Davutoğlu veda etti

Davutoğlu veda etti
28 Ağustos 2014 13:27

AKP’nin yeni Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, yıllardır yoğun bir şekilde sürdürdüğü Dışişleri Bakanlığı görevine veda etti.

 
Davutoğlu, sabah saatlerinde Dışişleri Bakanı olarak son kez geldiği bakanlıkta ilk olarak üst düzey yönetimle bir araya gelerek bir toplantı yaptı.

 
Ardından bakanlık personeliyle bir araya gelen Davutoğlu, bakanlığa veda etti.

 
Dışişleri Bakanlığı önünde bir veda konuşması yapan Davutoğlu, görev süresinin yoğunluğuna dikkat çekerek, fedakarca çalışan bakanlık personeline teşekkür etti.

 
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı çalışanı olmanın bir ayrıcalık olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, yoğun programlarda ailelerini ihmal eden personelden helallik de istedi.

 
Bakanlığı süresince yaşadığı bazı anılara da konuşmasında yer ayıran çiçeği burnundaki AKP Genel Başkanı, gecenin ilerleyen saatlerinde bakanlığa yaptığı bir baskından bahsetti.

 
Gecenin ilerleyen saatlerinde çalışmalarını aralıksız sürdüren personeli, evlerinde olmalarına rağmen saatlerce telefon görüşmelerine devam eden personeli gördükçe duygularına hakim olamadığına dikkat çeken Davutoğlu, kendisinden sonra Dışişleri Bakanlığı görevine gelecek kişi ve Bakanlık kadrosuna katılacak yeni isimlerin aynı disiplin içerisinde çalışmaları gerektiğini belirtti.
1 Mayıs 2009’da, TBMM dışından Dışişleri Bakanı olarak atanan Davutoğlu, 5 yıldan daha uzun bir süredir devam ettirdiği görevinden ayrılırken şunları kaydetti:

 

 

24 SAAT YETMİYORSA 25

 

 

“Çok değerli yol arkadaşlarım bu zaman zarfından dünyayı dolaştık. Bazı anların duygusal yoğunluğu çok fazladır. Böyle bir anı yaşıyoruz. 2009’u hatırlıyorum. ‘Bize mazeretle gelmeyeceksiniz, 24 saat yetmiyorsa 25. saati bulup geleceksiniz’ dedim. Kimse mazeretle gelmedi. Güzel bir başlangıç yaptık, bu bir son değil. Bugün her kucaklaştığım arkadaşımla aynı onuru yaşıyorum, onların yüzünde bu onuru görmek beni çok mutlu etti. Bu yıllar içinde dış politika ciddi değişimler yaşadık. Ben hiçbir toplantında, forumda pasif ik diplomat görmek istemiyorum demiştim.

 

 

ÖZGÜVENİMİZİ HER ANLAMDA SÜRDÜRECEĞİZ

 

 

Her konuda kendi görüşümüz olacak demiştik. Bir konu karşısında birilerinin fikirlerini bekliyor, ona göre tavır alıyorduk Gururla söylüyorum; 5 yıl içinde dönüp Türk temsilcilerine ne düşünüyorlar diye baktıklarını biliyorum. Özgüvenimizi her anlamda sürdüreceğiz. Bu dönemde çok ciddi bir kurumsal kapasite artırımı yaşadık. Bu hedefleri gerçekleştirmek için çok ciddi bir yapılanma içine girdik. Ciddi reformlar yaptık. Büyük bir hamle başlattık. Dış temsilciliğimiz yüzde 42 artış sağlamıştır. Bugün mesleki anlamda çok daha güçlü bir Dışişleri Bakanlığı var. Çevremizde en az 8 ülke ciddi krizlerle boğuşurken Türkiye’nin istikrarlı yoluna devam etmesi bizim için bir zorunluluktur.”

 

 

 

Hepinizin aslı görevi; asli atılımları gerçekleştirmek ve barışın sözcüsü olmak. AB hedefinin gerçekleşmesi için görüşmeleri hızlandırmak. Bugün artık bu kapasiteye sahibiz. Şimdi artık koşma vakti. Hepinize güveniyorum. Çok güçlü bir geleneğimiz var. Bunu sürdüreceğinize dair güvenim tam.

 

 

EŞLERİNDEN AİLELERİNDEN ÖZÜR DİLİYORUM

 

 

Çalışma arkadaşlarımızın eşlerinden, ailelerinden özür diliyorum. Aile hayatınızdan ne kadar uzak bıraktık bilmiyorum ama hatıra olarak kalan ve gurur duyduğu anlar var.

 
Bakanlığa ani bir ziyaret gerçekleştirmiştim, orada fedakar çalışan arkadaşlarımı görünce gözlerim dolmuştur. Her birine teşekkür ediyorum. Çalışma ekibimize teşekkürü bir kez daha borç biliyorum. Neredeyse uçağı ev edindik. 7 yıl yatılı okumuş biriyim. Uçağa bindikten sonra yatakhaneye dönüyordu. Bir arkadaşımın başı diğerinin başında, birinin ayağı diğerinin belinde.
Binlerce km yol yaptık. Türkiye rekorunu kırdığımız oldu. İlk kez bir Türk uçağı Japonya’dan, Meksika’ya, oradan Alaska’ya, oradan New York’a oradan İrlanda’ya, oradan da Ankara’ya gitti. Her birinize teşekkür ediyorum. Allaha emanet olun.”

 
Konuşmasını alkışlar arasında tamamlayan Davutoğlu, TBMM’ye geçmek üzere bakanlıktan ayrıldı.