Doğu Biga Madencilik’in siyanürle altın aradığı bölge rehabilite edilecek!

Doğu Biga Madencilik’in siyanürle altın aradığı bölge rehabilite edilecek!
21 Şubat 2021 22:25

Çanakkale`nin tek içme ve sulama kaynağı Atikhisar Su Havzası`nda Kanadalı Alamos Gold’un iştiraki Doğu Biga Madencilik A.Ş. tarafından yürütülen siyanürlü altın madeni işletmesi ruhsatı 27 Ekim 2020 tarihinde bitmiş, şirketin ruhsatı yenilenmemişti. Ruhsatı bitmesine rağmen şirketin sahadaki varlığına devam etmesine siyasiler ve çevre örgütleri tepki göstermiş, çevre örgütleri tarafından Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne CİMER üzerinden alanın durumuna dair dilekçe verilmişti.

 

 

Gazete Duvar’dan Eren Aşnaz’ın haberine göre dilekçede; “Orman izninin bitim tarihi itibariyle izin iptal işlemlerine başlanıp başlanmadığı, başlandı ise hangi aşamada olduğu, başlanmadı ise yasal gerekçelerini, söz konusu maden sahasında, doğal yapısı bozulan orman alanları üzerinde ne gibi rehabilitasyon ( iyileştirme) işlemlerinin yapıldığı, sahada varolan tesislerle ilgili olarak ne tür idari kararların verildiğini, izin iptali ve sahaların geriye alınması işlemi yapıldı ise sahada işgalin neden sona erdirilmediğinin bildirilmesini 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu uyarınca talep ediyorum” ifadelerine yer verilmişti.

 

‘DOĞU BİGA’YA VERİLEN İZİNLER GERİ TESLİM ALINMIŞTIR’
Çevrecilerin CİMER’e yaptığı bilgilendirme başvurusuna Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nden cevap geldi. Doğu Biga Madencilik adına verilmiş izinlerin 27.10.2020 tarihinde geri teslim alınarak izin iptallerinin yapıldığı belirtilen cevapta; “İzin sahalarına ait bölgeleri rehabilitasyon eylem planı kapsamında tekrar doğaya kazandırılmak için gerekli çalışmalar başlatılacaktır. Bilgilerinize sunulur” denildi.

 

‘SİZ MADENCİLİK DIŞINDA FARKLI BİR YATIRIM MI YAPACAKSINIZ?’
Öte yandan Doğu Biga Madencilik tarafından Altınzeybek 2 Göleti`nde yapılan faaliyetlere tepki gösteren çevreciler, şirketin sosyal medyadaki paylaşımlarına “Ruhsat yenilenmedi ve yetkili kurum CİMER`den sorumuza ‘Sahanın rehabilite çalışması başlayacak’ şeklinde yanıt verdi. Siz madencilik dışında farklı bir yatırım mı yapacaksınız şimdi, merak ettim” yorumunda bulundular.