‘Depremler Yunan sahillerinden Ege’ye göç ediyor’

‘Depremler Yunan sahillerinden Ege’ye göç ediyor’
13 Haziran 2017 12:48

Ege Denizi sallanıyor. Dün gerçekleşen 6.2’lik depremin ardından 200 artçı meydana geldi. Artçılar Ege Denizi’nde ve Midilli Adası merkezli devam ederken, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, depremlerin Yunan sahillerinden Ege sahillerine doğru göç ettiğini söyledi. İşte Bektaş’ın bundan sonra olacak depremle ilgili tahminleri…

 

 

 

Dün Ege’deki deprem birçok ilde hissedildi, İzmir’in yüreği ağzına geldi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş ise depremlerin Yunan sahillerinden Ege sahillerine doğru göç ettiğini açıklarken, yakın gelecekte paralel fayların daha doğudaki Ege Bölgesi’nde 6-7 büyüklüğünde bir deprem yaşama olasılığının yüksek olduğu belirtti.

 

 

200 ARTÇI OLDU

 

 

Ege Denizi’nde dün saat 15.28 sıralarında meydana gelen ve merkez üssü Karaburun olan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, İzmir’de sarsıntılar sürüyor. Alınan verilere göre, dünden bu yana Ege Denizi’nde yaklaşık 200 deprem meydana gelirken, artçı sarsıntılar devam ediyor. Ardı ardına meydana gelen artçı sarsıntıların ise 3 ile 4 büyüklüğünde olduğu kaydedildi. Kenti beşik gibi sallayan artçı sarsıntılar, vatandaşları da sokağa döktü. Geceyi sokaklarda geçiren İzmirliler evlerine giremedi.

 

 

“HASAR ALMIŞ EVLERE GİRMEYİN”

 

 

Yapı stoklarının eski ve çoğu yönetmeliğe uymadığından dolayı binaların artçı depremlere dayanmasının zor olduğunu kaydeden Bektaş, “Ege Denizi’nde, Türkiye ile Yunanistan arasında uzanan Kuzey Anadolu Fayı’na paralel faylar üzerinde 2010 ile 2017 yılları arasında depremsellik Yunanistan’ın doğu sahillerinden Türkiye’nin batı sahillerine doğru göç etmektedir. Son 7 yıllık depremselliğe baktığımızda depremselliğin sadece batıdan doğuya doğru değil aynı zamanda kuzeyden Saros Körfezi’nden güneye doğru paralel faylar üzerinde göç ettiğini izliyoruz. Bu sava göre yakın gelecekte paralel fayların daha doğudaki Ege Bölgesi’nde 6-7 büyüklüğünde bir depremin yaşama olasılığı yüksektir. Yapı stokumuz eski ve çoğu yönetmeliğe uymadığından dolayı son İzmir Dikili depremi ile hasar almış binaların artçı depremlere dayanması zordur. Bu nedenle evi hasar almış ailelilerin evlerine girmesini önermiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

İHA