Dışarıya 8.5 milyar yardım saçtık

Dışarıya 8.5 milyar yardım saçtık
30 Ekim 2017 09:28

Türkiye’de 16 milyon kişi açlık, 48 milyon kişi de yoksulluk sınırı altında yaşarken hükümet, AFAD aracılığıyla 7 yılda 8.5 milyar liralık yardım yaptı

 

Erdoğan SÜZER/ Sözcü

 

 

Türkiye’de yaklaşık 16 milyon kişi açlık, 48 milyon kişi de yoksulluk sınırı altında yaşarken hükümet, 2010 yılından bu yana yabancı ülkelere 8.5 milyar lira parasal yardım gönderdi.

 
Ankara bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın, Türkiye’nin başka ülkelere gönderdiği yardım miktarına ilişkin sorusuna Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’ndan (AFAD) yanıt geldi. Nazlıaka’nın SÖZCÜ ile paylaştığı AFAD’ın resmi verilerine göre Türkiye, 2010 ila 2017 yılları arasında yabancı ülkelere AFAD kanalıyla toplam 8.5 milyar lira yardım yaptı. Türkiye’nin dış yardımları 2010 yılında 31.4 milyon lira düzeyindeyken son dönemde olağanüstü düzeylerde artarak 2016 yılında 2.1 milyara, bu yılın ilk 8 aylık döneminde de 1 milyar 430 milyon lira seviyesine yükseldi.

 

 

YÜZDE 90’I SURİYE’YE

 

 

AFAD’ın verilerine göre Türkiye, Afganistan’dan Somali’ye, Ukrayna’dan İtalya’ya kadar 29 farklı ülkeye yardım yapmasına karşın, yardımların neredeyse tamamına yakınını Suriye’ye gönderdi. 8 milyar 522 milyon liralık yardımın tam 7 milyar 680 milyon lirası, yani yüzde 90.4’ü tek başına Suriye’ye verilirken geri kalan 842 milyon lirası 28 farklı ülkeye paylaştırıldı. Musul ve Kerkük’ün de içinde bulunduğu Irak’a yapılan yardım tutarı ise 53.2 milyon lirada kaldı.

 

 

Nazlıaka, dış yardımlarda Kerkük ve Musul gibi Türkiye için kritik önem taşıyan bölgelerin göz ardı edilip Suriye’ye olağanüstü önem verilmesinin akla soru işaretleri getirdiğini belirtirken, “AKP iktidarının insani yardım kriterleri nedir? Bu yardımlar gerçek ihtiyaç sahiplerine mi yoksa AKP’nin öfkeli çocuklar diye tanımladığı cihatçılara mı gitmektedir?” sorularını yöneltti. Dış politikanın ülkelerin dinleri, ırkı ve mezhepleri üzerinden değil, tarihi bağlar, ülke çıkarları, uluslararası dengeler ve akılla yürütülebileceğini ifade eden Nazlıaka, “Türkiye’nin uluslarası yardım tablosu AKP’nin tutarsız, saplantılı ve yanlış dış politikasının göstergesidir” dedi.

 
Nazlıaka afet, savaş ve iç çatışma gibi olağanüstü durumlardan etkilenen insanlara yardım yapılmasının doğal olduğunu ancak, dışarıya para dağıtılırken ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal dengelerin de dikkate alınması gerektiğini söyledi.

 

 

MTV’YE ZAM, GAZİYE DÜŞÜK MAAŞ

 

 

Nazlıaka, Türkiye’de milyonlarca yoksul varken, hükümetin bir taraftan kaynak yokluğu nedeniyle Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne (MTV) yüzde 50 zam yapıp, Kıbrıs ve Kore gazilerinin dul ve yetimlerine 700 lira maaş verdiğini, diğer yandan ise dışarıya yardım yağdırdığını ifade etti. Nazlıaka, yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşıp ulaşmadığı ile ayni yardımların gönderilmesi sırasında hangi şirketlerden hizmet alındığının da kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyledi.

 
Nüfusun yüzde 60’ı geçim derdinde

 

 

Tüketici Hakları Derneği’nin Türk-İş’e ait açlık ve yoksulluk rakamları ile TÜİK’in hane halkı kullanılabilir gelir rakamlarını karşılaştırarak yaptığı hesaba göre ise, ağustos ayı itibarıyla nüfusun yüzde 20’den fazlası yani 16 milyondan fazla kişi açlık sınırının altında yaşıyor. Aynı hesapla nüfusun yüzde 60’tan fazlası, yani 48 milyondan fazla kişi de yoksulluk sınırının altında yaşıyor.