‘Cumhuriyet Halk Partisi gücünü kullanmaya neden tenezzül etmiyor?’

‘Cumhuriyet Halk Partisi gücünü kullanmaya neden tenezzül etmiyor?’
11 Ağustos 2020 10:50

CHP sadece 11,5 milyonun oyunu alan, 138 vekili sahip bir parti değil. Aynı zamanda 500 kişilik politik bir örgütlenme ve güçlü bir parti. Bunu gücünü hiç kullanmamasından anlıyoruz. İstese meclisi bir haftada hizaya çeker, bütün kapıları halka açar, muhalefete örnek ve ilham olur. Ama CHP bunu yapmıyor.

 

 

Önder Algedik / Gazete Duvar
CHP meclisin en güçlü partisi. 1 Ekim 2019’da başlayan ve hafta tatile giren bu yasama döneminde bunu gördük. CHP’nin gücünü kullanması ve kullanmaması arasındaki farkı hepimiz çok izliyoruz.

CHP’nin 138 vekili var. Bu 138 vekilde 11,5 milyon seçmenin oyu, 84 milyonun ise gözü var.

Türkiye’nin en eski partisi, ülkenin kurucu partisi.

291 vekili olan AK Parti ve 49 vekili olan MHP ittifakına karşı ilk barikat olabilecek parti.

138 vekili, onların danışmanları ve parti merkez organları ile 500 kişilik bir düşünce kumpanyası.

Mesela böyle bir birikim ile bir tasarı 24 saatte hallaç pamuğu gibi atılabilir. Böyle bir güç ile 138 vekil yasama süreçlerinin her ilmeğine halka ördürebilir. Böylesi bir güç ile komisyonlar halka açılabilir, genel kurul görüşmeleri -birkaç istisna çaba hariç- 138 koldan izletilebilir. Asıl önemlisi, CHP böylesi bir birikim ile sadece 138 vekili ile RED oyu ile yetinmez, bütün muhalefeti eksiksiz katabilir. Bu hali 245 RED oyu demektir ki bu 250 KABUL oyu ile geçen yasaların çıktığına pişman olması demektir.

Ama CHP bunların hiçbirini yapmıyor.

Sadece meclis oylamalarına baktığımızda resim çok net anlaşılacak.

1 Ekim 2019’da başlayan ve 29 Temmuz saat 07.14’te sosyal medya sansürü yasası geçince kapanan 27. Yasama Dönemi üçüncü yasama yılında 118 birleşim toplandı ve 21’inde kanunlar oylandı . Bunların 4 gününde sadece 31 uluslararası anlaşma oylanırken, 16 gününde 24 kanun ve torba kanun oylandı.

138 vekilin bu 16 birleşimde oylanan 24 kanun ve torba kanunda ne oy verdi?

Bu 24 oylamada toplam kullanılabilecek oya 100 dersek CHP sadece 31 oy kullandı. Doğru duydunuz. 69 oyu kullanmadı.

Ama daha ilginci, bu 31 oyun 9’u KABUL, 22’si RED. Yani 100 oyda 22 RED iktidar için ne kadar rahatlatıcı.

 

TEHLİKENİN FARKINDA MIYIZ?

 

Ülkede rejim değişti ve TBMM’de bu değişimi iktidar değil, muhalefet inşa ediyor. Dışarı kapalı yasama süreçleri, ilgisiz genel kurullar, zayıf komisyon çalışmaları ve sonrasında yüzde 90 ile KABUL oyu ile geçen tasarılardan sonra bazı muhalefet vekillerinin “zaten bu meclisten bir şey çıkmaz” diyerek halkı ülkenin en demokratik organı olması gereken TBMM’den soğutması. Politik kariyerleri için böyle bir şey diyenler aslında yaklaşımları ile iktidara çalışıyorlar. Öyle ki bu oylamalara bile yansıyor. 245 vekili olan muhalefette hiçbir zaman 200 vekil oy kullanmıyor. En başarılı olan Libya tezkeresine (2 Ocak) 182, paralel baro tasarısına ise 162 vekil RED oyu veriyor. Mafyaya af getiren (13 Nisan) tasarıya 50 vekil RED oyu veriyor. Hatta Türk müteahhitlerine kaynak aktaracak Afrika Kalkınma Bankası tasarısına (25 Mart) sadece 13 RED oyu veriliyor. Yasalara aykırı çalışan termik santrallere izin veren tasarıya karşı çıkan sadece 36 vekil olduğunu hepimiz hatırlarız.

 

TENEZZÜL

 

Peki CHP neden az oy kullanıyor? Tenezzül mü etmiyor?

Bu yasama döneminde 3 vekil bu 24 oylamada hiç oy kullanmamış! 3 vekil ise 24 oylamanın 7’sinde AK Parti’ye KABUL oyu vermiş. Genel oylamaya bakılırsa 138 vekil 42 vekil kadar oy vermiş. Ama KABUL oylarını saymazsak, sadece RED’leri dikkate alırsak CHP’nin oylamalarda 30 vekili olduğu görülecektir.

Yani millet 138 vekili CHP’den seçmiş ama bu vekiller 30 vekil gücünde muhalefet yapmış. Çok açık ki Cumhuriyet Halk Partisi gücünü kullanmaya pek tenezzül etmemiş.

En fazla RED oyu “Paralel Baro” düzenlemesinde gelmiş, 104 vekil RED oyu kullanmış. Libya tezkeresine 128 defa RED oyu vererek hepimizi sevindirmiş.

Diğer yandan Türkiye’nin Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ile yaptığı anlaşmaya tam 40 vekil ile KABUL oyu vermiş. 28 KABUL oyu çıkartan MHP’yi geçmiş. Ancak bu kabul oylarını bir CHP vekilinin ve 8 HDP vekilinin RED oyu vermesi rağmen yapmış!

İnfaz Yasası adı ile mafyanın önünü açan tasarıya sade 18 RED vererek hepimizi üzmüş!

 

MECLİS HALKA AÇILACAK MI?

 

CHP 11,5 milyon seçmenine ve onun iradesine güvenmek yerine sadece 30 vekillik bir parti gibi muhalefet yapıyor. Bu da iktidarı yenilmez kılıyor.

Ancak CHP sadece 11,5 milyonun oyunu alan, 138 vekili sahip bir parti değil. Aynı zamanda 500 kişilik politik bir örgütlenme ve güçlü bir parti. Bunu gücünü hiç kullanmamasından anlıyoruz. İstese meclisi bir haftada hizaya çeker, bütün kapıları halka açar, muhalefete örnek ve ilham olur. Bu durumda iktidarın 250’ye karşı 47 RED ile geçirdiği tasarıların 245 RED ile geçmesine neden olur. İşte o zaman her çıkan yasa çıktığına pişman olur.

Ama CHP bunu yapmıyor. Yapsa bizler CHP’nin ne kadar güçlü olduğunu göreceğiz, bu gücü halkı için kullana bilebilmesine sevineceğiz..

 

https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2020/08/10/chp-meclisin-en-guclu-partisi/