Dikili’de tonlarca ölü balık denize döküldü

Dikili’de tonlarca ölü balık denize döküldü
3 Eylül 2013 17:11

İzmir’in Dikili İlçesi’ne bağlı Bademli Köyü’nün 10 kilometrelik sahiline, tonlarca ölü balık vurdu. Boyları avlanma yasal sınırının altında olan balıkların döküldüğü trol teknesine kaymakamlık tarafından 20 bin lira ceza kesildi.

Dün, sabah saatlerinde Bademli Sahili’ne tonlarca ölü balık vurdu. Dikili Sahili’ndeki Atatürk İlköğretim Okulu önünden Bademli Plajı’na kadar olan 10 kilometrelik kıyı şeridindeki ölü balıklar nedeniyle vatandaşlar denize giremedi. Durum Sahil Güvenlik, belediye ve Dikili İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bildirdi. Bunun balık katliamı olduğunu belirten vatandaşlar, sorumlularının bulunup, cezalandırılmasını istedi. Dikili Belediyesi Zabıta ekipleri, konuyla ilgili tutanak tuttu. Belediye ekipleri, tarafından sahilden bir kamyon ölü balık toplandı. Bunun dışında denizde daha toplanamayan balıkların da olduğu belirtildi.

Dikili Kaymakamlığı’na vekalet eden Bergama Kaymakamı Uğur Kolsuz, sahile vuran ölü balıkları denize döktüğü belirlenen bir trol teknesine denizi ve çevre kirlettiği gerekçesiyle 20 bin lira para cezası kesildiğini bildirdi. Dikili İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ise konuyla ilgili araştırmalarının sürdüğü öğrenildi.

Görevden alınan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, kimsenin denizleri kurutmaya ve canlı popülasyonuna bu şekilde zarar vermeye hakkı olmadığını belirtip, “Doğaya ve canlılara zarar veren her kim olursa olsun insan olamaz. Bu balıkçılık sektörüne de vurulan bir darbedir. Konu ile ilgili yetkili birimleri acilen göreve çağırıyorum ve denizlerimizde bir daha asla böyle bir olayın yaşanmamasını, gerekli tedbirlerin alınmasını diliyorum” dedi.

Boyları avlanma yasal sınırının altında veya ekonomik değeri olmayan çoğunluğu kupes cinsi balıkların bir trol teknesinden yakalandıktan sonra denize döküldüğü bildirildi.