Cumhurbaşkanına hakaretten yargılanan M.E.A. reddi hakim talebinde bulundu

Cumhurbaşkanına hakaretten yargılanan M.E.A. reddi hakim talebinde bulundu
6 Mart 2015 11:30

Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan yargılanan M.E.A. için ‘reddi hakim’ talebinde bulundu.

 

16 YAŞINDAKİ LİSELİ ERDOĞAN’A HAKARETTEN TUTUKLANDI

 

Konya’ da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği suçlamasıyla tutuklanan ve yapılan itiraz sonucu 2 gün cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olan lise öğrencisi 16 yaşındaki M.E.A.’nın yargılanmasına başlandı. 18 yaşından küçük olduğu için gizli oturumla yapılan ve yaklaşık 15 dakika süren duruşmada M.E.A.’nın avukatı ‘reddi hakim’ talebinde bulundu. Duruşma 3 Nisan tarihine ertelendi.
Konya’da 23 Aralık 2014 tarihinde, sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütlenen ve kendilerine Halkçı Liseliler Grubu üyesi gençler, saat 17.00’de Gedavet Parkı’nda toplanarak, Menemen’de 84 yıl önce gericiler tarafından katledilen şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ı andı. Anma etkinliğinde grup adına basın açıklamasını Meram Endüstri Meslek Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi M.E.A. yaptı. İddiaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren sözler sarf eden M.E.A.’nın konuşması İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi polisleri tarafından kamerayla kaydedildi ve tutanak tutuldu. Bunları inceleyen Cumhuriyet Başsavcılığı M.E.A. hakkında ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan soruşturma başlattı.

 

24 Aralık 2014 Çarşamba günü saat 11.00 sıralarında Meram Endüstri Meslek Lisesi’ne gelen polisler, anma etkinliğindeki konuşmasından dolayı M.E.A.’yı sınıfında gözaltına aldı. M.E.A. sevk edildiği 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla tutuklandı. Avukatı Barış İspir de aralarında İstanbul’dan gelenlerin de bulunduğu yaklaşık 100 avukatın imzasıyla bir üst mahkeme olan 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne tutuklamaya itirazda bulundu. İtirazın kabulüyle iki gün cezaevinde kalan M.E.A., 26 Aralık 2104 sabahı tahliye edildi.
Olay kamuoyunda geniş yankı bulurken, Adalet Bakanlığı’nın M.E.A.’nın yargılanması için izin verdi.

 

CHP’Lİ VEKİLLER VE GENÇLİK KOLLARINDAN DESTEK

 

Hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istenen M.E.A.’nın Konya 3’üncü Çocuk Mahkemesi’ndeki yargılanmasına bugün başlandı. M.E.A. arkadaşlarıyla birlikte adliyeye geldi. M.E.A.’yı desteklemek için CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız, CHP’nin Konya, Karaman, Niğde, Aksaray, İzmir, Mersin ve İstanbul Gençlik Kolları üyesi yaklaşık 100 kişi adliye geldi.

 

MAHKEME GİZLİ OTURUMLA YAPILDI

 

M.E.A., yaklaşık 20 avukat, Sezgin Tanrıkulu, Atilla Kart, İrfan İnanç Yıldız, parti il yöneticileri ve ailesiyle birlikte duruşmanın yapılacağı salona girerken, gençlik kolları üyeleri de adliye binası önünde bekledi. Mahkeme Başkanı Ali Kaya, M.E.A.’nın 18 yaşından küçük olduğu için oturumun gizli yapılacağını, kendi avukatları dışındaki avukatlarla birlikte, parti üyelerini ve gazetecilerin salon dışına çıkması istedi. Bunun üzerine M.E.A.’nın avukatlarından Barış İspir, M.E.A.’nın 15 yaşından büyük olduğu için oturumun açık olarak yürütülmesini talep etti. Ancak Mahkeme Başkanı Kaya, itirazı kabul etmeyip, oturumu gizli olarak yaptı. Bu sırada CHP Milletvekili Atilla Kart, ayağa kalkıp mahkeme başkanı Kaya’ya ‘Biz Milletvekilleriyiz kalmamızda bir problem var mı?’ dedi. Mahkeme Başkanı da, katılmalarında sakınca olmadığını söyledi.

 

REDDİ HAKİM TALEBİ

 

Mahkeme yaklaşık 15 dakika sürdü. M.E.A.’nın avukatı Barış İspir, mahkeme heyetinin taleplerini sorduğunu, bunun üzerine kendileri de reddi hakim talebinde bulunduğunu söyledi. İspir, duruşmanın 3 Nisan tarihine ertelendiğini belirtti.