‘Demokratik bir Türkiye’yi var etmek için tek yol demokratik bir CHP’dir’

‘Demokratik bir Türkiye’yi var etmek için tek yol demokratik bir CHP’dir’
12 Nisan 2018 09:09

CHP’de Mart ayında yapılan Tüzük Kurultayı sırasında 47 Milletvekili deklarasyon yayınlayarak, “Demokratik bir Türkiye’yi var etmek için tek yol demokratik bir CHP’dir” şiarıyla yola çıkan milletvekilleri dün sürpriz bir toplantı yaptı.

 

Toplantıya, kurultaydan önce yayınlanan deklarasyona imza veren 47 milletvekilinden yaklaşık 30’u toplantıda hazır bulundu.

 

 

Toplantıda, erken seçim konusundaki tartışmalar ile 2019 yılında yapılacak yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda partinin izlemesi gereken yöntem ve strateji konusunda milletvekilleri kendi aralarında görüş alış verişinde bulundukları öğrenildi.

 

 

‘PARTİYE KATKI SUNALIM’ KARARI

 
Toplantıda, Türkiye’nin çok hassas bir süreçten geçtiği ve 2019 yılında yapılacak üç seçimde partinin başarılı olması için, ’47’liler Hareketi’nin parti içinde yeni bir eylemselliğe yol açacak tavır içine girilmeden, parti yönetimine ‘olumlu’ katkı sunan bir yapılanmaya evrilmesi gerektiği noktasında görüş birliği oluştuğu öğrenildi.

 

 

KILIÇDAROĞLU’NA ÖNERİLER SUNULACAK

 
Bu çerçevede yapılacak seri toplantılarda partinin yeni dönemde atması gereken adımlar ve seçimlerde izlenecek yöntem ve politikalar konusunda bir öneri paketi hazırlanarak, kamuoyu ve basınla paylaşılmadan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile paylaşılması kararı alındı. Bunun için önümüzdeki hafta bir toplantı daha yapılacak.

 

 

İŞTE ÖNE ÇIKAN ÖNERİLER
Edinilen bilgiye göre dün yapılan toplantıda, üç konuda CHP Lideri’ne öneri götürülmesi görüşü ağırlık kazandı. Bu önerilerin şu şekilde sıralandığı öğrenildi:

 

 

1-HAKSIZ REKABET YARATIYOR
Yerel seçimlere ilişkin seçim takvimi başlamadan birçok MYK üyesinin ve milletvekillinin, belediye başkanlığı aday adaylığını ilan etmesinin partinin iktidar iddiasının olmadığı algısına yol açtığı noktasında görüş birliğine varıldı. Toplantıda, MYK üyelerinin belediye başkanlığı aday adaylığı ilan etmelerinin partide haksız rekabete yol açtığı ifade edilerek, CHP Lideri’ne, belediye başkanlığı düşünen MYK üyelerinin görevlerinden istifa etmeleri gerektiği yönünde öneride bulunulması kararlaştırıldı.

 

 

2-YERELDE DE ÖN SEÇİM KARARI
Yerel seçimlerde adaylar belirlenirken, sağdan gelen isimler yerine partinin kendi insan kaynaklarından faydalanması ve yeni tüzükte de aday belirleme kriterlerinden birisi olarak benimsenen, “ön seçim” yönteminin yerel seçimlerde de ağırlıklı olarak uygulanması talep edilecek.

 

 

3- ‘ÇATI ADAY’ OLMASIN
Milletvekillerinin değerlendirme toplantısında, CHP Lideri’ne cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci bir Ekmeleddin İhsanoğlu olayının yaşanmaması için ‘çatı aday’ gösterilmemesi talebinin iletilmesi kararı alındı. CHP’nin, cumhurbaşkanlığı seçiminde mutlaka kendi adayını çıkarması gerektiğini, hatta gerekirse 1 milyon 250 bin üyenin katılımıyla cumhurbaşkanlığı adayının belirlenmesi konusunda CHP Lideri’ne öneri götürülmesi kararı verildi.