Demirtaş konuştu, Meclis karıştı

Demirtaş konuştu, Meclis karıştı
26 Şubat 2015 08:26

HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın açıkladığı hükümet-PKK arasında 10 maddelik anlaşma metni Meclis’te tartışmalara neden oldu.

 

 

HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın açıkladığı hükümet-PKK arasında 10 maddelik anlaşma metni Meclis’te tartışmalara neden oldu. MHP’li vekiller ‘PKK’yla anlaştınız mı, çıkın açıklayın’ çağrısı yaptı. Cevap HDP’li Baluken’den geldi: “Anlaşma olsa güvenlik paketini görüşmüyor olurduk. PKK adına Demirtaş’ın açıklama yetkisi yok.”

 

 

PKK’YLA ANLAŞTINIZ MI

 

 

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, ‘hükümet-PKK anlaştı’ şeklindeki haberleri kürsüden İçişleri Bakanı Efkan Ala ve HDP’ye sordu. Akçay, “Siz PKK’yla hükümet olarak anlaştınız mı? Hangi taslak üzerinde, ne üzerinde anlaştınız? Bunu açıklamak durumundasınız. HDP Genel Başkanı Demirtaş CNN televizyonunda aynen ‘PKK silah bırakmayacak. Hükümetle 10 madde üzerinde anlaşıldı’ dedi. Hükümet bu anlaşmayı milli iradeden saklayamaz, bunu açıklamak zorundasınız. Hükümet açıklamazsa HDP Grup Başkan Vekili Baluken’i eğer bilgisi var ise açıklamaya da davet ediyorum” diye konuştu.

 

 

AKP’YLE ANLAŞSAK BÖYLE OLMAZDI

 

 

HDP’li Baluken, anlaşma iddialarına, “Biz AKP’yle 9-10 maddede bir mutabakata varmış olsaydık bugün burada bir güvenlik yasa tasarısını görüşmüyor olacaktık” cevabını verdi.

 

 

DEMİRTAŞ PKK ADINA KONUŞAMAZ

 

 

Baluken, Demirtaş’ın açıklamalarını üstü kapalı eleştirdi: “Ne Eş Genel Başkanımız ne de partimizden herhangi bir yetkili PKK adına herhangi bir karar veremez, herhangi bir konuşma yapamaz. HDP’li hiçbir milletvekili PKK adına ne bir konuşma yapabilir, ne bir karar verebilir. PKK’nın Türkiye Cumhuriyetine karşı silahlı mücadeleyle ilgili ciddi kararlar vereceğinin yolunu açacağını bizden çok hükümet biliyor ama hükümet bu konuda ısrarla adım atmama tutumunu devam ettiriyor.”

 
TÜRBE PAÇAVRA BAYRAĞI ALTINDA

 

 

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, Süleyman Şah Türbesi’nin Türk bayrağı dalgalanan yerden ‘paçavra’ bayrağı altına alındığını söyledi. Türkoğlu, “Uluslararası kabul görmüş bir türbeyi alıp, Türk Bayrağı altındaki bir türbeyi alıp getiriyorsunuz, PKK paçavrasının altında bir bölgeye türbe yapıyorsunuz. Üstelik yeni getirdiğiniz yere bunu koyarken de sahibinin izni yok, herhangi bir uluslararası anlaşma yok, Suriye devletinin kabulü yok. Gecekondu bir türbe yapıyorsunuz. Yani Osmanlı’nın, kurucusunun dedesinin türbesi, sandukaları şu anda gecekondu bir türbe şeklinde bulunuyor” dedi.

 

 

‘PAÇAVRA’ DİYEMEZSİNİZ

 

 

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, ‘paçavra’ sözüne kürsüden cevap verdi. Baluken, “Biraz önce hatip Kobani bölgesinde YPG’ye ait bayrağı ‘PKK paçavrası’ diye nitelendirdi. Bir kere bu üslubun düzeyini buradan kabul etmediğimizi ve kınadığımızı ifade ediyoruz. Orada, Rojava’da Kürt halkının ve orada yaşayan kadim halkların birlikte oluşturduğu bir öz yönetim var. O bayrak artık sadece Rojava yönetiminin değil, insanlık onurunun bir bayrağı şekline gelmiştir” dedi.

 

 

Kaynak: Sözcü / Veli Toprak