Cumhuriyet'te Birleştiler !

Cumhuriyet'te Birleştiler !
12 Kasım 2011 09:36

Yazı dizimin bu bölümünde Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Sinan ve Aslanoğlu köylülerinin Kürt Sorunu'nun unsurlarından birisi olarak düşündüğüm feodaliteye karşı verdikleri ölümüne mücadeleyi anlatacağım.

Teori dergisi yazarı Mehmet Bedri Gültekin Kasım ayı sayısında yine çok önemli bir konuyu kaleme almış.Türkiye'de doğu coğrafyasının önemli bir bölümünde kanayan yara olan feodaliteden Sinan ve Aslanoğlu köyleride uzun yıllar nasibini almış.Ağalarda on binlerce dönüm toprak varken,köylüler topraksız kalmış.2004 Yılına gelindiğinde Sinan ve Aslanoğlu köylüleri Cumhuriyet rejiminin tamamen karşı olduğu feodaliteyi yıkmak için Cumhuriyet'in değerlerine dört elle sarılarak, canları pahasına hatta şehitler vererek,''Kahrolsun Ağalık,Yaşasın Cumhuriyet'' şiarıyla mücadele etmişler. Kazanmışlar da ! Ardından Aslanoğlu köylüleri köylerinin adını ''Cumhuriyet Köyü'' olarak değiştirmişler.
Makalede önemli bulduğum bir alıntıyla devam etmek istiyorum: ''Batı de

stekli bölücülüğün ve tarikatların egemen olduğu Bölgede,'Atatürk' diyen,'bayrak' diyen,'Yaşasın Cumhuriyet' diyen bir yoksul köylü hareketi Türkiye'nin bütün aydınlarının dikkatini çekti.Bismil'in yoksul Kürt köylüsü,son otuz yıl içinde ABD emperyalizminin,onun desteklediği Cumhuriyet Devrimi düşmanı bütün işbirlikçi ve gericilerin,bölgedeki Batı destekli bölücülüğün sindirdiği ilericilere,aydınlara ders verdi; Cumhuriyet'i, ve Kemalist Devrim'i ,onların değerlerini,simgelerini savunma konusunda. Bismil köylüsü Türk'le Kürt'ü birleştiren denklemi tekrar kurdu.''diyor yazar…

Denklem belli, Cumhuriyet !

Dünkü yazımı okuyanlar bilirler,farklı perspektifler aktarıyorum iki gündür.Fikirler ayrı,amaçlar bir ! Çok ilginç bir ülkede yaşıyoruz ;Ulus devlet kimine göre çimento niteliğindeyken kimine göre bölücü unsur!

[email protected]


Yazarın Son Yazıları:
Koalisyon öcü müdür yoksa uygarlık mıdır?
Çok seçenekli seçim
Ankara Sohbetleri 2- “Başka Kent Ankara” (Feridun Büyükyıldız)