Devlette herhangi bir kurumda 5 yıl görev yapan büyükelçi olarak atanabilecek!

Devlette herhangi bir kurumda 5 yıl görev yapan büyükelçi olarak atanabilecek!
11 Temmuz 2018 11:00

Dışişleri teşkilatını değiştiren yeni kanunda önemli değişiklikler var. Dışişleri’ne, herhangi bir kurumda 5 yıllık devlet memuru olan bir görevli, dış politikaya yön veren birimlerin başına ‘Büyükelçi’ olarak atanabilecek.

 

 

Cumhuriyet’ten Dugyu Güvenç’in haberine göre Dışişleri’nin devlet protokolünü düzenleme ve uygulama görevi de elinden alındı. Bakanlığın en az iki bakan yardımcısı olması bekleniyor; bunlardan birine müsteşar Ümit Yalçın’ın, diğerine ise AB Genel Sekreteri Selim Yenel’in atanması bekleniyor.

 

 

Dışişleri Bakanlığı artık Türkiye’nin dış politikasını yapıcı değil uygulayıcı kurum olacak. Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu politika önerileri oluşturacak; Bakanlık uygulayacak.Bugüne kadar sadece yurtdışı teşkilatlar için yapılan Büyükelçi atamalarına artık merkez teşkilatı da eklendi. Liyakat esası kanunda korunmadı. Dışişleri’ne, herhangi bir kurumda 5 yıllık devlet memuru olan birisi, dış politikaya yön veren birimlerin başına atanabilecek. Devlet protokolünü düzenleme görevi de Dışişleri’nin elinden alındı.

 

Bakanlığın en az iki bakan yardımcısı olması bekleniyor; bunlardan birini müsteşar Ümit Yalçın ‘ın atanması diğerine ise AB Genel Sekreteri Selim Yenel ‘in atanması bekleniyor. Bakanlığın umudu bakan yardımcıları sayısının arttırılması.

 

Bakanlık 26 genel müdürlük ve daire başkanlığından oluşacak. Ancak bu birimlerin başına atanacak isimlerin Bakanlık personeli olma şartı artık kalktı. Başkan tarafından atanacak bu isimlerin görev süreleri de Başkanın görev süresi ile sınırlı olacak. Ancak bu uygulamanın Dışişleri’ndeki yurtdışı atamaları nasıl etkileyeceği şimdilik bilinmiyor.Büyükelçiler, 2-3 yıl yurtiçinde görev yaparken 2-3 yıl da yurtdışında görev yapıyor. Bakanlıkta halihazırda ‘ikili siyasi genel müdürlük sayısı’ 9 ve bu aynen kalıyor.
Artık protokol Dışişleri’nde değil

 

1927’de Atatürk’ün başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, devlet protokolünü düzenleme ve yürütme görevini Dışişleri’ne vermişti. Artık Bakanlığın görev tanımında protokol bulunmuyor; buna karşın bakanlıktaki Protokol Genel Müdürlüğü korunuyor ve yabancı misyonunun protokolüne dair ‘düzenleme ve uygulama görevini sürdürüyor. Ancak devlet protokolündeki ‘düzenleme’ yetkisi kaldırılıyor ve sadece ‘uygulamaktan’ sorumlu oluyor. Devlet Protokolünü düzenleme görevi ise Cumhurbaşkanlığı’ndaki …kurulunda olacak. Erdoğan, Cumhurbaşkanlıığı görevini üstlendiğinden bu yana fiilen yapılan bu uygulama Başkanlık sistemiyle artık yasallaşmış oluyor.