Can Dündar: Başbakan Erdoğan Gezi’den korktu

Can Dündar: Başbakan Erdoğan Gezi’den korktu
18 Ağustos 2013 08:05

Can Dündar, merkez medyanın AKP’ye tamamen teslim olduğunu belirterek “Her muhalif gazeteci bir gün iktidar baskısını mutlaka tadacaktır” dedi.

 

Ön­ce Mil­li­ye­t’­ten son­ra Twit­te­r’­dan (!) ko­vu­lan, us­ta ga­ze­te­ci Can Dün­dar, sos­yal med­ya­da 24 sa­at sü­rey­le he­sa­bı ka­pa­tı­lan ilk ga­ze­te­ci ola­rak da ta­ri­he geç­ti. Can Dün­da­r’­ı bay­ra­mın üçün­cü gü­nü ara­dım. “Bi­raz ka­fa din­le­mek is­ti­yo­rum, uzak­laş­tım İs­tan­bu­l’­dan.. Ey­lü­l’­e ka­dar yo­ku­m” de­di. Uzun bir sü­re, ben he­men ko­nuş­mak is­ti­yo­rum. Ko­vul­ma sü­re­ci­ni, ya­şa­dık­la­rı­nı ve son­ra­sı­nı­… Te­le-rö­por­taj tek­lif et­tim. “Hiç ter­ci­him de­ğil, ama ma­dem is­ti­yor­sun pe­ki­” di­ye­rek ka­bul et­ti. İş­te o rö­por­taj:
Mil­li­yet, sizi ne ol­du da göz­den çı­kar­dı? Suçunuz neydi?

Res­mi bir ge­rek­çe söy­len­me­di. Ya­şa­nan­la­ra ba­kı­lır­sa; bas­kı­lar kar­şı­sın­da sa­de­ce be­nim de­ğil 60 yıl­lık “Mil­li­ye­t” mar­ka­sı­nın ve “Ba­sın­da Gü­ve­n” slo­ga­nı­nın bi­le göz­den çı­ka­rıl­dı­ğı iz­le­ni­mi do­ğu­yor.

Ge­zi di­re­ni­şi­ne des­tek ve­rir­ken bu so­nu bek­li­yor muy­du­nuz?

Tür­ki­ye­’de bi­raz çev­re­si­ne ba­kan her­kes bu so­nun ka­çı­nıl­maz ol­du­ğu­nu gö­re­bi­lir. Mer­kez Med­ya tes­lim ol­du­ğun­dan be­ri, içer­ide na­mu­suy­la işi­ni yap­ma­ya ça­lı­şan her­kes ay­nı mu­kad­de­ra­tı bek­li­yor. İlk kur­ban­lar çok­tan git­ti. Ka­lan her mu­ha­lif ga­ze­te­ci de, hü­kü­met bas­kı­sı­nı tat­mak­ta­dır, ta­da­cak­tır.

Di­van Ote­li­’ne bi­ber ga­zı sı­kıl­dı­ğı ak­şam siz de ora­day­dı­nız. Halk TV’­ye bağ­la­nıp olan bi­te­ni an­lat­mış­tı­nız. O ge­ce ora­ya ga­ze­te­ci ola­rak mı, yok­sa va­tan­daş ola­rak mı git­miş­ti­niz?

Ga­ze­te­ci ola­rak git­tim. Za­ten ey­le­mi her gün iz­li­yor ve ya­zı­yor­dum. Mü­da­ha­le ol­du­ğu an­da da ote­le çok ya­kın bir yer­dey­dim. He­men Par­k’­a gi­dip, Di­va­n’­a sı­ğı­nan­lar­la bir­lik­te ote­le geç­tim. Ama şu da bir ger­çek; evet ben ora­ya ga­ze­te­ci ola­rak git­tim, ama bir yurt­taş ola­rak da ora­da ya­şa­nan zul­me ta­nık­lık edip, tep­ki gös­ter­dim.

Ge­zi ey­lem­le­ri sı­ra­sın­da pat­ron­la hiç yüz yü­ze gel­di­niz mi?

Ha­yır hiç yüz yü­ze gel­me­dik Er­do­ğan De­mi­rö­re­n’­le. Ama Er­do­ğan Bey ra­hat­sız­lı­ğı­nı da­ha zi­ya­de Der­ya­’ya (Sa­zak) ile­ti­yor­du an­la­dı­ğım ka­da­rıy­la. Der­ya bir sü­re ba­na yan­sıt­ma­ma­ya ça­lış­tı. Ama bir nok­ta­dan son­ra o da da­ya­na­ma­dı.

Mı­sı­r’­a gön­de­ril­me­ni­zi na­sıl yo­rum­lu­yor­su­nuz? Si­ze gö­re Er­do­ğan De­mi­rö­ren si­zi iş­ten çı­kar­ma­mak için di­ren­di mi?

Mı­sı­r’­ı iz­le­me­mi Der­ya is­te­di. Ben ba­vu­lu­mu ha­zır­la­mış­tım za­ten. Han­gi ga­ze­te­ci is­te­mez ki?.. An­cak ora­da yaz­dık­la­rım da da­nış­man­la­rın pek ho­şu­na git­me­di sa­nı­rım. Sa­yın De­mi­rö­ren; Baş­ba­ka­n’­ı ve ic­ra­at­la­rı­nı be­ğe­ni­yor. Ola­bi­lir. Ama biz be­ğen­me­yin­ce ve aleyh­te ya­zın­ca zor­luk baş gös­te­ri­yor. Çün­kü yaz­dık­la­rı­mız onu hü­kü­met kar­şı­sın­da zor du­rum­da bı­ra­kı­yor. Ta­bi­i hü­kü­me­tin ken­di­si­ne me­sa­fe­li işa­dam­la­rı­na yap­tı­ğı mu­ame­le­yi bi­lin­ce, bu zor­lu­ğun De­mi­rö­ren açı­sın­dan da kor­ku­tu­cu ol­du­ğu­nu gö­re­bi­li­yo­ruz.

