‘Doğum borçlanması geçmişi de kapsasın’

‘Doğum borçlanması geçmişi de kapsasın’
3 Ocak 2018 11:05

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, sigortalı olduktan sonra kadına verilen ‘doğum borçlanması’ hakkının, sigortalılık başlangıcından önce doğum yapan kadınlara da verilmesi için kanun teklifi hazırladı.

 

 

Veli TOPRAK / Sözcü

 

 

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığı’na sunan Yüceer, kadınların sosyal ve siyasi alanda olduğu gibi ekonomik hayatta da eşitsiz konumda olduğunu belirtti. Yüceer, devletin görevinin kadınların çalışma ortamlarında karşılaştıkları sorunlara çözüm üretmek, istihdam yaratmak, ekonomik hayata daha etkin katılabilmelerini sağlamak olduğunu kaydetti. Yüceer, “3 yıl önce sadece SSK kapsamında çalışan kadın sigortalılar doğum borçlanması yapabiliyorken, yapılan değişiklikle doğum borçlanması hakkı Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında çalışan kadın sigortalılara da verilmiştir. Ancak bu haktan sigortalı değilken doğum yapan kadınlar mahrum bırakılmıştır” dedi. Yüceer, doğumdan önce sigortalı olan kadınların doğum borçlanmasından yararlanıp 6 yıl erken emekli olabiliyorken, doğum sonrası iş hayatına atılıp sigortalı olan kadınların önceki doğumları için bu haktan yararlanamadığını söyledi. Yüceer, kadın çalışanların doğum nedeniyle iş hayatından uzak kaldığına, bu nedenle de emekli olmak için gerekli gün sayısı şartını doldurmakta zorlandığına dikkat çekti.

 

 

ANAYASA’YA AYKIRI

 

 

Yüceer, “Mevcut hukuksal düzenlemeye göre sigortalı olduktan sonra doğum yapan kadınlar ve sigortalı olmadan askerlik görevini yerine getiren erkekler ilgili süreleri borçlanabiliyorken; iş hayatına çocuğunu doğurduktan sonra başlayan kadınların önceki doğumları için borçlanma hakkından yararlanamaması hakkaniyetle bağdaşmamaktadır. Bu durum Anayasamızın 10 uncu maddesinde yer alan eşitlik ilkesine aykırıdır” dedi.

 

 

TAŞERON ŞİRKETİ, İLANLA RANDEVU TALEP ETTİ

 

 

25 bin personelle kamuya taşeron hizmeti veren şirket, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile Maliye Bakanı Naci Ağbal ile görüşmek için gazete ilanıyla çağrıda bulundu. Ulusal bir gazetede yer alan ilana göre, Merdan Sağlık Şirketleri Bilgi İşlem Şirketler Grubu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Maliye Bakanı’na seslendi. Şirket verdiği ilanda, 25 bin personelle kamuya hizmet veren taşeron şirketler grubu olduğunu belirtti. İlanda, “Taşeron personellerinin kadroya alınması sürecinde yaşanan sıkıntıları değerlendirmek üzere, tarafımızın davetini arzu eder, saygılarımızı arz ederiz” ifadelerine yer verdi.