Dershane borcu hapse düşürdü, ailesi perişan oldu

Dershane borcu hapse düşürdü, ailesi perişan oldu
26 Nisan 2015 15:10

İzmir’in Karabağlar İlçesi’nde 5 çocuk babası Mehmet Ali Geçit, ilkokulda okuyan kızı Buse’nin dershane ücreti için verdiği 1200 liralık senedi işsiz kaldığı için ödeyemeyince hapse atıldı.

 

 

Eşinin cezaevine girmesiyle elektriği, suyu ve doğru dürüst eşyası olmayan evde 5 çocukla başbaşa kalan Serap Geçit, “Tulumbadan su taşıyorum, içme suyunu da komşulardan alıyorum. Gece ise aküye bağladığım led lambalarla evi aydınlatmaya çalışıyorum. Çocuklar gece korkuyor, perişanız” dedi.

 

 

Bozyaka Mahallesi 3271 sokaktaki evde, Çetin ailesinin yaşadığı dram yürek sızlatıyor. 10 yıl önce evlenen Mehmet Ali Geçit ile Serap Geçit çiftinin Buse (9), Berkay (7), Necati (5), Ayşe (3) ve henüz 8 aylık olan Muhammet adını verdikleri 5 çocukları oldu. Şoförlük yaparak ailesinin geçimini sağlayan ve kirada oturan Mehmet Ali Geçit, yaklaşık 3 yıl önce babası Osman Geçit’in evine taşındı. Ancak bir süre sonra Osman Geçit yatağa bağımlı hale gelince Mehmet Ali Geçit işini bırakmak zorundu kaldı. Çalışamayan Mehmet Ali Geçit, elektrik ve su faturalarını ödeyemedi. Yaşadığı çaresizlik içinde elektriği de kaçak kullandı. Geçen yıl Osman Geçit hayatını kaybedince 4 katlı evi çocuklarına miras kaldı.

 

 

‘EVİ ÜZERİNE YAPTIRDI PARA ÖDEMEDİ’ İDDİASI

 

 

Kayınpederini kaybettikten sonra daha zor günlerle karşılaştıklarını belirten Serap Geçit yaşadıklarını şöyle anlattı:

 

 

“Eşimin kardeşi, miras kalan evi üzerine devretmemiz durumunda para vereceğini söyledi. Eşim de aldığı parayla iş kurup borçları kapatacak, çocuklarımıza iyi bir gelecek hazırlayacaktı. Ancak imzayı verip evi devretmesine rağmen, kardeşi para vermedi. Bu arada, büyük kızım Buse’nin okulunda daha başarılı olması için yıllık 1200 TL karşılığında dershaneye yazdırdık. Oradaki yetkililer, ödemelerde bizi sıkıştırmayacaklarını söylediler, ayda 100 TL taksitle borcu kapatacaktık. Ancak eşimin işsiz kalması, kayınpederimin ölümü ve evin elimizden gitmesi üst üste geldi ve borcu ödeyemedik. Kurstaki yetkililer de bizi mahkemeye vermiş. Borcu ödeyemediğimiz için eşime hapis cezası verildi. O da teslim olmadı. Ancak polisler yaklaşık 2 ay önce eşimi yakaladı, 2 aydır da cezaevinde.”

 

 

‘ELEKTRİK SU KESİK’

 

 

Eşinin cezaevine girmeden önce birçok yerde çalıştığını, sıkıntıları nedeniyle sürekli iş değiştirdiğini anlatan talihsiz kadın şöyle devam etti:

 

 

“Eşim cezaevine girdikten sonra komşularımın desteğiyle ayakta durmaya çalışıyorum. Evimizin elektrik ve suyu kesik. Elektriği kaçak kullandığımız için mahkemeye vermişler, yaklaşık 6 bin TL’lik borç birikmiş. Eşim o nedenle de hapis cezası aldı. Tulumbadan su taşıyorum, içme suyunu da komşulardan alıyorum. Gece ise aküye bağladığım led lambalarla evi aydınlatmaya çalışıyorum. Hem çocuklarımın küçük olması, hem de yıllar önce trafik kazası geçirdiğimde başıma darbe aldığımdan, zaman zaman rahatsızlanıyorum, o nedenle çalışamıyorum. Kaymakamlık eğitim gören çocuklara yardımda bulunuyormuş, oraya başvurdum ancak henüz para almadım. Şimdiye kadar komşularımın dışında kimseden yardım görmedim. Halimiz ortada, çocuklar gece korkuyor, yalnızca elektrik ve suyumuz olsa, o bile bizim için büyük bir sorunun çözümü demek.”

 

 

“ÖDEVLERİMİ YAPAMIYORUM”

 

 

Hüseyin Akdağ İlköğretim Okulu 4’üncü sınıf öğrencisi Buse Geçit, cezaevindeki babasını çok özlediğini belirtip, “Evimizin elektriği olmadığı için ödevlerimi yapamıyorum. Gece kardeşlerim korkuyor, onlara sarılıyorum, bazen de yanlarında uyuyorum. Babamı çok özledim, keşke yanımızda olsaydı” dedi.