Covid19 Döneminde İhale İşlemlerinde Önemli Hususlar

Covid19 Döneminde İhale İşlemlerinde Önemli Hususlar
4 Nisan 2020 14:38

Kik kararları 4734 sayılı kanunun 30 maddesi uyarınca ihalelerin Covid19 sürecinde elektronik ortamdan gerçekleştirilmesi kararı verilmiştir. Bu kararın nedenleri sosyal mesafenin korunması ve zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması nedeniyle düzenlenmiştir. Salgın kısıtlamaları döneminde ihaleler açık usulde yapılacak olup, katılımcıların elektronik ortamdan bilgi edinmeleri sağlanacaktır. Detaylı bilgilendirmeler aynı zamanda ihaleciyiz.net üzerinden katılımcılara güncel olarak iletilmektedir.

 

 

Corona Virüs Nedeniyle Düzenlenen İhale Usulleri

Corona virüs etkileri nedeniyle ihale sürecinde uygulamalar elektronik ortama taşınmıştır. Aynı zamanda açık usul olarak düzenlenmekte olan ihale, e ihale yöntemi kullanılarak bilgilendirme yapılacak şekilde yapılmaktadır. Sokağa çıkmaya tedbir olarak başvuru düzenlemelerinin de asgari olarak uygulanması, başvuru evraklarının elden değil posta ve kargoyla gönderilmesi ihale kararları arasında yer almaktadır. Bu süreç içerisinde ihale sürecinde teklifler de elektronik platform üzerinden verilerek, corona virüs bilim kurulu önerilerine uygun bir şekilde sürece dahil edilmiştir.

Sözleşmelerin imzalanması, tekliflerin verilmesi ve ihaleye katılım gibi işlemler için posta, kargo ve elektronik platform kullanılacaktır. Acil olmayan işler dışında katılımcıların birebir başvurusu alınmayacaktır.

Covid19 Döneminde İhale Süreci

Bu süreç içerisinde uygulamaların Kik kararı çerçevesinde yerine getirileceği, ihale alanında yönetmeliğe dahil olan çoğu işlemin aynı şekilde ilerleyeceği katılımcılara duyurulmaktadır. Katılımcıların belge ve evraklarını elden değil posta ve kargo ile iletmeleri, ihale sonuçlarını ve detaylarını e-ihale platformu üzerinden takip etmelerine olanak verilmiştir. Sürecin işleyişinde değişen önemli hususlar, katılımcıların imza ve sözleşme işlerini kamu ihale kuruluna bizzat gelmeden posta ve kargo yöntemiyle göndermelerinin mümkün olmasıdır.

4734 sayılı kanunun 36. Maddesi uyarınca tekliflerin alınması ve açılması açık usul çerçevesinde gerçekleştirilecek, tekliflerin açıklanması ise e-ihale üzerinden yapılarak katılımcılara duyurulacaktır.

Covid19 Nedeniyle İhale İptali

Ekonomik hayatın devamlılığı için ihale iptalleri ‘’Olağan üstü nedenlere’’ dayalı olarak iptal edilebilmekte ancak iptal açıklamaları KİK kararı üzerinden değerlendirmeye alınmaktadır. İhale sürecinde ihalenin iptal edilmesi için katılımcının nedenlerini açık bir şekilde usullere uygun bildirmesi gerekmektedir.

Covid19 Döneminde Teklif Nasıl Sunulacaktır?

Salgın nedeniyle tekliflerin sunulması da e-ihale platformu üzerinden yapılabilmekte aynı zamanda ekap üzerinden de takip edilebilmektedir. Elektronik platforma taşınmış olan bütün ihale süreci, adayların lehine olacak şekilde dışarı çıkılmadan yapılacak bir ihale kararı ile düzenlenmiştir.