Deniz Gezmiş Berlin’de

Deniz Gezmiş Berlin’de
6 Mayıs 2014 09:07

8 Mayıs 1972 sabahı Pazartesi Ankara’da okuluma gidiyorum, korkunç bir sessizlik var, 15 yaşındayım tuvalette toplanıyoruz sigara içip alçak sesle acı haberi konuşuyoruz.

 

Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

 

17 Mayıs 2013’de Berlin’de kızımla duvar resimleri turu alıyoruz. İrlandalı genç kız rehberimiz bizi epey dolaştırdıktan sonra Haus Schwarzenberg denilen bir apartımana getiriyor. Buranın iç avlusu çeşit çeşit duvar resmi ve yazılarıyla dolu. Bir tür kurtarılmış bölge. Rehberimize göre Berlin duvarı yıkıldıktan sonra bir çok yer bunun gibi sanatçılar ve gençler tarafından çeşitli şekillerde kullanılmış ama şimdi kapitalist rant sistemi tekrar bu mekanları ele geçirip alış veriş merkezi, lüks rezidans yapıyormuş. Burada üç küçük ilginç müze, bağımsız sinema, sanat ve ilerici yayınları satan bir kitapçı ve resim galerisi var. Grubumuzdakiler çeşitli duvar resimlerine ve hareketli mekanik heykele bakarken gözüm en dip köşede bir kolon üstüne ilişiyor. Ne göreyim Deniz Gezmiş bütün haşmetiyle bana bakıyor.

 

1

 

İçim tutuşuyor, heyacanla kızımı buluyorum ona gösteriyorum ve İngiltere’de büyüyen kızıma dilim döndüğünce heyacanla anlatıyorum. Bizim Che’miz diyorum özetle. Berlin’den kızımı Ankara’ya 19 Mayıs yürüyüşüne götüreceğim sanki bize yol göstermek için orada kuytu köşede karşımıza çıkıyor. Duvar resmi deyip geçmiyelim bizi aydınlatıyor. Kim yaptıysa eline gönlüne sağlık. Samsun’dan Ankara’ya Mustafa Kemal yürüyüşünün en önde bayrakla Deniz Gezmiş’in fotosunuda anımsıyorum. Ankara’da muhteşem bir 19 Mayıs yürüyüşe katılıyoruz. Atatürk’ün yanında yer yer Deniz Gezmiş’de fotoları ile aramızda.Bunları gören kızım işte burada da diyor. Sonra İzmir’e anneme gidiyoruz ve Gezi Direnişi başlıyor. Kızımı dört yaşına kadar o parkta büyüttüm, ilk adımlarını nerdeyse orada attı. Gündoğdu’da kızım ilk gazını ve suyunu tadıyor ve Haziran’ın üçünde İstanbul’a geçip hergün direnişine katılıyoruz. Taksim’e çıkınca bizi yine en çok etkileyen Deniz Gezmiş’in Atatürk Kültür Merkez’inden bize bakışı. Denizler ölmez dalga dalga çoğalırlar.

 

2

 

Mustafa Mersinoğlu 5 Mayıs 2014 Brighton İngiltere

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı