Çorap imalatı yapmak nasıl bir iş fikri

Çorap imalatı yapmak nasıl bir iş fikri
25 Nisan 2020 11:14

Çorap imalatı yapmak ve satmak her zaman için risk oranı düşük kazanç ihtimali yüksek iş kapılarından biri olarak görülüyor. Özellikle kış aylarında istisnasız herkesin ihtiyacı olan çoraplar, tekstil sektörünün bir alt dalı olarak önemli bir yer tutuyor. Yaz aylarında ise erkeklerin tıpkı kadınlar gibi çorap giymemesi ve buna uygun bir moda akımının gelişmesi bu sektörü biraz baltaladı. Nasıl ki sakal modası artık tıraş bıçaklarının ve tıraş aksesuarlarının daha az satmasına neden olduysa, bu dar paça modası da çorap sektörünü olumsuz olarak etkiledi.

 

www.parlakfikirler.org sitesindeki içeriklerden yararlanarak oluşturulan bu yazımız umarım imalat fikirleri arayışındaki kişilere bir yol haritası çizer.

Ancak yine de çorap imalatı yapmak, özellikle ucuz ve kaliteli çorapları üretmek hala büyük oranda imalatçılarına kazandırıyor. Aynı zamanda bu sektörde de belli başlı seçenekler ve alternatifler mevcuttur. Özellikle kadına yönelik tekstil ürünlerindeki çeşitlilik söz konusu çoraplar olduğunda da kendini gösteriyor.

 

İmal edilen çoraplar toptan satılabilir ya da tezgahlarda satışa çıkarılabilir. Aynı zamanda internet üzerinden satış yapmak da bir diğer seçenektir. İyi bir pazarlama ve satış planı ile birlikte sadece çorap imal edip satarak hayatınızı idame ettirebilirsiniz. Yeter ki piyasayı iyi analiz edin ve insanların neye ihtiyaç duyduğunu bilin.

 

Hangi Tür Çorap Renkleri ve Desenleri Daha Çok Satar?

Hepimizin bildiği üzere daha yirmi yıl öncesine kadar erkeklerde beyaz renk çorap modaydı. O zamanlar pantolon, ceket, gömlek kombini revaçta olduğu için ve bu üçlü takımlar genellikle koyu renklerden seçildiği için beyaz çoraplar modanın kaçınılmaz bir unsuru olarak görülüyordu. Ancak hem kolay kirlenmesi hem de temizliklerinin zor olması nedeniyle beyaz çorap modası yavaş yavaş geçti. Aynı zamanda değişen algılar ve beğeniler ile birlikte günümüzde beyaz çorap son derece çirkin, rüküş ve varoş bulunmaya başlandı.

Bugün erkeklerin çorap renk seçimleri koyu renklerden oluşuyor. Özellikle siyah çorap. Her 10 erkekten 9’u ister klasik ister spor giyinsin mutlaka siyah çorap giydiklerini ifade ediyor. Bunun dışında kahverengi, lacivert ve koyu gri gibi renkler de revaçtadır. Çorap imalat işine girecek olan kişiler mutlaka üretimlerine bu şekilde yön vermeli, büyük oranda koyu renkli çoraplar imal etmelidir.

Desenli çoraplarda da seçenekler hiç olmadığı kadar çoğaldı. Özellikle dijital baskının her türde tekstil ürününde rahatlıkla uygulanabilmesi bu alandaki çeşitliliği hiç olmadığı kadar arttırmış görünüyor. Çizgi film karakterlerinin renkli ve sevimli bir şekilde resmedildiği çoraplar popüler bir rağbet oranıyla tercih ve talep ediliyor. Sunger Bob, Batman, Superman, Sonic gibi popüler çizgi film karakterlerinin yer aldığı bu desenli çoraplar hem çocuklara, hem de çocuk ruhlu yetişkinlere özel olarak üretiliyor.

Sadece çizgi film karakterleri ile sınırlı kalmamakta fayda var. Mizahi içerikli, karikatürize edilmiş, sevimli desenler de yazlık – kışlık çoraplarda değerlendirilebilir. Özellikle kadınlar için kedi, köpek, ayı ve panda gibi hayvanların çok renkli bir yüzey üstünde baskılarının yapıldığı seçenekler değerlendirilebilir. Son olarak muz, hamburger, kola, elma, armut gibi yiyecek – içecek desenlerinin figüratif bir şekilde yer aldığı çoraplar gençlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. 18 – 30 yaş aralığındaki genç müşteri kitlesine hitap etmek isteyen imalatçılar bu alanda üretimlerde bulunarak müşterilerin taleplerini karşılayabilir. Ya da yepyeni talepler oluşturarak pazara yavaş yavaş hakim olabilir.

