Darbe sonrası için sivillere ‘görev dağılımı’ yapmış

Darbe sonrası için sivillere ‘görev dağılımı’ yapmış
24 Temmuz 2016 15:06

Adana’daki İncirlik Üssü’nün tutuklanan Türk Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van’ın, darbe girişiminden bir gün önce Adana’da bazıları tanınmış işadamı olan yaklaşık 25 kişi ile karargahında toplantı yaptığı, darbe ardından kimlere hangi görevleri vereceğini ‘ihsas ettirdiği’ ortaya çıktı.

 

 

 

 

 

Ankara ve İstanbul’da cuntacıların kontrolündeki uçaklara havada yakıt ikmali yaptıran, darbe başarısız olunca da ABD’den ‘sığınma’ isteyen İncirlik Komutanı Tuğgeneral Van’ın hem 15 Temmuz’dan önceki gün yaptığı, hem de 8 gün sonra yaklaşık 400 kişi ile yapacağı toplantının detayları belli oldu. Soruşturmada elde edilen bilgilere göre, 14 Temmuz’da gündüz saatlerinde çeşitli mesleklerden 1’i kadın 25 dolayında çoğu işadamı ile önce karargahında toplantı yapan Van, “Gelecek günler çok güzel olacak, merak etmeyin” dedi. Ardından da yarı şaka yarı ciddi bir ifade ile bir kaç kişiye dönerek, “Sen belediye başkanı olmak istemez misin?”, “Sen başhekim olmak istemez misin?” dedi.

 

Tuğgeneral Van, güçlü olduğunu kanıtlamak için toplantı yaptığı gruba uçak hangarlarını, mühimmat depolarını, ‘gizli’ bazı özel yerleri gezdirip, bunlarla neler yapılabileceğini anlattı. Böylece toplantıya katılanlara hem gücünü gösterdi, hem de onlara güvendiğini ortaya koydu.

 

Tuğgeneral Bekir Ercan Van’ın, bir ay önce de yine benzer toplantı yaptığı bilgilerine ulaşıldı.

 

İncirlik Üssü’nde, Tuğgeneral Van’ın düzenlediği bu toplantılara katılan kişilerin FETO örgütüyle bağlantıları olup olmadığı araştırılırken, İncirlik Üssü imamının da firardaki sivil bir kişi olduğu belirlendi.

 

SIKLAŞAN YABANCI HEYET GEZİLERİ

 

İncirlik’e son 2 ayda olağanın dışında ve sıkça yabancı heyetler geldiği de soruşturmada dikkati çekti. ‘Nezaket ziyareti’ ya da ‘turistik gezi’ görünümündeki bu heyetlerin tümünün Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Can Van ile görüşmeler yaptığı, o tarihlerde dikkat çekmemekle birlikte bir anlam verilemediği belirtildi.

 

İstanbul’da yakalanan sivil bir darbecinin itiraflarında ise bu heyetlerde bulunanların İran, Irak, Suriye ve ABD’den istihbarat elemanları olduğu, askerlerin ise sivil kıyafetle geldiği, darbe sonrası gerektiğinde bu ülkelerden silahlı milisler getirilmesinin görüşüldüğü iddiaları yer aldı.

 

 

Kaynak: Orhan APAYDIN/ADANA, (DHA)