Cumhurbaşkanı Gül, Dünya Barışı İçin Güneş Enerjisi Konferansı’na katıldı

Cumhurbaşkanı Gül, Dünya Barışı İçin Güneş Enerjisi Konferansı’na katıldı
17 Ağustos 2013 11:40

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen Dünya Barışı İçin Güneş Enerjisi Konferansı’na katıldı.

 

 

GÜL İNGİLİZCE KONUŞTU

 
Cumhurbaşkanı Gül, konferanstaki konuşmasını İngilizce olarak yaptı. Konferansa katılmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Gül, “Burada yapacağınız vakitli tartışmalarla, yenilenebilir enerji kaynakları ve dünya barışının pek çok veçhesine ışık tutacağınıza inanıyorum”dedi.

 

ENERJİ GÜVENLİĞİ

 
Artık dünyada, enerji güvenliğinin devletler için hayatta kalma meselesine dönüştüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Artık bir çok ülke enerji politikalarını kendi dış, ekonomi, savunma ve bilim politikalarının temel öğesi olarak telakki etmektedirler.Enerji meselesi dünya dengelerini değiştiren bir niteliğe bürünmüştür” şeklinde konuştu.
İnsanoğlunun tabiatı denge ve kurallarına meydan okuduğuna dikkat çeken Gül, insanların sınırlı kaynakları tüketmekte hiç tereddüt etmediğini belirterek, “Tüm bunların neticesinde dünyamız daha çok nüfus barındıran, refah seviyesi yükselen, ancak felaketlere meyleden bir yer haline geldi. Acı tecrübelerle sabittir ki, tabiat yaptığımız suistimalleri karşılıksız bırakmıyor ve bizi türlü felaketlerle cezalandırmak suretiyle cevap vermektedir” diye konuştu.

 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

 
Konuşmasında iklim değişikliği ve çevre sorunları da değinen Gül, “İklim değişikliği ve çevre sorunları, en fazla dünyanın en dezavantajlı kesimlerini mağdur etmektedir. Bu bağlamda, milyonlarca insan kendi ülkeleri ve yurtdışında ekolojik mülteci durumuna düşmüştür. Bilimsel çalışmalar, bu durumun önümüzdeki yılarda daha da kötü bir hal alacağını göstermekte, yeni iç savaş ve devletlerarası savaşları tetikleyeceğini ileri sürmektedir” ifadelerini kullandı.

 

GÜNEŞ ENERJİSİNİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

 
Küresel iklim değişikliğinin insanoğlu için görülmemiş bir tehdit teşkil ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, küresel anlamda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti. Güneş enerjisinin önemine dikkat çeken Gül, güneş enerjisi konusundaki çalışmalara destek verilmesi gerektiğini vurguladı.