Diz Ağrısı Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diz Ağrısı Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
30 Nisan 2019 08:37

Diz ağrısı, uzun veya kısa süreli olabilen, her yaştan insanda görülebilen ve çeşitli sebeplere bağlı ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Siz de uzun süredir diz ağrısı çekiyorsanız, merdiven çıkmakta zorlanıyor, çömelemiyor veya günlük aktivitelerinizi yerine getiremiyorsanız bahsedeceğimiz hastalıklardan birine sahip olabilirsiniz.

 

 

Diz eklemindeki ağrı, dizdeki kronik ağrı sendromudur. Bu problem genellikle sporcularda ortaya çıkar fakat hiç egzersiz yapmayan kişilerde daha farklı sebeplerle diz ağrısı meydana gelebilir. Diz ağrısının yeri ve şiddeti, sorunun nedenine bağlı olarak değişebilir. Diz ağrısına eşlik eden belirti ve bulgular şunlardır:

 

  • Ödem
  • Kızarıklık
  • Yanma hissi
  • Zayıflık
  • Diz hareketinin kısıtlanması

 

Diz ağrısına çeşitli yaralanmalar sebep olabileceği gibi mekanik problemler, çeşitli artrit tipleri ve diğer problemler neden olabilir.

 

Gonartroz Nedir?

 

Gonartroz, diz ekleminde ağrı nedeniyle ortopedi cerrahını ziyaret etmenin en sık görülen nedenlerinden biridir (tüm vakaların yaklaşık%35’i). Bu hastalık kıkırdak dejenerasyonu ile ilişkilidir. Yavaşça ama düzenli bir şekilde ilerler ve tedavi edilmez ise eklemin tamamen tahrip olmasına neden olur.

 

Tedavisi: Hastalığın ilk aşamasında konservatif tedavi uygulanır. Fizik tedavi, kilo kontrolü ve ağrı kesiciler tedavide kullanılan yöntemlerdir. Özellikle eklem ağrısı tedavisi iyi bir etki sağlar – intraartiküler hyaluronik asit ve trombosit bakımından zengin plazma enjeksiyonu ağrınızın hafiflemesine ve eklem kıkırdağının iyileşmesine yardımcı olur.

Artrit Nedir?

Eklemlerdeki inflamatuar bir süreçle karakterize otoimmün bir hastalıktır. Bu tanı diz ağrısından şikayetçi olan hastaların yaklaşık %5’inde konulur. Romatoid artrit, reiter sendromu, gut, ankilozan spondilit, sedef hastalığı artriti tetikleyebilecek hastalıklardır. Diz genellikle kızarır ve şişer fakat bu atak dönemleri, klinik belirtilerin azalıp çoğalmasıyla değişkenlik gösterebilir.

Tedavisi: Artritten kaynaklı diz ağrısını nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar hafifletir. Ciddi inflamasyonda, dahili olarak glukokortikoidler kullanılır. Bazen eklemin içine yerleştirilirler.

 

Periartrit Nedir?

Periartrit, diz tendonlarının iltihabıdır. Diz ağrısı çeken hastaların yaklaşık %10’ununda görülen bir hastalıktır. Özellikle 40 yaş üstü kadınlarda görülür. Ağrılar genellikle merdiven inerken veya ağırlık kaldırırken ortaya çıkar ve zamanla şiddetlenir. Ağrının lokalizasyonu – dizin medial (iç) yüzeyidir.

Tedavisi: Hastalık konservatif yöntemlerle tedavi edilir. Alevlenme dönemlerinde ağrı kesici ilaçlar kullanılır, eklem hareketliliği sınırlandırılır ve fizyoterapi önerilir.

Menisküs Yırtığı Nedir?

 

Menisküs diz ekleminde yer alan C şeklinde yapılardır. Menisküs yaralanmaları genç hastalarda travmatik nedenlerden dolayı sıkça görülür fakat daha ileri yaşlarda travmatik bir sebep olmadan da oluşabilmektedir.

 

Tedavisi: Artroskopik cerrahi denilen kapalı yöntemle tedavi edilir. Artroskopik menisektomi olarak adlandırılan kapalı yöntemle, ucunda kamera da olan bir takım cihazla ekleme içi hem görüntülenir ve hem de bu klavuzların içinden geçen ve ekleme ulaşan cerrahi uçlarla sorunlu hale gelmiş olan menisküs parçaları çıkarılır ve tamir edilir.

 

Burkulma veya Bağ Yırtılması

 

Dizdeki iç ağrı, medial kollateral ligamanın gerilmesi veya yırtılmasından kaynaklanabilir.

Bu yırtılma veya burkulma genellikle bir travma nedeniyle oluşur. Bu yaralanmalar çoğu zaman şişmeye veya ağrıya neden olur.

 

Tedavisi: Yırtılmanın veya burkulmanın şiddetine göre tedavi çeşitlilik gösterir. çok olabilir.