Dört mevsim zehir soluduk, hava kirliliği alarm veriyor!

Dört mevsim zehir soluduk, hava kirliliği alarm veriyor!
4 Ocak 2020 13:20

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, Edirne Keşan, Ankara, Zonguldak, Adana, Sivas, Karabük, Hakkari, Yozgat ve Iğdır’da yaşayanlar bir yıl boyunca Dünya Sağlık Örgütü’nün normal kabul ettiği değerin dokuz katı üzerinde kirli hava soludu

 

 

Birgün’den Burcu Cansu’nun haberine göre Türkiye’de yurttaşlar bir yıl boyunca her şehirde günün bazı saatlerinde anne karnındaki bebeğin beyin gelişimini bile olumsuz etkilediği bilinen değer üzerinde kirli havaya maruz kaldı. Geçen yıl yedi il “tehlike” alarmı verirken bu yıl zehirli hava soluyan yerleşim yeri şehir sayısı dokuza yükseldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalite İzleme Ağı’nın gün ve saat bazında kontrol ettiği ve paylaştığı hava kalitesini gösteren değerler, Türkiye’de yaşayan insanların 24 saat boyunca zehir soluduğunu ortaya çıkardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, Edirne Keşan, Ankara, Zonguldak, Adana, Sivas, Karabük, Hakkari, Yozgat ve Iğdır’da hava kalitesi değerleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün normal kabul ettiği değeri dokuz kat aştı.

Geçen yıl hava kalitesi tehlikeli olarak nitelenen Konya, Çanakkale Biga, Bolu, Muş, Tokat Erbaa ile Tekirdağ, bu yıl bu kategoriye girmezken Ankara her iki yılın en kirli iller listesindeki yerini korudu.

 

 

GAZ MASKELİ GÜNLER UYARISI

 

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün normal kabul ettiği Hava Kalitesi İndeksi 0-50 aralığında iken 2019 yılında hemen hemen bütün illerde hava kirliliği günün bazı saatlerinde “sağlıksız” olan 150-200 aralığını sıklıkla geçti. Bu illerde hava kirliliği, “tehlikeli” olarak nitelenen 300-500’e aralığına kadar yükseldi.

En sık rastlanan ve “sağlıksız” olarak nitelenen 150-200’lük indeks düzeyinde, yurttaşlar açık hava sporları ve piknik gibi etkinlikler yapmamaları, maske takmaları yönünde uyarıldı. Bunun üzerindeki kirliliğin yaşandığı günlerde koruyuculuğu daha yüksek maske, kirlilik 300-500 aralığında iken ise gaz maskesinin kullanılması önerildi.