CS:GO’nun oyuniçi modası

CS:GO’nun oyuniçi modası
12 Mayıs 2017 14:25

IPhone’unuza kap veya sticker almak için 1.000 dolar harcar mıydınız? Peki ya iPhone oyun karakterinize ait olsaydı? İnanılmaz derecede aptal bir soruya benziyor değil mi? Ama görüyoruz ki benzer “ürünler” almaya hazır bir sürü insan var, sanal bir iPhone kabını değil gerçi. Peki, hangi oyuniçi itemlerin gerçek parayı hak ettiğini ve hangilerinin etmediğini nereden bileceğiz?

 
Biraz mantıklı ve sağduyulu olalım. Eğer belli bir oyunu gerçekten çok seviyor ve her hafta başında saatler geçiriyorsanız, karakterinizin gücünü arttırmak için bir kılıç veya silah güncellemesine biraz para harcamakta hiçbir sorun yok. Çoğu mobil geliştiricinin bunları tek para kazanma kaynağı olarak kullandığı da sır değil. Hatta çoğu mobil oyun geliştiricisi için bunlar tek iyi para kaynağı.

 

Yeni oyuniçi itemlerin çıkışı
Ama başka bir tür oyuniçi itemler de var. İşlevleri yalnızca görsel ve karakteri herhangi bir şekilde etkilemiyorlar. Şey, belki gerçekten de daha sofistike bir görünüş sağlıyorlar. Bu alanda en başarılı oyun, Valve Şirketi’nin en çok satan oyunu olan Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO). Oyuniçi itemlerine skin deniyor ve oyuncuların takını haline getirdikleri harika şeyler bunlar.

CS:GO skinleri kullanarak silahlarını kişiselleştirmeye başladı. Bir silahın performansını herhangi bir şekilde geliştirmiyor, yalnızca tasarımını değiştiriyorlar. Bazı oyuncular, tüfeklerinin veya bıçaklarının değişik bir tasarımı için büyük meblağlarda paralar harcamaya hazır. Skinler genel olarak CS:GO oynarken alınıyor ama ayrıca Valve’nin sahibi olduğu Steam Topluluk Pazarı’ndan da para karşılığı alınabilirler. Çoğunun makul fiyatları var ve bu sektör çok başarılı gibi görünmüyor ama unutmayın ki Counter-Strike: Global Offensive’in milyonlarca aylık aktif oyuncusu var. Valve’nin her CS:GO ile ilgili işlemden %15 ücret aldığı göz önünde bulundurulursa ticaretinden sağladıkları gelir hayli yüksek. Steam Pazarı’ndan para çekemiyor ve o parayı yalnızca platformdan başka bir şey alırken kullanabiliyor olmanız nihai gelir daha da büyük hale getiriyor.

 

Skin ticareti sektörünün evrimi
Bu kısıtlama skin ticaret işini başlattı. Bağımsız platformlar, fiyatlarını düşürerek skinler için gerçek para ödüyor. Çoğu fiyat listesi görevi görüyor. skins.cash gibi olan diğerleri ise, çeşitli ödeme metotları ve para birimleri sunarak derhal CS:GO skinleri satabilmenize olanak sağlıyor. Skinleri çip olarak kullanan online kumarhaneler bile var. 2013’te yalnızca kozmetik bir parça olarak oyuna getirilen şey 2017’de her nasılsa online bir para birimi halini aldı.

Yani, estetik keyif dışında hiçbir getirisi olmayan bir sanal item için gerçek para ödemek normal mi? Beyin hayır diyor ancak gönül güzel bir AK-47 gördükten sonra aynı fikirde olmayacak.