Dolgu nedir? Nasıl yapılır?

Dolgu nedir? Nasıl yapılır?
19 Haziran 2019 22:30

Dişlerin düzenli olarak temizlenmemesi çürüklere neden olur. Diş çürümesi durumunda da dişlerin çekilmesi, doktorların en son çare olarak başvurdukları bir yöntemdir. Bunun yerine dolgu uygulaması ile dişleri kurtarmaya çalışırlar. Dolgu dişlerde çürüme meydana gelmiş olan bölgenin temizlenmesi ve uygun malzemeler kullanılarak bu alanın doldurulması işlemidir.

 

 

 

Dolgu işlemi sayesinde dişler eskisi gibi, sağlıklı bir şekilde kullanılmaya devam eder. Çürüğün çok fazla ilerlemiş olması durumunda da dişe kanal tedavisi olarak adlandırılan tedavinin uygulanması gerekir. Kanal tedavisi ile dişlerdeki ağrıya da neden olan sinirler temizlenir ve sonrasında dolgu işlemi yapılır. Bu işlem için özel olarak geliştirilen küçük el aletleri kullanılır ve dişin sağlam bölümüne zarar verilmeden dolgu uygulaması tamamlanır.

Dolgu Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde pek çok farklı materyal dolgu uygulamasında kullanılabiliyor. En çok tercih edilenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Amalgam Dolgu

Gümüş dolgu olarak da adlandırılan bu dolgu yönteminde civa, kalay, gümüş ve kalay karışımı kullanılıyor. Bu materyallerin karışımından elde edilen amalgam dolguda kullanılan civa oranı % 50 düzeyindedir ve sanıldığı gibi zararlı değildir.

Kompozit Dolgu

Kompozit dolgunun en önemli özelliği diş renginde olmasıdır. Estetik açıdan daha doğal göründüğünden özellikle kırık dişlerin onarılmasında sıklıkla kompozit dolgu tercih ediliyor. Kullanım sürelerinin ise 3 yıl ila 10 yıl arasında değiştiğini belirtelim.

Porselen Dolgu

Bu dolgu sipariş üzerine laboratuvar ortamında üretiliyor. Çok fazla tercih edilen bir dolgu yöntemi olduğunu söyleyemeyiz. Dişlerin üzerine yapıştırılarak dişlere kazandırılıyor ve daha beyaz bir görünüm için yapılıyor. Lekelenme pek görülmez. Bu nedenle beyazlığını kolay kolay kaybetmeyen bir dolgudur.

Dolgunun Kullanım Ömrü Var!

Dolguların genellikle ömür boyu kullanılan bir tedavi şekli olduğu düşünülür. Oysa her dolgu malzemesinin bir kullanım ömrü vardır ve bu süre dolduğunda yenilenmesi gerekir. Dolgu materyallerde kullanım ömrü ise genellikle 3 yıl ile 10 yıl arasında değişiyor. Günümüzde 5 yıl garantili olan dolgular da mevcut. Bir defa yapıldığında ömür boyu kullanılan ve değiştirilmesine gerek olmayan bir dolgu materyalinin bulunmadığını belirtmek gerekir.

Bu içerik https://www.elacabuk.com web sitesinden derlenmiştir.