Dokunulmazlık teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’ndan geçti

Dokunulmazlık teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’ndan geçti
3 Mayıs 2016 09:22

Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını ilişkin Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi.

 

 

 

 

Teklif, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

TBMM Anayasa Komisyonu’nda çıkan son kavganın ardından HDP milletvekilleri toplantının ertelenmesini talep etmiş, bu talebin oy çokluğu ile reddi sonrası komisyon toplantısını terk etmişlerdi.

Anayasa değişikliği teklifi bu gelişme sonrası AKP, CHP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

Teklifte ise AKP milletvekillerinin verdiği önergeyle değişiklik yapıldı.

 

 

Buna göre, TBMM’de kabul edildiği tarihte; soruşturmaya, soruşturma ya da kovuşturma izni vermeyen yetkili mercilerden, Cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, TBMM Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın “yasama dokunulmazlığı”nı düzenleyen 83. maddesinin, “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmü uygulanmayacak.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop ve AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, “Seçim olması halinde seçilenler dokunulmazlığı yeniden kazanacak” dedi.

 

 

Genel Kurul’da 367 oy gerek

 

 

Anayasa değişikliğinin referanduma gitmeksizin kabul edilebilmesi için 367 oy gerekiyor.

TBMM’de Meclis Başkanı İsmail Kahraman dışında AKP’nin 316, CHP’nin 133, MHP’nin ise 40 milletvekili var.

Ancak üç partinin toplam milletvekili sayısı 489 olsa da, Genel Kurul’daki oylama gizli yapılacağından partilerden fire bekleniyor.

Teklife Genel Kurul’da, 330 ile 367 arasında oy çıkması halinde, gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çevrilecek.

Erdoğan bu durumda önce, değişikliği bir kez daha görüşülmek üzere Meclis’e gönderebilir ya da referanduma sunulması kararı verebilir.

Halihazırda HDP’nin 354, CHP’nin 179, AKP’nin 46, MHP’nin 17 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Bağımsız milletvekillerine ait dosya sayısı ise 5.

Hakkında fezleke düzenlenen milletvekillerinin partilere dağılımı da şöyle: CHP 51, HDP 49, AKP 27, MHP 7 ve bağımsız 1.

 

 

BBC Türkçe