Dağ havası ve sağlığımız

Dağ havası ve sağlığımız
14 Mart 2014 10:15

Saygıdeğer okuyucularımız! Bugünkü yazımızın konusu, dağ havası ve sağlığımız hakkında olacaktır. Yazımıza, cümle Yüce Türk İslam alemine, hayırlı Cuma’lar dileyerek başlayalım.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Sabır ile dua, mü’minin en güzel silahıdır. Hz. Muhammed (S.A.V.)

Kabulünde şüphe olmayan üç dua vardır: Mazlumun duası, misafirin duası ve anne babanın evladına duasıdır. Hz. Muhammed (S.A.V.)

Dua rahmetin kilididir. Abdest namazın kilididir. namaz cennetin kilididir. Hz. İbn-i Abbas (R.A.)

Dua, sabahın anahtarı, gecenin kilididir. (Mahatma Gandhi)

 

DAĞ HAVASI VE SAĞLIĞIMIZ

 

Yıl 1989 Pakistan: Pakistan-Lahore şehrinde ikamet eden Afganistan Türklerinden, Dr. Abdulsettar Tümerhan isimli soydaşımızla yaptığımı, dağ havasının faydaları hakkındaki sohbet notları:

 

Dağ havasındaki güneş ışınları, deniz kenarındakinden az değildir. Dağda tedbir alınmazsa esmerleşme daha erken olur. Ani hararet değişiklikleri, rüzgar ve nem, bedende hararet dengeleyicidir ve bağışıklık mekanizmasına antrenman yapar. Böylece savunma kuvvetlerini pekiştirir. Bu bakımdan dağ havasında sağlam insan üzerinde kuvvetlendirici, tahrik edici ve çeliklendirici etken vardır. Bazı hastalıklara (düşük, yüksek tansiyon, anemi vs.) çok etkili ve faydalııdır.

 

Dağ havasında ovalara ve deniz sahillerine göre önemli miktarda, daha çok ozon olduğu gibi zararı daha azdır; dezenfeksiyon (iyonizasyon) oranı daha çoktur. Bu da organizmaya daha tesirli olur.

 

Dağ havasında oksijen miktarının azalmasından dolayı, bütün organlar hücre ve dokulara yeterince oksijen vermek için, organizmanın bütün yedeklerini seferber eder ve yeni çalışmalar uygular. Bu harekatlar ve uygulamalar ise kalp faaliyetini ve nefes almayı tahrike sebep olur. Akciğerdeki hava ve gazın temizlenmesi, yer değiştirmesini (ventilasyonunu) yükseltir ve kan dolaşımını hızlandırır. Kan yapıcı fonksiyonlar tahrik edilir. Bu mekanizmalar anami, hücre dışı ortamın ozmotik basıncı, hücre içi ozmotik yüksek olduğu (hipertonik), solunum hastalıkları, Tozlu ortamlarda solunmak (silikoz), bronşit tüberküloz ve diğer hastalıkların tedavisinde ve iradenin kuvvetli olması bakımından, insanların tabiatlarına göre etkinlikleri kanıtlanmıştır.

 

Dağ havasına alışmak zordur. Dağ hava değişimi çok faydalı ve müsaittir… Fakat ilk zamanlarda soluma zorluğu, kalp çarpıntısı, can sıkıntısı ve psikolojik gibi sorunlarla geçici karşılaşmalar olur ve bunlara 5-7 gün içerisinde alışılır, endişelenmeye gerek yok ve rahat olun. Kısa zamanda yedek imkanlarla, organizmada oksijen yetersizliği giderilir. Organizma dayanıklığı ve istikrarı ile, yalnız dağ ortamına değil, her türlü olumsuz etkilere alışır. Dağ hava şartlarında çeliklenmiş, pişmiş insan, günümüzün her türlü kötü stres etkilerini yenmeğe muktedirdir.

 

Bir örnek verecek olursak: Yüksek rakımlı dağ havasında yaşayan insanların yüz yaşına kadar varan ömürleri elbette tesadüfi değildir. Dünyanın en sağlıklı ve uzun ömürlü insanları, Hunza’lılar dır. Pakistanın’nın Gilgit-Baltisan eyaletinde Karakum dağları ve Hindukuş dağlarının birleştiği bölgede Yasin vadilerinde yaşayan, yaklaşık yüz bin nüfusu vardır. Konuştukları dil ise edebiyatı olmayan, İZOLE bir dil olan Buruşaski dilidir. Dünya’nın en uzun ömürlü insanları olan Hunzalılar, başta dağ havası olmak üzere yapay gıda ve temizlik maddeleri nedir bilmezler. Hunzalılar, mevsimsel hastalıklar (Grip, nezle vs.) ve kazalardan kaynaklanan hastalıkların dışında, kalp, kanser, damar sertliği, şeker hastalığı ve büyük şehirlerdeki araba egzozundan ve diğer bulaşıcı hastalıklar gibi hastalıklar nedir diye bilmezler. Sabun ve deterjan yerine, kil, sabunotu ve bölgede yetişen diğer bitkileri klasik usullerle temizlik maddelerine dönüştürüp kullanıyorlar.

 

Dağ hava değişimi kalp-damar hastalıkları (Yüksek tansiyon, düşük tansiyon), solunum yolu hastalıkları (kronik mukoza iltihabı), kan hastalıkları (anemi), salgı bezleri başka hastalıkları (şişmanlık, gut, şeker hastalığı), sinir sistemi hastalıkları ve daha birçok hastalıkların tedavisinde çok iyi sonuçlar vermektedir.

 

Stres sorunu olanlar, kısa bir zaman tabiat ile başbaşa kalırsa, ruhsal durumu düzelir, birikmiş yorgunluklardan kurtulur, ruhsal coşku, enerji hücumu ve dinçlik, zindelik artar. Bahar nimetlerini kaçırmayın, yitirdiğiniz sağlığı size iade eder, gençleşerek, gelecek günler için sağlığı bu şekilde depolamış olursunuz. Ayrıca dağdaki manzara ve yeşillikler sayesinde, gözleriniz, yorgunluk ve gerginliğinizi de giderir. Unutmayınız ki, dağlarda ki, tabiatın şifalı armağanları ile başbaşa kalmak, şenlik, neşe bahşeder. Bize asalet, meziyet, sevgi, merhamet, vicdan muhasebesi ve bir kelime ile insanlığı aşılar.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin, Ay Yıldızlı bayrağının daima dalgalanması uğruna şahadet şerbeti içen aziz vatan şehitlerini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve emeği geçenleri şükran ve rahmetle yad edelim. Gazileri Minnetle Analım.

 

Cenab-ı Allah, Büyük Türk Milletine, şifasını esirgemeyen kullarından eylesin.

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun