Dediği anlaşıldı

Dediği anlaşıldı
27 Ocak 2016 17:30

Geçen hafta Türkiye’ye gelen ABD Başkan Yardımcısı Biden’in, “Türkiye ile Rusya’yı aynı masaya oturtmak istiyoruz” dediği haberlere yansıdı.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 
Biden gerçi, Türkiye’yi Rusya ile Esad sonrası aynı masaya oturtmak istediklerini söylemişti ama bunun o gün için sadece bir yumuşatma çabası olduğu bugün açıkça belli oldu.

 
Şöyle ki…

 
ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin hafta sonu Riyad’da biraraya geldiği Suriyeli muhaliflere, “Esad’ın gelecekte kurulacak ulusal birlik hükümetinin bir parçası olmasını kabul etmek zorunda kalabiliriz” dediği, bugünkü Times gazetesinden bizim basına yansıdı.

 
Times gazetesi haberinde, bunun ABD’nin Suriye politikasında önemli bir değişikliğe, yani Suriye’de Esad’la devam kararına işaret ettiğini de yazdı.

 
Hatırlanırsa, ABD bugüne kadar Suriye’yi seçimlere taşıyacak bir geçiş yönetimi kurulması ama bu yönetimde Esad’ın olmaması gerektiğini söylüyordu.

 
Fakat şimdi açıkça bambaşka birşey söylemeye başladılar.

 
Ki, ABD’nin Esad’ı artık kabul ediyor olduğunu uzun zaman önce yazmıştım hatırlanırsa, sadece ABD bunu bir müddet sakladı ki, Erdoğan ve Suriyeli muhalif denenler ABD’ye hemen tepki duymasın, yavaş yavaş alışsınlar bu duruma.

 
İşte ABD’nin Esad’ı kabul etme ve Erdoğan’a da kabul ettirme pozisyonu epeydir vardı ve Biden de geçen hafta bu kapsamda, “Türkiye ile Rusya’yı aynı masa etrafına oturtmayı planlıyoruz” dedi.

 
Yani, Türkiye’nin de Esad’ı kabul etmesini sağlayan bir masa.

 
Bu konuda trend ve süreç artık bu yönde ve gitgide daha açık biçimde Esad kabul edilerek gelişecek.

 
Bu durumu kimse değiştiremez.

 
Muhtemelen bir dönem sonra yavaş yavaş Erdoğan da bu duruma hiç istemese de ayak uydurmak durumunda hissedecek kendisini.

 
ABD ve Rusya’nın üzerinde anlaştığı Esad’a karşı hamle yapması, adım atması veya muhalifleri destekleyerek onu yıkma arzusunu yerine getirmesi mümkün olmayacak.

 
Bu durum ise, genel olarak Ortadoğu’da mevcut devlet yapılarının korunarak (Suriye, İran, Irak) radikal din istismarcısı terörizmlerin önünün alınmasını sağlayacak.

 
Bir de, hatırlanırsa İran önceki gün, “İran Suriye ve Irak’ın da, Türkiye’nin de bölünmesine karşıyız” diyerek, Kürt devleti konusundaki karşı pozisyonunu yineledi.

 
Ve, şu anda İran’ın bu konularda söylediği herşey eskisine nazaran çok daha etkili ve geçerli zira din istismarcısı teröre karşı ABD de mevcut ve kadim devletlere sarılıyor artık.

 
Dolayısıyla Erdoğan’ın artık hiç etkileyemeyeceği yeni Ortadoğu siyasal dengeleri ortaya çıktı, ki, bu dengeler bizim ülkemizin bütünliğü açısından önemli, bunu zaman daha iyi gösterecek.

 
Bir husus da, Erdoğan ile Rusya arasındaki gerginliğin sürüyor oluşu.

 
Nitekim, bugün Rusya’dan, Türkiye’nin Cenevre’deki görüşmelere katılmasına karşı olmasına ilişkin olarak, “Bu toplantıya çağırılacaklara Türkiye karar veremez” açıklaması geldi.

 
Esasen şu var…

 
PYD, yani PKK ile müzakere masasına ilk oturan Erdoğandı, bu yolu o açtı.

 
Şimdi onun açtığı yoldan gidiyor bazıları.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan