Dolar için en kötü yıl sonu senaryosu: İşte 2017’nin başında beklenen rakam

Dolar için en kötü yıl sonu senaryosu: İşte 2017’nin başında beklenen rakam
25 Ekim 2016 09:12

Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ve sınır ötesi operasyonlarla zirveyi gören doların 2017’ye 3,20 liradan giriş yapabileceği konuşuluyor.

 

 

 

 

 

 

Dolarda en kötü yıl sonu senaryosu 3.20 lira. Uzmanların tahminlerinde, yıl sonu dolar kuru tahmini 3.10 TL olarak şekillendi. Piyasanın önde gelen uzmanları arasında, gelecek yıl sonunda ABD Doları-TL kurunun 3.50’nin üzerine çıkmayacağı yönünde fikir birliği var.

Dünya gazetesinden Jülide Yiğittürk Gürdamar’ın haberine göre, son dönemde, dolarda yaşanan dalgalanmalar sırasında reel sektörde ortaya çıkan ‘Dolar 4 lira olacak’ söylentilerine ilişkin uzmanların yanıtı ise net: “Kesinlikle beklemiyoruz!”

 

Dolar, 3.1140 TL ile zirve seviyesini yeniledi. Merkez Bankası’nın faiz indiriminde ekim ayını pas geçmesi tam ateşi söndürdü derken bu defa kuru küresel dolara yöneliş sürükledi. Dolar TL, yılbaşından itibaren yüzde 7, 15 Temmuz’dan itibaren ise yüzde 8 yükselmiş oldu.

 

Finansal stratejistler, doların son dönemde hızla yükselmesine ilişkin nedenleri şöyle açıklıyor:

 

“Fed’in ABD Başkanlık seçimlerinin ardından aralık ayında faiz artırımı olasılığı yüzde 70 olarak görülüyor. Dolayısıyla piyasalarda her Fed haberi küresel olarak tüm gelişmekte olan ülkelerden çıkış hareketinin yaşanmasına neden oluyor.

 

İç sebepler ise birkaç tane. Merkez Bankası’nın faiz indirim süreci, 2 kredi derecelendirme kuruluşundan gelen not indirimi, terör, OHAL ve Suriye- Musul operasyonu.”