Doktor çıkarmakla suçlanan özel hastanelerde koronavirüse dair hangi hizmetler ücretsiz?

Doktor çıkarmakla suçlanan özel hastanelerde koronavirüse dair hangi hizmetler ücretsiz?
28 Mart 2020 11:20

TTB Başkanı Adıyaman, özel hastanelerde doktorların işlerine son verildiğini ya da yarı ücretin ödendiğini iddia ederken, Özel Hastaneler Derneği Başkanı Bahat, koronavirüse dair hangi hizmetlerin ücretsiz yapıldığını anlattı

 

 

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Reşat Bahat yaptığı “Hastanelerimizdeki personel ve hastane maliyetlerimizi ödesinler, hastanelerimizi istedikleri kadar kullansınlar. Hiç bir şey istemiyoruz. Sonsuz kaynağımız yok ki. Bu şekilde özel hastaneler ayakta kalamaz” açıklamaları yeni bir polemik başlattı.

 

 

Cumhuriyet Gazetesi’nde Sibel Bahçete’nin haberine göre Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Sinan Adıyaman’dan bu açıklamaya şöyle tepki geldi:

 

 

Daha işin başındayken şimdiden özel hastaneler başkanının para pul konuşması etik değil. Onları anlıyoruz belki devlet bir miktar malzeme desteği sunabilir ve bunları bedava verebilir. Bize göre sağlık hizmeti kamusal olmalı. Daha işin başında, birinci ayda doktor arkadaşların işlerine son verilmesi ya da yarı fiyatına çalıştırmaya zorlanması kabul edilemez. Oradaki hekim ve diğer çalışanlara sahip çıkmalı, böyle bir durum varsa hesabını sormalı.

 

 

Acilden solunum sıkıntısıyla başvuranlardan para yok

 

 

Sağlık Bakanlığı’nın donanımları olan özel hastaneleri, “pandemi hastaneleri” olarak tanımlamasının ardından “Bu hastanelerde koronavirüs testleri yapılıyor mu”, “Alınan hizmetler ücretsiz mi” gibi sorular gündemde.

Söz konusu iddialar üzerine Dr. Bahat, “Özel hastanelere hasta acilden, solunum sıkıntısı ile başvurup yoğun bakıma alınırsa 5 kuruş para ödemeden taburcu olur. Hafif belirtileri varsa normal hastane prosedüründen tedavisini olur” dedi.

 

 

Test parası verilir mi?

 

 

“Hastada şüphe var ve koronavirüs test yapılması gerekiyorsa izlenen prosedür nedir” sorusu üzerine ise Bahat, şöyle konuştu:

Test yapılması gerekiyorsa testin hangi durumlarda yapılacağına ilişkin algoritmaları var, o zaman PCR testi istenir. Sonra sonucu bekleriz. Eğer yoğun bakıma alınması gerekiyorsa yine ücret ödenmez, hastaneye yattıysanız testin parasını yine ödemezsiniz.

 

 

“Oda parasını nasıl almayacak”

 

 

“Oda ücreti alınır mı” yönündeki soruya ise Bahat, şu sözlerle yanıt verdi:

Oda parasını nasıl almayacak. Devlet günlük 42 lira veriyor. Bu süreçte hem işi yapıyor hem de krizi fırsata çeviriyor algısı yaratıyor olmak bizi incitiyor. Hastalarımızın yüzde 80’i şu anda yok. Ben hastanın iki öğün yemeğini 42 liraya mal edemezken bu nasıl olacak?

 

‘Paralarını veremiyoruz”

 

Maliyetlerin arttığını ve doktor ve diğer çalışanların ücretlerini ödeyemez hale geleceklerini iddia eden Bahat, şöyle konuştu:

Sonsuz kaynağımız yok ki. Yoğun bakımda kalan bir hastanın 3 personel tarafından bakılabilmesi için günlük 650 liralık kıyafet giymesi gerekiyor, nasıl kaldırabiliriz? Devleti tehdit etmiyoruz ki, para konuşmuyoruz, dükkân sizin buyrun. Biz 1 ay sonra olacaklar belli, söylemedi demeyin diyoruz.

 

“Ödenek alamadığımız için kapanmak üzereyiz”

 

Öte yandan Manisa’da Gediz Global Özel Sağlık Hizmetleri şirketine bağlı 300 çalışanı bulunan, bir özel hastanenin yönetim kurulu başkanı Dr. Nail Sarıoğlu, SGK’den ödenek alamadıkları için kapanmak üzere olduklarını açıkladı.

 

 

Fotoğraf: AFP