Cumhuriyetimizin Başkenti Ankara 91 yaşında, gururla sen de kutla!

Cumhuriyetimizin Başkenti Ankara 91 yaşında, gururla sen de kutla!
15 Ekim 2014 09:12

Hep bu şehirde umut görmüşümdür.

 

 

Osman ERCAN H&H YORUM

 

 

En karamsar olduğum zamanlar da bile.

 

1

 

Ankara bir okuldur aslında. Sanatın,siyasetin,medeniyetin,mücadelenin ve umudun okulu !

 

Siz bakmayın o sonradan İstanbul’a gidip de Ankara’yı yerden yere vurup,çıktığı kabuğu beğenmeyenlere…

 

Cumhuriyet kurulduktan sonra İstanbul’a da her yönden zenginlik katmış bir şehirdir Ankara.

 

Ankara’nın ne şartlarda Başkent olduğunu,hak ettiği yere gelemese de Anadolu’daki diğer illere nazaran nasıl daha fazla geliştiğini kavrayamadıkları için bu şehre sahip çıkmıyor sanırım pek çok insan…

 

2

 

Ankara’mızda deniz olmaması çoğu insan için problem olmasına karşın deniz kenarı olan illerimize ulaşımı kolay olan bir konumda yer alır Başkentimiz.

 

Ankara’yı başkent yapan faktörlerin başında Ankara’nın jeopolitik, stratejik ve coğrafi konumu gelir. Ankara halkının Mustafa Kemal’in teşebbüslerine ve Milli Mücadele’ye verdiği destek,Ankara’da oluşan Kuva-yı Milliye ruhu gibi faktörler de Ankara’nın başkent olmasında önemli rol oynamıştır.

 

3

 

Siz bilir misiniz 1940’ların Türkiye’sinde Dikmen’de Kayak Evi’nin olduğunu ve orada başta kadınlarımız olmak üzere Ankarılıların atlı geziler ve kış sporları yaptığını ve golf sporunun Ankara’dan diğer illere yayıldığını?

 

Bilir misiniz 1930’lu – 1940’lı yılların Türkiye’sinde denizi olmayan Ankara’nın yüzme takımının kısıtlı imkanlarla çalışıp,kendi imkanlarıyla temin ettikleri mayolarla yüzme şampiyonalarına katılıp , 1941 yılında İzmir Fuarı Yüzme Yarışı’nda 1.olduğunu?

 

Peki,bugün sadece Amerika’da bile 1500 üniversite olduğunu hatırlayıp ,binlerce üniversite arasında dünyadaki en iyi ilk 100 üniverisite arasına girebilen tek Türk üniversitesi olan ODTÜ’nün Ankara’mızda yer alması ve devletin en önemli kurumlarına bilimsel nitelikte projeler üretip,katkı sağlaması,bunun yanı sıra Hacettepe,Ankara ve Gazi üniversiteleri gibi köklü eğitim kurumlarının Ankara’mızda yer alması ,1935 yılında Mülkiye’nin İstanbul’dan Ankara’ya taşınması ve böylece de Ankaramızın eğitimde de öncü bir şehir haline gelmesi gurur kaynağımız değil midir ? Ve tabii ki 1942’de Hasanoğlan’da kurulan dönemin öncü eğitim kuruluşu olan Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nü de özlemle anmazsam olmaz.

 

4 5

 

 

Düşünün o dönemleri bir. Sömürgeci güçlerin iştahını kabartan, savaşa sokulmak istenen,topraklarına göz dikilen ve tüm bu olumsuzluklara rağmen Anadolu halkıyla güçlenen,gelişen bir ülke Türkiye ve neredeyse sıfırdan kurulan bir şehir Başkent Ankara ! Osmanlı’dan kalan düyun-u umumiye borçlarının sahiplenip,ödendiği ve İstanbul demenin Türkiye demek olduğu dönemden bugünlere gelen Türkiye ve büyük şehirlerle aşık atabilen bir Ankara’mız var artık her şeye rağmen…

 

6

 

Cumhuriyetin tohumları 1920’lerde tüm Türkiye’ye atılmasına rağmen Ankara şüphesiz en verimli toprak olmuş,umutları yeşertmiş,her ne kadar darbe dönemlerinde içine kapansa da Türkiye’nin zaman zaman içine girdiği zorlu koşullarda bile ayakta durmasını bilmiş ve tüm bu sancılı süreçlere halkıyla birlikte göğüs germiştir.

 

Ve sanat : Cumhuriyet dönemi sanat altyapısının oluşumunda şüphesiz Ankara önemli bir rol oynar. Başta Ankara Devlet Tiyatrosu(ADT 1949) ve Ankara Sanat Tiyatrosu (AST 1963) olmak üzere ayrıca pek çok özel tiyatro ile de unutulmaz sanatçıları bizlere kazandırmış ve kazandırmaya da devam etmektedir Ankara.

 

7

 

Ankara’nın sanatsal kazanımlarına bir örnekle değinecek olursam,bugün dizilerde ve filmlerde izlediğimiz,oyunculuğuna hayran kaldığımız pek çok sanatçının biyografisine baktığımızda ,bu kişilerin hayatlarının bir yerinde Ankara olduğunu görürüz. Aynı durum pek çok ses sanatçısı,müzisyen,yazar,siyasetçi ve iş adamı için de geçerlidir.

 

8

 

Ankara benim içimde öyle önemli bir yer kaplar ki hakkında sayfalarca yazı yazabilirim. Ve nitekim yazıyorum da… Fakat bildiklerimi kategorilere ayırıp düzenli bir şekilde anlatmayı tercih ediyorum. Daha önce bu haber portalında Ankara’nın mimarisi-gazetecilik tarihi- turizm sorunu gibi farklı konulara değindim ve en azından Ankara’nın Ankaralıların gündeminde olmasına katkıda bulunmaya çalıştım.

 

Unutmayalım ki Ankara bizim evimiz ve tabii ki ortak değerimiz.

 

91 Yıldır da her bölgeden kendisine gelen,sığınan yurttaşlarımıza kucak açıyor,ekmek veriyor. Yurttaşın vefalısını,hizmetin ise en iyisini hak ediyor.

 

Son olarak:

 

” Cumhuriyetimizin Başkenti Ankara 91 Yaşında, 1923’deki ruhla,gururla sen de kutla !” demek geliyor içimden.

 

Esen kalın…

 

Osman ERCAN Twitter

 

[email protected]

 

 

İlgili linkler ve notlar:

 

 

”Başka Kent Ankara”, Feridun Büyükyıldız, Phoenix Yayınevi

 

Ankara’yı Anlamak
Başkent Mimarisi’nden Notlar

 

 

Ankara ve Matbuat

 

 

ODTÜ, Dünyanın En İyi 100 Üniversitesi Arasında

 

 

Ankara’nın Başkent Oluşu

 

 

dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/45/793/10158.pdf

 

 

Ankara’nın Başkent oluşunun 91. yıl dönümü  kutlu olsun

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Koalisyon öcü müdür yoksa uygarlık mıdır?
Çok seçenekli seçim
Ankara Sohbetleri 2- “Başka Kent Ankara” (Feridun Büyükyıldız)