‘Cumhuriyet’in mirasları AKP sermayesi paralansın, Merkez Ankara Konutları pazarlanabilsin diye yıkılıyor’

‘Cumhuriyet’in mirasları AKP sermayesi paralansın, Merkez Ankara Konutları pazarlanabilsin diye yıkılıyor’
16 Eylül 2019 13:27

Sözü yazarı Çiğdem Toker, TOKİ’nin “davet” usulüyle Yapı ve Yapı İnşaat’a 398.5 milyon liraya ihale ettiği ve Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu hipodrom alanı da dahil pek çok tescilli yapının bulunduğu alanda başlayan Millet Bahçesi inşaatına ilişkin yazmaya devam ediyor. Geçen günlerde koruma altındaki Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün yıkıldığını duyuran Toker, tören pistinin de iş makineleriyle dümdüz edildiğini söyledi. Toker, tüm bu yıkımların “AKP medyasının sahibi de olan parti sermayesi biraz daha paralansın, tam karşısındaki bir başka rant projesi Merkez Ankara konutları pazarlanabilsin diye” yapıldığını ifade etti.

 

 

 

Öte yandan Toker, ilansız pazarlık usulüyle yapılan Millet Bahçesi projesini alan Yapı ve Yapı’nın “sicilinde görünmeyen patronu” Hasan Yeşildağ’ın Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Mehmet Emin Birpınar ile akrabalık bağının bulunduğuna dikakti çekti. Toker, “Birpınar’ın oğlu ile Yeşildağ’ın kızı Ocak 2018’deki nikah törenlerine eski Bakan Mehmet Özhaseki de katılmış” diye yazdı.

 

 

Toker’in, “Başkent mimarisi yok edilirken” başlığıyla (116 Eylül 2019) yayımlanan yazısı şöyle:

 

 

Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu hidoprom alanındaki Millet Bahçesi inşaatındaki yıkım yazıma muhatabından açıklama gelmedi O yazıda Ankara 2 No’lu Koruma Kurulu’nun kararına değindim. Korunacak yapılar arasındaki eski Park ve Bahçeler Müdürlüğü binasının yıkıldığını fotoğrafla belgeledim.

Meğer onunla sınırlı değilmiş. Korunacak yapıla r arasında yer alan “tören pisti”de pist olmaktan çıkmış. Hepimiz milli bayramlarda resmi geçidin yapıldığı pisti hatırlarız. Ankaralı olmayanlar tv ekranlarından. O tescilli pist iş makinalarıyla dümdüz edilmiş.

 
Plan içinde gizli plan

 

 

Ankara Mimarlar Odası yazı sonrası yerinde inceleme yaparak yeni bilgiler açıkladı. Yemyeşil millet bahçesi diye sunulacak bu alanın altı otopark olacakmış. Sondaj ve hafriyat alımı başlamış. Bitmedi. Plan notlarında AKM alanında “spor sahası” olarak belirlenen 2. Bölge karşısında el yazısı ile “sağlık merkezi” ibaresi yazılıymış. Başkan Tezcan Karakuş Candan, TCDD Gar Kampüsü’nden sonra buranın da mı Medipol Üniversitesi’ne devredileceğini soruyor. (Medipol de Sağlık Bakanı’nın biliyorsunuz.)

 
Mimarlar Odası Koruma Kurulu kararı hakkında dava açıyor.

 
“AKP sermayesi paralansın”

 

 

Fakat bu davanın Cumhuriyet mirası tescilli yapıları koruma ihtimali çok düşük. Dava bitinceye dek hidopromdaki kalan tescilli yapıların Yapı ve Yapı A.Ş. taşeronu iş makineleriyle dümdüz edilme ihtimalini kim reddedebilir?

Şeref tribünü, halk tribünü, eski Jokey Kulübü binası, eski tavla binası, AKM binası, istasyonunu kim koruyacak?

Normalde bu yapıları korumakla görevli bir kuruluş olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan asli görevini yapmasını beklemek galiba epey safça bir tutum.

Peki ne uğruna bütün bunlar?

AKP medyasının sahibi de olan parti sermayesi biraz daha paralansın, tam karşısındaki bir başka rant projesi Merkez Ankara konutları pazarlanabilsin diye.

Ankara’ya, Başkent’e, Cumhuriyet’in mirası yapılara göz göre göre çok yazık oluyor.

 
Dünürlük

 

 

Ankara Millet Bahçesi’nin ilansız pazarlık usulüyle (21/b) ihalesi ve astronomik sözleşme büyüklüğü (398.5 milyon TL) aslında yeterli fikri veriyor. Fakat konuya dair bilmediğim bir unsuru bir okurum anımsattı.

Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcısı Prof. Mehmet Emin Birpınar ile Yapı ve Yapı’nın sicilde görünmeyen patronu ve ES Medya sahibi Hasan Yeşildağ arasında dünürlük ilişkisi varmış. Birpınar’ın oğlu ile Yeşildağ’ın kızı Ocak 2018’deki nikah törenlerine eski Bakan Mehmet Özhaseki de katılmış.

 

https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/cigdem-toker/baskent-mimarisi-yok-edilirken-5335760/