Sa­nı­rım bu­ra­da­ki asıl yan­lış­lık sağ eği­lim­li bir işa­da­mı­nın, sos­yal de­mok­rat ge­le­nek­ten ge­len ve Ab­di İpek­çi­’nin dam­ga­sı­nı ta­şı­yan Mil­li­yet mar­ka­sı­na ta­lip ol­ma­sıy­dı. Keş­ke al­ma­say­dı. Keş­ke al­dı­ğın­da, bu­gün du­rum­dan şi­ka­yet­çi olan ba­zı ar­ka­daş­la­rı­mız ‘Ne iyi et­ti­ni­z’ di­ye yaz­ma­say­dı…

De­mi­rö­re­n’­e ken­di­si­ne ki­min bas­kı yap­tı­ğı­nı açık­la­ma­sı için çağ­rı­da bu­lun­muş­tu­nuz. Pe­ki o çağ­rı­nı­za bir ya­nıt gel­di mi?

Ha­yır gel­me­di. Ama bü­tün bu bas­kı­la­ra bi­rin­ci el­den ta­nık olan mes­lek­taş­la­rım var. Her hal­de on­lar ba­na an­lat­tık­la­rı­nı, iler­de anı­la­rın­da ya­za­cak­lar­dır. O za­man üst kat­lar­da na­sıl bas­kı­lar ya­şan­dı­ğı­nı, na­sıl bı­çak­lar bi­len­di­ği­ni hep bir­lik­te öğ­re­ne­ce­ğiz.

BAŞBAKAN ERDOĞAN GEZİ’DEN KORKTU

AKP ik­ti­da­rı­nın bu süreçten bir ders çı­kar­mış ola­bi­le­ce­ği­ni dü­şü­nü­yor mu­su­nuz?

Bun­dan son­ra­sı için iyim­ser mi­si­niz, yok­sa ‘De­ği­şen bir şey yo­k’ mu di­yor­su­nuz? “AKP ik­ti­da­rı de­me­ye­yim; çün­kü yö­ne­tim ka­tın­da ge­re­ken ders­ler çı­ka­ran­lar ol­du­ğu­nu tah­min edi­yo­rum. Ama Baş­ba­kan Tayyip Erdoğan, Ge­zi­’yi an­la­ma­dı. So­ğuk sa­vaş dö­ne­min­den kal­ma ‘Dış mih­rak­la­r’, ‘Lo­bi­le­r’ öcü­le­ri­ne sı­ğın­dı.

‘Me­sa­jı al­dı­k’ de­se, bel­ki öf­ke­yi bir neb­ze din­di­re­bi­lir­di. Ama ba­rış­çıl genç­le­rin üze­ri­ne TO­MA­’la­rı sü­rüp, fi­şek sık­tı­rın­ca, bü­tün Tür­ki­ye­’nin aya­ğa kalk­tı­ğı­nı gör­dü. Kork­tu. Ben­ce bun­dan son­ra da sert tav­rı de­ğiş­me­ye­cek­tir. Di­le­rim Ge­zi­’nin tav­rı da de­ğiş­mez. Dev­let te­rö­rü­ne yi­ne şid­de­te me­sa­fe ko­yan, si­vil ita­at­siz­lik ve mi­zah­lı di­re­niş ile ve yi­ne bü­tün ke­sim­ler da­ya­nış­ma için­de ce­vap ve­ri­lir.”

YAŞANANLARA TOPLU TEPKİ VEREMEDİK!

Der­ya Sa­za­k’­ın ye­ri­ne ge­ti­ri­len Fik­ret Bi­la için; “En­ka­zı dev­ral­dı­” de­miş­ti­niz. Bu gö­rev de­ği­şi­min­den son­ra hiç ko­nuş­tu­nuz mu?

Doğ­ru­su ya­şa­nan­lar kar­şı­sın­da or­tak bir ta­vır ser­gi­le­ye­bil­me­yi ve top­ye­kün bir tep­ki ve­re­bil­me­yi is­ter­dim. Ol­ma­dı. Şim­di Mil­li­ye­t’­i ya­ban­cı el­le­re tes­lim et­me­mek adı­na, ona ya­ban­cı el­le­rin ve­re­bi­le­ce­ğin­den da­ha faz­la za­rar ver­me ris­ki söz ko­nu­su. Ama Mil­li­ye­t’­in es­ki­le­rin­den bi­ri ola­rak Fik­re­t’­in (Bila) bu tu­za­ğa düş­me­ye­ce­ği­ni umu­yo­rum. Mu­rat­han Mun­gan; ‘Her ge­çen gün bir par­ça da­ha al­dı gö­tür­dü biz­de­n’ der ya, öy­le olur­sa bun­ca yı­lın Mil­li­ye­t’­ine ya­zık olur. Ve o an­dan son­ra şii­rin de­va­mın­da­ki teş­his de ger­çek olur; ‘As­lın­da gi­den de­ğil, ka­lan­dır terk ede­n…­’

Sözcü