Cumhuriyet fazilettir

Cumhuriyet fazilettir
28 Ekim 2012 15:31

İNGİLTERE KRALİÇESİNİN 60. ELMAS YILI KUTLAMALARI VE CUMHURİYETİN 10. VE 89. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMALARI.

 
Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Cumhuriyet Fazilettir’ sözü bilinir. Hem yeni nesiller hem de eskiler için bu fazilet sözcüğü ne anlama gelir bir bakalım. Arapçadan gelir; erdemlilik, olgunluk ve üstünlük anlamları taşır. Kısacası adam olmaktır.

 
Adam olamamış monarşi ile yönetilen Büyük Britanya’da bu yıl Kraliçe Elizabeth II’nin tahta çıkışının altmışıncı yılı görkemli törenlerle kutlanıyor. 

1952 yılında Atatürk’ü ziyaret eden Kral Edward VIII yiğeni Kraliçe Elizabeth II. tahta çıkıyor ve babam o sırada İngiltere’de Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı için damga pulu bastırıyor ve Kraliçenin taçlandırma hatırası olarak çıkarılan paralardan bir takımını babama hediye ediyorlar. Ben dört yıl sonra doğuyorum ve çocukken yaptığım para koleksiyonunun ilk paraları bunlar oluyor.  

1971 Ekim ayında Ankara’da Atatürk Bulvarında Kraliçe Elizabeth II’in geçişini izlemek için dizilen öğrenciler arasındaydım. Bizi ilgilendiren yalnız içinde geçtiği Roll Royce araba idi çünkü böyle lüks arabaların ithali ülkemize yasaktı. Bu yasağın anlamını her geçen yıl çok daha iyi anlıyorum. Benden altı yaş büyük olan yani o zaman koca adam olmuş ve, İngiltere’de bazı imkanlarla İngilizler tarafından okutulup adam edilmiş ve sonra koskoca Cumhurbaşkanı iken Kraliçenin ayağına iki kere gidip ödül almış Cumhur Gül yine İstanbul’da uçak gemisinde ayağına gidip Kraliçeye ikinci gelişlerinde o ilk gelişlerinde ne kadar heyacanlandığını ballandıra ballandıra anlatmıştı.

Kraliçenin İngilizce tam ünvani “Elizabeth the Second, by the Grace of God, of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and of Her other Realms and Territories Queen, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith” dır. Bu uzun ve şatafatlı ünvanın Türkçesi ‘ Tanrının Takdiri İkinci Elizabeth, Büyük Britanya Birleşik Krallığının ve Kuzey İrlandanın ve Onun diğer Ülke ve Toprakların Kraliçesi, Commonwealth’in Başkanı (İmparatorluktan ayrılmış sömürge ülkelerin birleşik zenginlik adı altında toplandıları uluslararası örgüt) İmanın Koruyucusu. Her halde Türkiye Cumhuriyeti’de Kraliçe Majestelerinin koruması altına girmişte bizim haberimiz yok ve bunu yalnız Cumhurbaşkanımız ve çevresi biliyor.  

Dimond Jubilee diye adlandırılan Elmas Jubile diye çevirebileceğimiz Kraliçenin 60.cı yıl kutlamaları yıl boyunca yüzlerce tören, sergi, resmi geçit, konser ve akla hayale gelecek her türlü şekilde  milyonlarca bayrak eşliğinde kutlanacak.

Biz de buna yaklaşacak tek kutlama Cumhuriyetin Onuncu yıl kutlamaları idi. Bu kutlamaların anlamı büyüktü tamamen yok olmak üzere bir imparatorluktan Cumhuriyete geçilmişti. Halkın ilk defa hak hukuk ve seçme, seçilme hakkı vardı. Tüm imkanlar eğitim ve bağımsız kalkınmaya aktarılmıştı. Yavaş yavaş demoktratik kurumlar oluşturuluyordu. Bu hak edilmiş bir kutlama idi. Bu kutlama halkın kendi kendisini kutlamasıydı, dünyada az görülen hatta hiç görülmemiş bir galibiyetin dirilişin ve kuruluşun kutlaması idi.  

İngiltere’de Cumhuriyet taraftarları var yok değil ama Kraliçenin bu kadar taraftarı olmasının bence önemli akılcı gerekçeleri var. Ülkesini, hatta bağlantısı olan tüm ülkeleri birlik içinde bulundurması, günlük politika dışında hak ve hukuğa saygı göstermesi. Birleşik Krallıkta çoğunluk bir çok ülkede olduğu gibi ülkelerinin başına bölücü, kırıcı, kinci ve hukuk tanımaz bir siyasetçinin geçeceğine Kraliçeyi tercih ediyorlar. Jubile kelimesini bizler futboldan emekli olanların son jubilesinden biliriz ancak Kraliçenin henüz böyle bir jubilee yapacağı yok.  
Tüm ülkelerde bu tür kutlamalar birlik beraberlik ruhunun yüceltilmesi için yapılır.  Bu kutlamalar bir kulak ağrısı vs için ertelenmez sudan sebeplerden yasaklanmaz.

Bu tür sebepler olsa olsa o halkın birliğini ve halkın kendi kendisini yönetmesini istemeyenler, yabancı Kraliçelerin ayağına koşan, onlar için kılıktan kılığa giren, frak ve smokin giyenlerce ruhsuzca demeçlerle kutlanamaz. Halk Cumhuriyet Bayramına sahip çıkacaktır tel örgüler içine alınarak evcilleştirilerek kutlanılan 1 Mayıslar gibi esir alınamıyacaktır. Birlik ve beraberlerlikten yoksun  Cumhuriyet’in meydanlarını ve tüm eserleri yıkanlara ve satanlara izin verilmeyecek ve onların önünde biat içinde Büyük Atatürkün ve Ulusun yaptırdığı hipodrumda kutlanmıyacaktır. Tüm yurtta  10. yılda ki gibi halk kendi bayramını kendince kutlacak ve Cumhuriyet Devrimlerine sahip çıkılacaktır.

28 Ekim 2012 Başkent Ankara, Türkiye Cumhuriyeti


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı