Danimarka erken seçime gidiyor

Danimarka erken seçime gidiyor
27 Mayıs 2015 13:46

Danimarka’da Sosyal Demokrat-Radikal Parti azınlık hükümeti erken seçim kararı aldı.

 

Başbakan Helle Thörning Schmidt, yerel saatle 11.00’de kameraların karşısına geçerek 18 Haziran tarihinde erken seçim yapılacağını açıkladı. Basın mensuplarının soru sormalarına izin verilmeyen basın toplantısında Başbakan Schmidt: “Yaklaşık 4 yıldır iktidardayız. Ülkemizi çok iyi yerlere taşıdık. Gelişmelerin, büyümenin devamı için daha çok milletvekiline ihtiyacımız var. Danimarkalılar kimi başbakan istedikleri ve gelişmelerin iyi yolda devam etmesi konusunda karar verecekler. Önümüzdeki yıl 100 bin kişiye iş imkanı sağlanacak. Önümüzdeki 15 yıl içinde emekli yaşlıların sayısı 140 bin artacak. Mülteciler konusunda daha sıkı önlemler almamız, ülkemizde yaşayan göçmenlere yönelik yeni şartlar öne sürmemiz gerekiyor. Biz iktidarda bulunduğumuz dönemde yaptığımız gibi, tüm siyasi partilerle işbirliği yapmaya devam edeceğiz. Şimdi karar Danimarkalıların. Ülkemizi krizden kurtarmak için milletvekili sayımızı arttırmamız gerekiyor” dedi.

 

Seçimlerin 18 Haziran Perşembe günü yapılacağını belirten Başbakan Helle Thörning Schmidt, Kraliçe II. Margrethe’nin huzuruna çıkarak hükümetin istifasını sunacağını ve seçim kararını onaylamasını isteyeceğini bildirdi.

 

ÜÇ TÜRK ASILLI MİLLETVEKİLİ VAR

 

Liberal Parti Başkanı Lars Lökke Rasmussen, yaptığı basın açıklamasında, seçim kararına sevindiğini ve Danimarka’nın yeni bir hükümete ihtiyacı olduğunu söyledi. Danimarka parlamentosunda, Sosyal Demokrat Parti’de Yıldız Akdoğan, Sosyalist Halk Parti’de Özlem Sara Çekiç ve Liberal Parti’de Fatma Yeliz Öktem olmak üzere, üç Türk asıllı kadın milletvekili bulunuyor. 18 Haziran’da yapılacak seçimlerde yeniden aday olduklarını açıklayan üç milletvekili seçim kampanyasına aylar önce başladıklarını bildirdiler. Bunun dışında çeşitli siyasi partilerden başka Türkler de milletvekilliğine aday gösterildiler.

 

Ülkede Megafon kuruluşu tarafından yapılan son kamuoyu araştırması; İktidardaki Sosyal Demokrat Parti, Radikal Parti ve iktidarı dışarıdan destekleyen Sosyalist Halk Parti ile Birlik Listesi, Alternatif Partisi’nden oluşan sol bloğun yüzde 48; muhalefetteki Liberal Parti, aşırı sağ Danimarka Halk Partisi, Muhafazakar Parti ve Liberal Müttefik partisinin ise yüzde 52 oy oranına ulaşarak iktidarı ele geçireceğini gösteriyor.