Dertleri boylarından çok büyük

Dertleri boylarından çok büyük
21 Kasım 2014 08:54

Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre 18 yaşına kadar herkes çocuk sayılır. Fakat medeni kanunda evlenme yaşı özel durumlarda 16, çocuğa karşı işlenen cinsel suçlarda 15 olarak kabul ediliyor. Bu kargaşanın önlenmesi için kişinin tüm yasalarda 18 yaşına kadar çocuk kabul edilmesi öneriliyor.

 

Çalıştırmak dayasal evlendirmek de

 

Aile Hukuku Derneği Başkanı Prof. Dr. Bahadır Erdem, Çocuk Hakları Günü nedeniyle düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, “Çocuğun gelişmesinde anne baba birlikte sorumludur; fakat Türk hukukunda boşanma sırasında ortak velayet verilmiyor. Velayetin her iki ebeveyne de ait olması gerekmektedir. Eğitim zorunluluğu Türkiye’de ilköğretim ile sınırlı, oysa sözleşme maddesine göre eğitim zorunluluğu lise eğitimini de kapsamalıdır. Çocuğun cinsel sömürü ve suiistimale karşı daha iyi korunması için hafifletici neden göz önüne alınmamalıdır. Haziran ayında getirilen yasayla cezalar ağırlaştı fakat hâlâ yeterli değil. Ayrıca anadilde eğitim konusunda Türkiye’nin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne koyduğu çekinceler 1994 Türkiye’si için makul sayılabilecekken bugünkü konjonktürde ve geldiğimiz noktada çekincelerin kaldırılması düşünülmelidir” dedi.

 

Kızını seven kendini sever

 

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde, Özel Tarsus SEV Ortaokulu öğrencileri “Şiddeti Övmeye Hayır!” kampanyası başlattı. Öğrenciler şiddeti meşrulaştıran atasözleri ve deyimlere hayır dedi. Çocuklar artık “Kızını dövmeyen dizini döver”, “Dayak cennetten çıkmadır” yerine; “Kızını seven kendini sever”, “Sevgi cennetten çıkmadır” denilmesini istiyor.

 

Adana Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Türkiye’nin sicili kötü. İlkokulda olması gereken 70 bin çocuk, eğitim hakkını kullanamazken, yargılanan çocuk sayısı 15 yılda iki katına çıktı. Her yıl 40 bin çocuk ise aile zoruyla evlendiriliyor. Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği (ÇKHD) Başkanı Çiğdem Akça, Türkiye’de çocukların, yoksulluk, şiddet ve istismar döngüsü içinde olduğunu vurgulayarak, “Çok yakın bir tarihte Pozantı Cezaevi’nde yaşanan istismar ve kötü muameleleri unutmadık. Çocuğa yönelik şiddet ve istismar vakalarındaki artış, çalışan çocuklar, yaşam haklarını kullanamayan çocuklar günümüzde her gün duyduğumuz, rastladığımız olumsuzluklar” dedi.

 

Yargılanan çocuk sayısı arttı

 

UNICEF ve OECD verilerine göre, dünyada hergün 3 bin çocuğun insan ticaretinin kurbanı olduğunu, her dört çocuktan birinde gelişim yetersizliği bulunduğunu anlatan Akça, Türkiye’de ise yoksulluk oranının yüzde 24,6 olduğunu ve bundan en çok çocukların etkilendiğini söyledi. Türkiye’de ilkokul çağındaki 70 bin çocuğun eğitim alamadığını, yargılanan çocuk sayısının ise son 15 yılda 2 katına çıktığını belirten Akça, her yıl 40 bin çocuğun aileleri tarafından evlendirildiğini söyledi.

 

Uğur Kaymaz, Berkin Elvan

 

Eğitim-Sen Başkanı Ahmet Karagöz ise, Türkiye’de çocukların yaşam hakkı bile olmadığını vurgulayarak “Geçen sene Berkin Elvan’dık İbrahim Aras’tık ondan önce Uğur Kaymaz’dık, Ceylan Önkol’duk. Şimdi Suriye’de, Irak’ta katledilen çocuklar olduk. Pozantı, Sincan, Şakran derken cezaevlerinde çocukların maruz kaldığı kötü muamele ve işkencelere son verilmediği bilinmektedir. Çocuklarımızı elimizden alan devlet sistemi, sokakları, okulları ve parkları boşaltmakta cezaevlerini doldurmaktadır” diye konuştu.

 

Kaynak: Figen Atalay/Savaş Kürklü