Demiryolu ihalesinde 2.1 milyar raylarda kayboldu

Demiryolu ihalesinde 2.1 milyar raylarda kayboldu
4 Mayıs 2015 11:42

Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı demiryolu ihalelerinde ortaya çıkan maliyet krize yol açtı. Sayıştay raporlarına göre 945 milyon liraya bitmesi gereken 4 demiryolu ihalesi 3 milyar liranın üstünde bir maliyetle tamamlandı.

 

Sayıştay raporu, demiryolu yapım ihalelerindeki vurgunu ortaya koydu. 945 milyon lira olarak tahmin edilen maliyetler zemin etütleri, sondaj çalışmalarının değişmesi sebebiyle 3 milyar lirayı aştı. Devletin kasasından fazladan 2.1 milyar lira raylara gitti.

 

KEYFİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

 

Sayıştay raporlarına göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın demiryolu yapım işlerinde danışman firmalara hazırlatılan projeler devlete fahiş maliyetler çıkardı. Bugün Gazetesi’nden Hasan Bozkurt’un haberine göre, ihale başında belirlenen rakamlar müteahhit firmaların yaptığı değişiklikler yüzünden projelerin teslim tarihi uzadı. Şirketlerin ‘keyfi’ değişiklikleri yüzünden proje maliyetleri katlandı. Milyonlarca lira devletin kasasından raylara döşenmiş oldu.

 

BAKANLIK KANDIRILDI

 

Sayıştay raporuna göre ihaleyi alan şirketler, demiryolu projelerine başlama-dan önce tamamlamaları gereken arazi ve zemin araştırmalarını yapmadı. İnşaat sistem ve gereçler ile teknik özellikleri de bakanlığa eksik bildirdikleri için işin gerçek maliyeti belirlenemedi. Danışman firmalara hazırlattırılan demiryolu altyapı işlerindeki bu eksiklikler yüzünden hatalı projelendirmelerin yapıldığı tespit edildi.

 

 

111 gra5_03_05_15

 

EK İHALELER DEVREDE

 

İlk ihale gerçekçi proje üzerinden yapılmadığı için aynı proje için 1, 2 ve 3 ek ihale daha yapıldı. Cezalandırılması gereken firmalar yeni ihalelerle ödüllendirildi. Sonuç olarak devletin kasasından çıkacak para 945 milyon lira olarak tahmin edilmişken, ödenen para 3 milyar 87 milyon lirayı aştı. 2.1 milyar lira fazladan para şirketlere ödenmiş oldu.

 

YÜZDE 258’LİK FARK OLUŞTU

 

Sayıştay raporunda göze çarpan en büyük bedel artışı Adapazarı-Karasu demiryolunda yaşandı. Rapora göre 469 milyon 569 bin liraya bitmesi gereken proje yüzde 258’lik artışla 1 milyar 682 milyon 296 bin liraya tamamlandı. Sadece bu hattın inşaasında fazladan 1 milyar 213 milyon lira devletin kasasından çıktı.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet