DEAŞ, Filipinler’de ikinci büyük kente mi yayılıyor?

DEAŞ, Filipinler’de ikinci büyük kente mi yayılıyor?
30 Mayıs 2017 13:11

Filipinler’de Marawi kentinin bir kısmında alan hâkimiyeti sağlayan DEAŞ’ın, 350 bin nüfuslu İligan kentinde de benzer bir hamlede bulunması engellenmek isteniyor.

 

 

 

İngiliz The Guardian gazetesi, Marawi’den kaçan on binlerce sivilin arasında çok sayıda DEAŞ’lı bulunduğu ve söz konusu kenti ele geçirmek istediğini yazdı. DEAŞ’ın alan hâkimiyeti sağlamasından önce 200 bin nüfusa sahip olan Marawi’nin yüzde 90’ının göç ettiği belirtildi.

 

 

Marawi kentinde DEAŞ bağlantılı Maute örgütü ile ordu birlikleri arasındaki çatışmalar devam ediyor. Yetkililer ikinci haftasına giren çatışmalarda çok sayıda sivilin evlerinden kaçarak komşu Iligan kentine sığındığını belirtiyor. Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi (ARMM) Yönetici Sekreteri Laisa Alamia da 200 bin nüfuslu kentin yüzde 90’ının tahliye edildiğini, kent içinde halen sivillerin bulunduğunu aktardı.

DEAŞ bağlantılı Maute örgütü, salı günü Marawi’yi kuşatmıştı. Aralarında bir rahibin de bulunduğu 11 kişiyi kaçıran militanlar, kentte katedrali, cezaevini ve iki okulu ateşe vermişti. Maute’nin kente saldırması üzerine Rusya ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönen Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Marawi’de 60 günlük sıkı yönetim ilan etmişti.

 

 

ENDONEZYA DA ALARMDA

 

 

Öte yandan, Endonezya, Filipinler’in Mindanao eyaletine bağlı Marawi kentinde devam eden DEAŞ operasyonları nedeniyle kara sularındaki güvenlik önlemlerini arttırdığını duyurdu. Ülkenin Güvenlik, Hukuk ve Siyasi İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Wiranto, DEAŞ’ın Endonezya dahil birçok ülkede destekçisi olduğunu belirterek, Filipinler’in DEAŞ’a karşı yürüttüğü operasyonlara destek verdiklerini kaydetti. Endonezya ve Filipinler arasındaki bölgede görev yapan deniz devriyelerinin arttırılacağını ifade eden Wiranto, “Filipinler ordusunun DEAŞ’a karşı sürdürdüğü operasyonlar nedeniyle teröristlerin ülkemize sızmasını engellemek için sınırlardaki ekiplerimizi arttırıyoruz. Ülkemize DEAŞ üyelerinin sızmasını engellemek istiyoruz.” dedi.

 

 

Wiranto, terör örgütü DEAŞ’a katılmak üzere ülkeyi terk eden 500’den fazla kişinin olduğunu bildirdi. Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, DEAŞ bağlantılı Maute militanlarının Marawi kentinde kalkışması olduğu gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ve bölgede operasyonlar başlatmıştı. Operasyonların sürdüğü Marawi, Endonezya’nın Sulawesi Adası’nın 517 kilometre kuzeyinde bulunuyor.