Der Spiegel: Yeni ortaklar bakanlıkları paylaştı

Der Spiegel: Yeni ortaklar bakanlıkları paylaştı
2 Aralık 2013 13:47

Almanya’da haftalık “Der Speigel” dergisi, Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, Hrıstiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel yaptıkları son üçlü görüşmede, bakanlıkların partiler arasında dağılımı ve bakanlıklara getirilecek isimler konusunda anlaştığını yazdı.

 

Dergi, CDU’lu Wolfgang Schauble’nin oturduğu maliye bakanlığı koltuğunun aynı partide kalacağını savunurken yeni hükümet ortağı SPD’nin, üyelerinin 6- 12 Aralık 2013 tarihleri arasında büyük koalisyonla ilgili kararını mektup yoluyla bildirmesinin ardından bakanlıkların dağılımını açıklamak istediğini yazdı. Hıristiyan Birlik Partileri Meclis Grup Başkanı Volker Kauder, SPD’nin bu tutumunu eleştirirken SPD’nin bu isteğinin altında yatan nedenleri tam olarak anlayamadığını kaydederek “Bakanlıkların dağılımı ve bileşimini açıklayabilirdik” dedi.

 

Almanya’daki 3’üncü Merkel Hükümeti’nde bakanlık dağılımı genel hatları ise belli oldu. CSU Genel Başkanı Horst Seehofer, partisinin Hür Demokrat Parti’yle (FDP) yapılan koalisyondaki gibi yine 3 bakanlığa sahip olacağını ifade etti. Deutsche Welle, SPD’nin alacağı bakanlıkların yarısının kadın milletvekillerine verilmesinin beklendiğini, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in de bu konudaki soruya “evet “ yanıtı verdiğini bildirdi. SPD’nin alacağı 6 bakanlığın üçüne getirilecek olası kadın bakanların isimleri: SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles, Genel Başkan Yardımcısı Manuela Schwesig ve eski Adalet Bakanı Brigitte Zypries olarak sıralandı. Haber radyosu Deutschlandfunk’a konuşan SPD Genel Başkanı Gabriel, CDU’nun seçim galibi olarak bazı önemli bakanlıkları talep ettiğini belirtirken “CDU’nun maliye bakanlığını elinde bulundurmaya devam etme isteğinin normal olduğunu” söyledi. Sosyal Demokrat Parti Meclis Grup Başkanı Frank-Walter Steinmeier ise sorumlu oldukları alan itibarıyla birbirine yakın olan bakanlıkların CDU ve SPD arasında bölüştürüldüğünü doğruladı.

 

Alman siyasetindeki teamüllere göre, koalisyon ortaklarından biri dışişleri bakanlığını üstleniyorsa, diğer parti savunma bakanlığı koltuğuna sahip oluyor. Aynı kural, maliye ile ekonomi ve içişleri ile adalet bakanlıkları için de geçerli olduğu öne sürüldü.