Davutoğlu: 5 Ocak’ta öyle bir toplantı yok

Davutoğlu: 5 Ocak’ta öyle bir toplantı yok
27 Aralık 2014 00:18

Başbakan Ahmet Davutoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 5 Ocak’ta kabineye başkanlık yapacağı yönündeki iddialarla ilgili olarak “5 Ocak’ta öyle bir toplantı yok” dedi.

 

Hürriyet’ten Selçuk Şahin‘in haberine göre; ATV ve A Haber ortak yayınına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 5 Ocak’ta kabineye başkanlık yapacağı yönündeki iddialarla ilgili olarak “5 Ocak’ta öyle bir toplantı yok” dedi.

 

Başbakan Davutoğlu, dört eski bakan ile ilgili kurulan yolsuzluk komisyonu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunarak, “Belgelendirilmiş bir yolsuzluk dosyası önümüze gelirse, kardeşim olsa gözünün yaşına bakmam. Komisyona müdahil olmadım, olmam da” dedi. Hanefi Avcı ile ilgili verilen kararı eleştirerek, “Verilen kararda çok açık biz hala güçlüyüz mesajı var. Biz hesabımızı görürüz mesajı var. Eğer bunlar başarılı olsaydı bizler belki Avcı gibi örgüt üyesi diye suçlanacaktık” dedi. Çözüm süreci ile ilgili de “Treni rayına oturttuk” diye konuştu.

 

SİLAHLI TALEBİN BİTTİĞİNİN İLANI LAZIM

 

“6-7 Ekim olayları sürece ciddi darbe vurdu. Süreç devam ediyor. Görüşmeler yapılıyor. Artık siyaset şiddet diliyle yapılmayacak. 6-7 Ekim olayları olmasın diye tüm önlemleri aldık kamu düzeni bir müzakere meselesi değildir. Demirtaş’ın açıklamalarında şiddetin müzakerelerle sona ereceği gibi bir anlam çıkıyor. Şiddete artık son verilecektir, bu iradeyi görmek istiyoruz. Bölgede de çözüm sürecine desteğin arttığı görülüyor. Silahla hak talebinin bittiğinin ilan edilmesi lazım.

 

KANDİL AÇIKLAMALARI DOĞRU DEĞİL

 

Ortak açıklama şart değil ama olabilir. Kimsenin spontan, ayaküstü açıklama ile yürüyen süreci etkilememesi lazım. Bir açıklama enflasyonu var. Bizim tarafta kimin ne zaman açıklama yapacağı belli. Bir disiplin var. Ama aynı disiplin diğer taraflarda da olması lazım. (Kandil açıklamaları) Kastettiğim bu açıklamalar. İmalı bir dil kullanılmasına gelmeyiz. Tehdit dili kullanılamaz. Bundan en fazla rahatsız olan da bölge halkı. Bir güven havası oluşmaya başladı. Bu atmosfer içerisinde tekrar bir şiddet kullanmak kabul edilir bir şey değil. Hele silah taşımak, Türkiye Irak, Suriye gibi değil. Bir kamu düzeni var.

 

ZAMANI GELDİĞİNDE HERKESLE PAYLAŞIRIZ

 

Müzakere taslağı olarak bir net taslak yok. Adım, adım yürüyecek bir süreç bu süreç. Muhalefet bu süreci dumura uğratmak istedi. Bir ciddiyet görürsek kendilerinde görüşülür. İyi niyet ve ciddiyet görürsek bazı konuları zamanı geldiğinde herkesle paylaşırız. Amacımız herhangi bir dış müdahale olmadan milli bir çözümle bunu nihayete erdirmektir. Zamanında silahlı güçlerin Türkiye’yi terk etmesi gerçekleşseydi, bugün çok farklı bir noktada olabilirdik.

 

TRENİ RAYINA OTURTTUK

 

Biz şimdi treni rayına oturtturduk. Şimdi herkesin daha dikkatli davranması gerekiyor. Silahla hak talebinin bittiğinin ilan edilmesi lazım. Şu geldiğimiz atmosfer doğru değerlendirilirse silahlı güçlerin Türkiye’yi terketmesi mümkün olur. Şu anda Kamu Güvenliği Müsteşarlığı görüşmeleri yürütüyor. MİT de var ama asıl KGM yürütüyor görüşmeleri. Heyetin genişlemesi ele alınabilecek konulardır.