Özel Çorabı Üretmek Daha mı Mantıklı?

 

Başta jartiyer ve vücut çorabı olmak üzere ‘özel çorap’ kategorisinde yer alan ürünler son on yıl içerisinde giderek artan bir talep oranıyla sektörde yerini aldı. Kadın alıcıların büyük ilgi gösterdiği bu özel çoraplar, diğer çorap çeşitlerine oranla daha pahalıdır. Bu da tek bir üründe onlarca normal çorap satışından elde edeceğiniz kazançtan daha fazlasını elde edebilirsiniz demektir.

Eğer bu alanda üretim yapacaksanız önceliği vücut çoraplarına vermenizde fayda var. Polyamid ve elastan kumaşları kullanılarak üretile bu ürünler vücudun tamamına geçirilerek kullanılıyor. File desenli olan bu ürünler her yaşta ve her beğenideki kadının sıklıkla sipariş listesine eklediği özel çoraplarıdır. Bir diğer seçenek ise jartiyer çorabı olarak kategorilerde yer alabilir. Eğer internet üzerinden satış gerçekleştirecekseniz hem Türkiye’de hem de yurt dışında rahatlıkla müşteri bulabilirsiniz.

Sevgililer günü başta olmak üzere tüm özel günlerde çeşitli kampanyalar düzenleyerek satış rekorları kırmanız da mümkün. Son zamanlarda moda olan parfümlü jartiyer çorapları da hem erkek hem de kadın alıcılar tarafından tercih ediliyor. Erkekler kız arkadaşlarına ve eşlerine bu özel çorapları hediye ederken, kadınlar da kendilerini şımartıyor. Yani özel çorap üretiyorsanız müşteri kitleniz sadece kadınlar olmayacak. Bu da bir diğer avantaj olarak aklınızda bulunsun ve üretim planlarınızda mutlaka yer alsın.

Çorap Üretme Makinesi Satın Almak

Siz de çorap üretme makinesi satın alarak dar hacimli alanlarda dahi bir imalat atölyesi kurabilir ve seri üretime geçebilirsiniz. Çorap makinelerini sıfır alabileceğiniz gibi ikinci el satın alma imkanınız da bulunuyor. Kullanımı son derece basit ve pratik olan bu makineleri çok kısa bir sürede kavrayabilir ve istediğiniz ölçülerde çorapların üretimine hemen start verebilirsiniz. İnternet sitelerinden sipariş edebileceğiniz bu makinelerin ambalaj içeriğinde garanti belgesi ve kullanma kılavuzu da yer alıyor. Bu durumda sektöre tamamen yabancı olsanız dahi üretim gibi zor bir safhayı kısa sürede halledip satış aşamasına geçebilirsiniz.

Makinelerin düz örgü yapan versiyonları dışında desenli ve jakar gibi çeşitleri üreten modelleri de bulunuyor. Tek silindiri olan makineler çok daha ucuzdur. Ancak bu makinelerde tek tip çorap üretebilirsiniz. Çift silindirli makinelerde ise hem çeşitliliği sağlar hem de çok daha hızlı üretim yapabilirsiniz. Bir de mutlaka makineleri satın alırken düşüş sayılarına bakınız. Tek ve çift düşüşlü makinelerin yanı sıra dört düşüşlü makineler de çok uygun fiyatlarla satın alınabilir.

Son olarak yazıyı bitirmeden evvel İmalat yapmak isteyenere yönelik yazılmış bulunan şu içeriğimizi de öneririz.

 

Esnek ve Özel Çorap Üretimi

 

Genellikle çoraplar pamuk ve polyamid gibi kumaşlardan üretiliyor. Elastan kumaşı ise eser miktarda kullanılarak çorapların daha esnek olması amaçlanıyor. Ama elastan kumaşının çok daha fazla oranda kullanıldığı çoraplar çok daha esnek ve özel olmaktadır.

Üreteceğiniz özel çoraplarda dayanıklılık kadar estetik kaygılar da ön planda tutulmalıdır. Sonuçta çorap sadece soğuktan korunmak için giyinen bir tekstil ürünü değildir. Desenler, figürler, tasarım incelikleri ön planda tutularak satışa çıkaracağınız her çorap müşterilerin çok yönlü taleplerini tamamıyla karşılayacağı için sizi rakiplerinizden bir adım önde tutacaktır.