Dışişleri’nden Rusya’yla ‘ortak çalışma grubu’ açıklaması

Dışişleri’nden Rusya’yla ‘ortak çalışma grubu’ açıklaması
7 Ekim 2015 11:26

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Rusya Büyükelçisi’nin bakanlığa çağrıldığı ve ortak çalışma grubunun gündeme gelmediği belirtildi.

 

 

Dışişleri Bakanlığı’ndan, Türkiye’nin Rusya’ya ortak çalışma grubu kurulması teklifinde bulunduğu yönündeki haberler hakkında açıklama geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada dün Rusya Büyükelçisi’nin bakanlığa çağrıldığı belirtildi ve şöyle denildi.

 

 

“Rusya Federasyonu’nun 3 ve 4 Ekim 2015 tarihlerinde Türk hava sahasına yönelik ihlalleri, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından RF’nin Ankara Büyükelçiliği nezdinde kuvvetle protesto edilmiş, ihlallerin tekrar etmemesi istenmiş, bunların tekrarı durumunda doğacak sonuçlardan RF’nin sorumlu olacağı belirtilmiştir.

 

 

Bu hususlar dün (6 Ekim) Dışişleri Bakanlığı’na davet edilen RF’nin Ankara Büyükelçisi’ne, 5 Ekim’de Sayın Başbakanımız başkanlığında yapılan güvenlik toplantısının ardından yayımlanan bildirinin ışığında tekrarlanmış,‎ ayrıca Türk askeri makamlarının ihlallerin nedenlerine dair izahatlarını ve benzer olayların tekrarını önlemek için ne gibi tedbirler aldıklarına ilişkin verecekleri bilgileri dinlemek üzere RF askeri makamlarıyla Ankara’da görüşebilecekleri dile getirilmiştir. Aynı vesileyle, RF Büyükelçisine, esas olanın Türk hava sahasına yönelik ihlallerin tekrar etmemesi olduğu önemle vurgulanmıştır.

 

 

Rusya Federasyonu Makamlarıyla Ankara’da Bakanlığımızca yapılan görüşmeler ve askeri makamlarımız arasındaki görüşmeler bağlamında herhangi bir çalışma grubu tesisi gündeme gelmemiştir.”

 

 

RUSYA’DAN ‘ÇALIŞMA GRUBU’ İDDİASI

 

 

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde görevli askeri ataşemiz Türkiye Savunma Bakanlığı’nı ziyaret etti. Salı günü öğleden sonra gerçekleşen temasta Türk meslektaşlarıyla görüşen ataşemiz Rusya’nın Suriye’de atacağı adımların benzer krizlere yol açmaması için ortak çalışma grubu kurulması yönünde öneri aldı” demişti.