Dolar Ne Olur? Dolar Tahminleri Nasıl Yapılır?

Dolar Ne Olur? Dolar Tahminleri Nasıl Yapılır?
20 Temmuz 2017 10:59

Dolar ne olur? Dolar yükselir mi yoksa düşer mi?

 

 

 

Bu sorular özellikle son iki yıldır Türk yatırımcısının sürekli karşılaştığı sorular. Hatta öyle ki bu soruların cevabını düşünmek için yatırımcı olmaya bile gerek yok. Sıradan Türk vatandaşları bile artık dolar ne olur diye düşünerek hareket ediyor. Çünkü dolar yükselir ise telefon, bilgisayar, televizyon ve bilimum elektronik eşyadan inşaat malzemesine, araba fiyatlarına kadar yükseliş yaşanıyor. Haliyle belli bir ekonomik plan program içerisinde ilerlemeye çalışan vatandaşlar herhangi bir ürün alırken de artık dolar yorumları ve analizi takip etmeye başladı. Ancak bu konu ülkemizin ekonomik gündemini de ilgilendirdiği için internette ve gazetelerde yer alan dolar yorumları çoğu zaman güvenilir olmayacaktır. Çünkü taraflı kişilerden alacağınız yorumlar olacaktır. Bu yüzden kendiniz dolar analizi çıkarmanız ve buna göre hareket etmeniz çok daha sağlıklı olur.

 

Dolar Ne Olur?

 

Dolar ne olur konusuna cevap ararken şunu bilmekte yarar var. Hiçbir zaman tek cümlede doların gidişatına ilişkin net bir cevap duyamayacaksınız. Çünkü doların hareketini etkileyen çok çeşitli faktörler var. Bu faktörlerin hepsini göz önünde bulundurmak gerekecektir.

Doların yükselmesini ya da düşmesini etkileyen çok sayıda faktör var. Bu faktörleri detaylıca incelemek gerekiyor. Bunun için ekonomik takvime bakabilirsiniz. Birçok ekonomi sitesinde dünyada belli başlı ekonomi olaylarının, basın açıklamalarının ve kararların zamanını içeren ekonomik takvimi kullanabilirsiniz. Ekonomik takvim içerisinde hangi olayların hangi para birimini ne kadar etkileyeceğine dair işaretler de görebilirsiniz. Sadece bu verilerle kısa vadeli olarak dolar analizi yapmanız mümkündür.

 

Dolar Fiyatları

 

Dolar fiyatları her an değişkenlik gösteriyor ancak bu değişkenliklere aldanmamak gerekir. Dolar fiyatları üzerinden hareketle sadece kurun o günkü durumuna bakarak dolar analizi çıkarmak mantıksızdır. Ancak genelde vatandaşlarımız bu şekilde hareket eder. Vatandaşların Dolar / TL (USDTRY) kuru için nasıl inceleme yapması gerektiğini açıklayalım.

 

Dolar 3,30’a çıktığında dolar yükselir mi sorusunu birçok vatandaş olumsuz olarak cevaplıyordu. Dolar 3,50’ye çıktığında da psikolojik sınır olarak görüldü ve dolar düşer algısı hakimdi. Ancak hızla yükselişine devam eden dolar kısa süre sora 3,90 seviyesinin üstüne çıkmayı başardı. Tüm bu süreçler içerisinde fiyatın kısa süre içerisinde yükselmesinden ya da düşmesinden endişe ederek panik satışı ya da panik alımı gerçekleştiren çok sayıda yatırımcı var. Ancak dolar alış satış işlemlerini bu şekilde psikolojik kökenli olarak yapmak çok yanlıştır. Uzmanların panik hareketi olarak nitelendirdiği yatırım tipi tam olarak budur.

 

 

Yukarıda Eylül 2016’dan Ocak 2017’ye kadar 2,90 seviyesinden başlayıp 3,90 seviyesine kadar yükselen bir yükseliş trendi görmektesiniz. Maalesef bu uzun süren trend içerisinde çok sayıda yatırımcı kısa süreli düşüşlerden etkilenerek panik satışı yaptı. Ancak trende zamanında binip zamanında inenler ise en yüksek karı kazananlar oldu.

