‘Denetlenemeyen MUÇEV’e ‘özel statülü’ ihaleler kıyağı’ iddiası!

‘Denetlenemeyen MUÇEV’e ‘özel statülü’ ihaleler kıyağı’ iddiası!
23 Ağustos 2020 11:18

Ege kıyılarından Trakya’ya bütün sahil şeridini kuşatan MUÇEV’e dair her gün yeni bir vaka ortaya çıkıyor. Son olarak 2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile MUÇEV arasında imzalanan protokole ilişkin dava süreci, sahil şeridinin şirkete nasıl peşkeş çekildiğini gözler önüne serdi.

 

 

Birgün’de yer alan habere göre 2014’te kanunlaşan büyükşehir yasasının ardından Dalyan Belde Belediyesi kapatıldı ve taşınmaz hakları Ortaca Belediyesi’ne aktarıldı. Dalyan Belediyesi tarafından işletilen İztuzu sahilinin Ortaca Belediyesi’ne geçmesi beklenirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sahili Başbakanlığın onayıyla MUÇEV adlı şirkete ihalesiz şekilde devretti.

 

BELEDİYE YARGIYA TAŞIDI

 

2014’te MUÇEV adlı şirket ile bakanlık arasında İztuzu Günü Birlik Alanı İşletme Protokolü imzalandı. Protokolle İztuzu sahilinin işletmesi ihalesiz olarak MUÇEV’e verilmiş oldu. Bu gelişmelerin ardından dönemin CHP’li Ortaca Belediyesi konuyu mahkemeye taşıyarak iptal istemiyle dava açtı. Muğla 2. İdare Mahkemesi, protokolü hukuka ve mevzuata aykırı bularak iptal etti.

 

KAMU YARARI GÖZETMEDİĞİ HALDE İHALESİZ VERİLDİ

 

MUÇEV adlı şirketin bağlı olduğu Muğla Turizm Çevre Vakfı’nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı ve Muğla Valiliği’ne bağlı Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın ortaklığında kurulması mahkemenin iptal kararında gerekçe oldu. Mahkemenin protokole ilişkin kararında, ilgili vakıfların kamu yararı gözeten vakıf statüsünde olmadığı belirtildi.

2012’de Resmi Gazete’de yayımlanan “Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan şirketlerin kendi mülkiyetinde ve tasarrufunda bulunan taşınmazlarla vakıf, dernek veya bunların şirketlerine gerçek veya tüzel kişilere kira, takas, tahsis devir vb. her türlü işlem için Başbakanlıktan izin alınır” içerikli genelgeye atıfta bulunan mahkeme, protokolün bu kapsamda olmadığını kaydetti: “MUÇEV’in doğrudan doğruya kullanım izni, kiralama, işletim hakkı verilebilecek bir kurum ve kuruluş olmadığı, ihalesiz olarak işletme protokolü imzalanamayacağı ve bu protokolün yapılması için Başbakanlık tarafından onay verilemeyeceği açıktır.”