Devletin bu haliyle risk çok fazla

Devletin bu haliyle risk çok fazla
22 Aralık 2016 17:30

Hatırlarsanız son zamanlarda Türk polisi içinde özel harekat polisleri de dahil olmak üzere, Ortadoğu’daki radikal örgütlerin ağzına benzer şekilde slogan atma özelliği gelişti.

 

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

 
Örneğin doğu illerinde de özel harekatçılar tekbir getirmeye başladı.

 
Yine polis teşkilatı içinde dini jarjon kullanımı yerleşti.

 
Dolayısyla Rus Büyükelçi’yi öldüren katil polis memurunun ve ona benzer diğerlerinin ayırt edilebileceği bir ortam yok artık.

 
Kurum kültürlerinde yerleşik dil, jargon, kavramlama, ifade biçimleri vardır.

 
Örneğin İran polisinin diliyle Türk polisinin dili bir değildir.

 
Türk polisi, Türkiye Cumhuriyeti polisinin dili Avrupa devlet polisinin diline uygundur.

 
Yani, modern devlet kurallarına, yani dini ayrımları belli etmeyen ortak ve sivil bir dile uygun bir dile sahiptir.

 
Sahipti.
Bu hep böyleydi.

 
Polisin demokrasiye uygun olmayan zamanlarında da bu böyleydi; Türk polisi din ayrımı yapılabilecek bir dile hiç sahip olmadı.
Bu hükümet döneminin son yıllarında başladı bu dil ve artık nerdeyse tamamen hakim oldu.

 
15 Temmuz darbe girişiminden sonra ise, iktidar olayı tamamen dini bir eksene oturtan bir söylemi hakim kıldı, bu dil polis içinde daha da yerleşti.

 
Sık sık da TSK’ya sirayet eder oldu bu dil.

 
Şİmdi, dil ve polis teşkilat kültürü değişip, teşkilata din ayrımı belli eden ve dine vurgu yapan dil hakim olunca polis teşkilatı içinde zihinsel olarak siyasal İslamcı ifadeler kabul gördü ve bu durum tek tek polis memurlarının zihniyetlerini de şekillendirmeye başladı.

 
Rus Elçi’yi öldüren katil böyle bir işin içine ne zaman girdi, bunu bilmiyoruz ama içinde bulunduğu polis teşkşlatında artık yerelşik hale gelen bu yeni kültür onun hareketlerini kolaylaştırdı ve marj alanını muhakkak genişletti.

 
Şu anda polis teşkilatında b u kültür devam ediyor ve biz hangi yeni polis memurlarının bu zihni ortamda hangi tarnsformasyıonlara uğrayabileceğini bilmiyoruz.

 
Bunu onların amirleri de bilemez.

 
Ki, bir hukuk devletini korumanın temeldeki yolu, o devletin teşkilatlarını modetrn bir devlet çizgisinde tutmak, teşkilatlara hukuk devletinin sivil çizgisi dışında başka kültürlerin yerleşmesine izin vermemektir.

 
Devlet teşkilatlarındaki temel zihni yapıyı bozdunuz mu, o ortamda hangi polis memurunun nereye kayacağını kontrol edemez hale gelirsiniz.

 

 
Türkiye şu anda kendi devlet yapısına hükmeden zihniyet ve bu zihniyetin güvenlik teşkilatlarında oluşturduğu değişimler sebebiyle korumasız bir ülke.

 
Nitekim FETÖ olayı da işte bu ortamda serpildi ve kontrol edilemez hale geldi.

 
Doğrudan başka yol yoktur ve bu dönemi oluşturarak devleti felç edenlerin en azından istifa etmesi zorunluluğu da bu işten çıkıştaki birinci doğru.

 
Bunun olması şu anda gerçekçi değil, dolayısıyla büyük riskler içeren bir devlet yapısı ve buna bağlı olarak hukuk devleti korumasından yoksun bir Türkiye.

 

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan