Dengeli yaşam

Dengeli yaşam
23 Aralık 2014 09:07

Değerli okuyucular! Sohbetimizin konusu, dengeli yaşam hakkında olacaktır.

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 

HADİS-İ ŞERİFLER

 
1-Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde, ”Sıhhatınızı muhafaza ediniz. Zira kıyamet gününde evvela sıhatınızı nereye sarfettiğinizden sual olunacaksınız.”

 
2- ”İnsanlar için en faydalı ilim, beden, ilmiye, din ilmidir.” buyuruyor.

 
3- Ey Allah’ın kulları! Hastalarınızı tedavi için koşunuz. Çünkü Allah her derdin devasını da yaratmıştır. Yalnız bir hastalık vardır ki, devası yoktur. O da ihtiyarlıktır.”

 
4- ”Cehalet vahşettir. Bundan ancak ilim ile kurtulmak mümkündür.”

 
5- ”Gençlik zamanında Allah’a karşı vazifeni bilirsen ihtiyarlık zamanında da Allah imdadına yetişir.”

 

 

Cenab-ı Allah Yüce Türk İslam alemin-i, Allah’ın varlığını hissedenlerden ve namusu-şerefi ile helal lokmayı ailesinin midesine götürenlerden eylesin dileklerimizle sohbetimize başlayalım:

 

 

EY YÜCE TÜRK İSLAM ALEMİ!

 
İyi bir sağlık sırrının ölçülü yemek tarzında, iyi bir görünüş sırrının da muntazam bir kan dolaşımında olduğunu hafızanıza kaydettiniz.

 

 

Yaşınız 40’a geldikten sonra, ticari bir müesesenin günlük defter tuttuğu gibi, envanterlerinizi ortaya koyup hayatınızın muhasebesini yapmak zamanıdır. Gerçeklere baktığımız zaman, hayat da bir kitap gibidir. Her gün bir sayfadır. 80 yıl için 29,200 sayfalık bir kitabınız var demektir. İşte şimdi hayatınızı şuurla ve duyulanı tetkik etmenin sırasıdır. Bugüne kadar nasıl görünüyor? Boş sayfaları var mıdır? Var da olsa, bu siz de heyecanlandırma ve korku olmamalıdır. Gözle görülen ve Allah’ tan korkarak, muvaffak olmuş yaşamların düzene girmesi bayağı uzun sürmüştür. Hayatınızı tayin eden kararlar gençliğinizde genellikle başkaları tarafından verilir. Hayatımızı kazanmak için başta tarım olmak üzere, sanayi toplumu bir ülke olabilmemiz için, Milli sanayinin üretime dayalı sektörlerin acilen arttırılması şarttır. Üretimin artması demek, insanların ekonomik nedenlerden dolayı hastalıkların oluşmasını önlemek demektir. Sağlıklı bir hayat sürdürebilmenin en önemli konularından biri de, midemize götürdüğümüz lokmanın helal olması, bizlere hem sağlık hem de mutluluk vereceğinin muhasebesini iyi yapmalıyız. Haram lokmanın daima hastalık ve huzursuzluklar getirdiğinin bilincinde olmalıyız. Hayatınızın 40′ na kadar sizi tatmin etmiş boş sayfalar varsa, bugünden itibaren, ömrünüzün ikinci yarısında onları doldurmak üzere eksiklikleri telafi etmeya çalışmalısınız.

 

 

Şahsiyette ölçü ve huzurlu yaşam

 
İçe mi, yoksa dışa mı dönük bir insansınız? Dışa dönük insanın bir gaye ve iş uğrundaki ilgileri, cüzdan muhasebesine odaklanarak dış dünyaya yönelmiştir. İçe dönük bir insanın ilgileri ise, içeriye çevrilmiş olup fikren tatmini, hayal dünyasında aramaktadır. Olgun ve dengeli insan ne sade içe, ne de sade dışa dönüktür. Aynen vücudun sağ ve sol taraflı olması gibi şahsiyet de iki cephelidir: Bugüne kadar şahsiyetinizin hangi tarafa yöneldiğini, yaşam tarzınız tayin etmiştir.

