Danıştay tıraşa yasağı onayladı!

Danıştay tıraşa yasağı onayladı!
2 Mart 2018 14:41

İstanbul’un siluetine hançer gibi saplanan 16/9 kulelerine karşı verilen hukuk mücadelesinde sona gelindi. Tıraşlama kararının FETÖ’cü hakimler tarafından alındığı gerekçesiyle kulelerin yasallaşmasının ardından tıraşlama kararını uygulamayan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın soruşturulmasına izin vermeyen İçişleri Bakanlığı kararına yapılan itiraz da Danıştay tarafından reddedildi.

 

 

Özlem Güvemli / Sözcü

 

 

Tarihi yarımadanın siluetini bozan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da eleştirilerine neden olan Zeytinburnu’ndaki 16/9 kuleleri için verilen tıraşlama kararını uygulamayan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın hakkında C.B. isimli yurttaş tarafından yapılan suç duyurusu ile başlayan soruşturma tartışmasına Danıştay son noktayı koydu. C.B, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Belediye Başkan Yardımcısı Semih Demirci, Fen İşleri Müdürü Engin Köklü, Etüt Proje ve İhale İşleri Şefi Ahmet Saadeddin Özgül hakkında mahkeme kararı ile kesinleşen yıkım kararını uygulamadığı ve inşaatta yapılacak yıkım için ihaleye katılımı zorlaştıracak şartlar öngören ve gerçekte yapılmayan ihale düzenlediği gerekçeleri ile suç duyurusunda bulunmuş, ancak İçişleri Bakanlığı 20 Eylül 2016 tarihli kararı ile soruşturmaya izin vermemişti. Bakanlığın kararına C.B tarafından yapılan itiraz Danıştay 1.Dairesi tarafından 23 Kasım 2017’de karara bağlanarak reddedildi.

 

 

“BELEDİYE BÜTÇESİNE GÖRE YIKIM YAPABİLİR”

 

 

Danıştay kararında bugüne dek 16/9 kuleleri ilgili alınan mahkeme kararları sıralandı. Anılan yargı kararlarında belirtilen gerekçelere göre söz konusu yapıların ruhsatlı olarak inşa edildikten sonra yıkımına karar verilen kısımlarının bedeli ödenerek yıkılması gerektiği, belediyenin de bu yapıların bedel tespitini yaptırdığı bütçe imkanlarını dikkate alarak uygun koşullar oluştuğunda ödeme yaparak yıkım işlemlerini gerçekleştirebileceği kaydedildi. Bu nedenlerle onanmış mahkeme kararını uygulamamak ile ilgili eylemi, haklarında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulmayan Danıştay, İçişleri Bakanlığı kararına yapılan itirazın bu kısmını oyçokluğu ile reddetti.

 

 

“YIKIM TEKNİK UZMANLIK GEREKTİRİYOR”

 

 

İtirazın ikinci kısmı olan ihaleye katılımı zorlaştıracak şartlar konulması ile ilgili de “söz konusu yapıların yıkımının teknik uzmanlık gerektirdiği, mali açıdan güçlü, teknik donanımı yüksek isteklilerin bu ihaleye katılımı hedeflenerek ihale şartlarının belirlendiği” tespiti yapıldı. İhaleyle ilgili isnat edilen eylem de haklarında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunmadı.

 

 

KULELER YASAL HALE GELMİŞTİ

 

 

16/9 kuleleri ile birlikte başlayan siluet tartışmalarından sonra İBB her semte yükseklik kotası getirdi. Bu kotaya göre kulelerin yüksekliği Zeytinburnu için sınır 70 metre yani 23 kat oldu. 36, 32 ve 26 kat olan 16/9 gökdelenlerinin birinden 13, birinden 9 ve birinden de 3 kat yıkılması gerekiyordu. İstanbul 4. İdare Mahkemesi 16/9 gökdelenleri için siluete etki eden kısmın yıkımına karar vermiş, Danıştay 14. Dairesi de bu kararı 2014’te onamıştı. İBB yıllar sonra 16/9 hakkında tıraşlama kararı veren hâkimler ile bilirkişilerin FETÖ’cü olduklarını ileri sürerek yeniden yargılama talebinde bulundu. İstanbul 4. İdare Mahkemesi 3 Ocak 2018 tarihli kararında İBB’nin yeniden yargılama talebini kabul etti. Davacının feragati nedeniyle yeniden karar verilmesine yer olmadığına hükmedilerek kuleler yasal hale getirildi.

 

 

2 MİLYAR LİRAYA KAMULAŞTIRILACAKTI

 

 

İstanbul 7. İdare Mahkemesi, tıraşlanacak katlarda daire sahibi olan bir şirketin açtığı davada, daire sahiplerine aldıkları taşınmazın bedeli ödenmeden yıkım yapılamayacağına karar vermişti. Mahkeme hukuka aykırı plan yapan ve ruhsat veren idarenin kusurlu davranışı nedeniyle tapu kayıtlarına, resmi belgelere güvenen iyi niyetli kişilere mülkiyet hakkının korunması bakımından yıkıma konu olan taşınmazın ancak kamulaştırma yapılıp bedeli ödenerek yıkılabileceğine hükmetmişti. Bu karara göre yıkılacak toplam 150 bin metrekarelik alan için 2 milyar liralık kamulaştırma bedeli ortaya çıkmıştı. Zeytinburnu Belediyesi de bütçesinin 5 katına denk gelen kamulaştırma bedelini ödeyemeyeceğini açıklayarak yıkımı yapmamıştı.

 

 

 

“KIRILDIM KONUŞMUYORUM”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2013 yılında Tarihi Yarımada’nın siluetini delen kulelerle ilgili “Tıraşlayın dedim, özellikle rica ettim. Çok da yakından tanıdığım biri. Yapacaklarını beklerken, hiçbir şey yapmadılar. O nedenle çok kırıldım, 5 yıldır konuşmuyorum” demişti.

 

 

http://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/danistay-tirasa-yasagi-onayladi-2259977/