 

Dolar Tahminleri ve Analizi Nasıl Yapılır?

 

Başarılı bir dolar tahmini gerçekleştirmek için gözardı edilmemesi gereken 3 temel etken vardır.

  • Faiz
  • Ekonomik Veriler
  • Politik Gelişmeler

Bu 3 temel etken sadece dolar için değil tüm para birimlerinin fiyat hareketlerinin etkileyen faktörlerdir. Ve bu etkenlerin çift taraflı olarak çalıştığını da unutmamalıyız. Örneğin faiz kararını ve tahminlerini takip ediyorsak sadece dolar için değil Türk Lirası için de faiz kararlarını takip etmeliyiz.

 

Faiz

 

Eğer bir ülkede merkez bankası tarafından faiz oranları arttırılırsa ilgili ülkenin para birimi değer kazanır. Örneğin Türk Lirası’nın faiz oranları arttırıldığında Türk Lirası değer kazanır. Bu durumda da Dolar/TL kuru düşeceği için dolar değer kaybetmiş olur. Çünkü Türk Lirası kurun payda kısmı yer alıyor. Bu durumda TL değer kazandıkça kurun değeri matematiksel olarak düşmelidir.

Bu durum aynı şekilde dolar için de geçerlidir. Dolar için ABD Merkez Bankası olan FED tarafından faiz kararları açıklanır. Faiz arttığı zaman doların da değeri artar. Çünkü yatırımcılar paralarını daha fazla faiz veren yerde tutmak ister. Bu yüzden ilgili ülkeye döviz girişi sağlanmış olur. Örneğin Türkiye faiz arttırım kararına gittiğinde daha fazla faiz kazanmak isteyen dünyanın diğer bölgelerinden yatırımcılar parasını Türkiye’ye getirecektir. Bu sayede ülkeye döviz girişi sağlanmış olur.

 

Gelişmekte olan ülkelerde faiz oranları gelişmiş ülkelere göre daha yüksektir. Çünkü ülkeye döviz girişi sağlamanın diğer yollarından verimli olarak faydalanılamaz. Örneğin bu ülkelerde üretim ve ihracat yeterli seviyede olmadığı için ülkeye döviz girişi kısıtlıdır. Dolayısıyla faiz oranları ile oynamak sık karşılaşılan para politikalarından biridir.

 

Fed Faiz Artırırsa Dolar Ne Olur?

 

Fed faiz artırımına giderse dolar yükselir. Faiz düşürürse de dolar düşer. Ancak faiz artırımı kararı açıklandığı an dolar yükselmeye başlayacak diye bir algınız olmasın. Faiz artırımı kararı genelde çok ani şekilde gerçekleşmez. Bunun için FED yetkililerinin çeşitli basın açıklamaları takip edilir. Bunları ekonomik takvimden takip etmek mümkündür. Önceden faiz artırımı sinyalleri verilmiş ise dolar yükselmeye başlar. Buna faiz artırımının fiyatlanması denir. Yani faiz artırımı kararından önce sinyaller alındığı an dolar fiyatlanmaya başlar. Ardından faiz artırımı kararı açıklandığında doların düşmeye başladığını görebilirsiniz. Bu sebeplerden dolayı faiz artırımı kararı açıklandıktan sonra dolar yükselecek şeklinde bir düşünceye kapılmayın. FED yetkililerinin önceden gerçekleştirdiği basın açıklamalarını takip etmekte fayda vardır.

 

Dolar ve Ekonomik Veriler ile İlişkisi

 

Ekonomik veriler de dolar yorumları ve tahminleri için dikkat edilmesi gereken temel faktörlerden biridir. Eğer bir ülke ekonomisini güçlendirecek ya da güçlü olduğunu gösterecek işaretler olursa para birimi de bu işaretlerden etkilenir. Çünkü insanlar güçlü bir ülkenin para birimine yatırım yapmayı daha güvenli bulurlar. Güçlü ülkelerin para birimleri ticarette de daha çok geçerlidir. Bu yüzden ekonomik verilere de bakmalıyız.

 

 

Örneğin enflasyon oranları, istihdam verileri gibi önemli veriler para birimleri üzerinde oldukça etkilidir. Her ayın ilk cuması ABD tarafından Tarım Dışı İstihdam Verisi açıklanır. Bu veriye göre dolarda kısa süreli yükselişler ya da düşüşler yaşanabilir. Verinin açıklamasından önce ilgili veri hakkında beklentilere ve yorumlara bakabilirsiniz. Böylece veriyi doğru tahmin edebildiğinizde kısa süreli dolar alış satış yaparak kar elde edebilirsiniz. Uzun süreli yatırımlar için bu ekonomik verilerin etkileri azalabilir. Dolayısıyla uzun süreli yatırımlar için verilerin gidişatına bakmak gerekir. Birkaç dönem verisini birlikte kıyaslayarak istikrarına bakmak sağlıklı olur.

 

Dolar ve Politik Gelişmeler

 

Dolar ne olur sorusunu cevaplarken politik gelişmeler de oldukça önemlidir. Bu nedenle dolara yatırım yaptığınız zaman hem ABD’de hem de Türkiye’de olan politik gelişmeleri takip etmeniz gerekir. Bu politik gelişmelerden en uzun vadede en önemli olanı seçimlerdir.

Ülkede yaşanan seçimler sonrasında hükümetin değişmesiyle beraber para ve ekonomi politikaları değişebilir. Bu durumda yatırım planlarınız tamamen altüst olabilir ve yeni gelişmelere göre yatırımlarınızı tekrar değerlendirmeniz gerekir.

Ayrıca yeni gelen hükümetin dış dünya tarafından bıraktığı izlenim de oldukça önemlidir. Örneğin yeni hükümetin adı hukuksuzluklarla anılıyorsa dışarıdaki yatırımcı ilgili ülkeye yatırım yapmak istemeyebilir. Çünkü yatırımı sonucunda kara geçse bile parasını geri alamayabilir, mallarına el konulabilir.

Yine yeni hükümetin yabancılara ilişkin politikası ve yabancı düşmanlığı da etkili politik gelişmelerden biridir. Örneğin ABD’de Trump’ın özellikle Müslüman yabancılara karşı bir düşmanlığı olduğunu bilmekteyiz. Hatta bu bağlamda bir dönem 7 ülkeden ABD’ye gelenlerin ABD’ye alınmaması konusunda kararname de çıkarmıştı. Bu durumda ilgili ülkelerin yatırımcılarının ABD’de yatırımları varsa bunları çekmek isteyebilir.

Yukarıdaki örneklerden anlayacağınız üzere politik gündemde yaşanan gelişmeler ilgili ülkelerin para birimini kısa-orta ve uzun vadeli olarak etkileyebilmektedir. Bu yüzden yatırımlarınızı gerçekleştirmeden önce ilgili ülkelerin politikasına da çalışmanız kesinlikle önemlidir.

 

Dolar Yükselir Mi Dolar Düşer Mi?

 

Tüm bu bilgilerden sonra dolar yükselir mi düşer mi konusunda dikkat edilecek temel mantığı kavramış oluyoruz. Dolara yatırım yapmayı düşünen yatırımcılar dolar yorumları ve tahminlerine bakmasına gerek yok. Doların yükselmesine sebep olan faktörleri tek tek inceleyerek detaylı bir çalışma ve inceleme yapabilirler. Böylece kendileri dolar analizi çıkarabilirler. Bunun ardından dolar yorumları okunduğunda hangi yorumları ve görüşlerin sağlıklı noktalara parmak bastığını da çabukça fark edebilirler. Yine dolar yatırımı olup da dolardan çekilmeyi düşünen yatırımcılar da doları düşmesine neden olan faktörleri inceleyerek dolar düşer mi sorusuna büyük ölçüde cevap verebilirler. Ya da en azından hangi durumlarda/tarihlerde düşebileceği konusunda bir öngörüye sahip olurlar. Bu sayede diğer yatırım planlarını da ilgili tarihlerde hassas olmayacak şekilde ayarlayabilirler.