 

 

Hindistan’nın Himalaya dağları eteklerinde ikamet edenlerin, 90 Yaşında olmalarına rağmen bu insanların fiziksel hareketliliğe dayalı çalışması: Annesi Uygur Türkü, babası ise Hindistan Müslümanlarından, Dr. Uygurt Levni ESMANİ’ nin dikkatini çekmiş ve araştırmaya başlamış, çıkan sonuçlar: 90 Yaşına erişenlerin sırrı, 50-70 yaş arasındayken, iradelerine hakim olarak, maneviyatlarını yüksek tutmalarıdır. Bu yaşlar arası, insan hayatı için, en hassas devredir. Bu devre erginlik çağı kadar önemlidir. İnsanın vücudunda önemli değişiklikler olmaktadır. Bu değişiklikler ise insanın dış hayat ilişkilerinde bazı etkilerin oluşmasına sebep olmaktadır. 90 Yaşındakilerin en önemli özelliklerinden biri de, çalışma hayatına karşı duydukları derin yakınlıktır. Bu insanlar hiç bir zaman, kahvede, evde ve diğer eğlence yerlerinde oturup ayak ayak üstüne atarak, stres ve çeşitli olaylara sebep olacak lüzumsuz laflar söylemezler. Dr. ESMANİ, netice olarak: ”60 yaşında olan bir adam, her ne pahasına olursa olsun çalışma arzusundadır. Sağlığını bu çalışma sayesinde koruyabilecektir.’‘ diyor. Yani ruh, tazelik ve heyecanını kaybetmemelidir.

 

 

Yaşamını yaşlılık konusundaki araştırmalara adayan Dr. ESMANİ ise: ”İnsanı yaşatan güç-kuvvet maneviyattır. Hiç bir klinik, hiç bir tahlil sonucu ve hiç bir röntgen, bir insanın yaşama gücünü tayin edemez…” diyordur. En son söz psikolojinindir. 50 Yaşına geldiğiniz zaman, bu zor devreyi atlatmaya çalışmalısınız. Ruhunuzu taze, dinç tutmaya ve kimyasal ilaçlardan uzak tutarsanız, 90 yaşına kadar huzurlu bir hayat yaşamız olursunuz.

 

 

Yarabbi; doğru yol olarak gösterdiğin ve en büyük nimet olarak ihsan ettiğin İslam dininin yolunda hidayetin ile cümle Yüce Türk İslam alemini sabit kıl! Ahiret ve dünya için, vicdan muhasebesi yapan ve sabır eden kullarından eyle.

 

 

Vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu M. Kemal Atatürk’ü ve değerli okuyucularımızın atalarını rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara acil şifalar dileriz.

 

 

ÖZDEYİŞLER

 
Mevcut varlığımızla yetinmeği öğrenelim. Allahın yasakladığı haram ve yanlış inanışları beynimizden silkip atalım ki, huzurlu ve sağlıklıyız diyebilelim. (Dr. Uygurt Levni ESMANİ)

 
Kendini sevmek, kendini aşağılamak kadar rezil bir günah değildir, lordum. (William Shakespeare)

 
Kendinize dost olun, başkaları da zamanla olacaktır. (Thomas Fuller)

 
Sevgilerini göstermeyenler, sevmeyenlerdir. (William Shakespeare)

 
Kalbin müdahalesi olmazsa, beyinlerin çarpışması asla zarar vermez. (Cenap Şahabettin)

 
Dikkat ediniz: Genellikle insanlar karınları tok iken fedakarlıktan söz ederler. Cenap Şahabettin)

 

 

Hadis-i şerifler Kaynakçası:  İslamın Nurlu Yolu ikinci baskı. Yazan: Osman Bayülken 1969

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun