Çok zor bir siyasal dönem başlıyor

Çok zor bir siyasal dönem başlıyor
30 Ekim 2019 17:30

Ergenekon davalarının başladığı dönemi hatırlıyor musunuz?

 

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 
2007 civarıydı.

 
O dönem başladı, binlerce derin acı bıraktı ve bitti.

 
Kürt meselesi ve Kürt kamuoyunu kullanarak orduyu dağıttı.

 
Sonra orduya yaklaştı ve şimdi ballı börek.

 
Zira bu coğrafyada TSK’sız adım atamayacağını ve var olamayacağını gördü.

 
O dönem şimdi bitti.

 
Ve, artık yeni bir dönem başladı.

 
Bu yeni dönem ne zaman başladı.

 
CHP İstanbul ve Ankara’yı aldıktan sonra.

 
Şimdi…

 
Ergenekon dönemi başladığında ben kamuoyunu çok doğru bir biçimde uyarmaya çalışmıştım.

 
Yazar olarak da o dönemde tanındım zaten

 

.
Türk basınının tanınan, ağırlıklı yazarlarının da bu yazılarımı okuyarak beni tanıdığını ve takip ettiğini de bilahare çeşitli vesilelerle öğrendim.

 
Bu yazılar beni tanıttı ama uyarılar hiçbir işe yaramadı.

 
Yüzde 90 eminim ki, şimdi yazacaklarım da bir işe yaramayacak.

 
Ama yine de yazacağım.

 
Şimdi…

 
Ergenekon döneminde ilk uyarım şuydu…

 
“İktidar herkese darbeci diyecek, bu zokayı yemeyin, darbeci denecek diye susmayın ve siyasal adımlarınızı bu jargondan korkmak temelinde oluşturmayın.”

 
Fakat bu darbeci lafını ve zokasını herkes yuttu ve siyasi iktidar adım adım ilerledi.

 
Fetöcüler olmasaydı ve işin ucu kendilerine dokunmasaydı daha da devam ederlerdi ama FETÖ onları vurdu içerden.

 
Şimdi geldik bugünün zokasına, ki…

 
Bunları madde madde anlatacağım….

 
1-Bu dönemde siyasal iktidarın ana söylemi, ” Yeni bir İstiklal harbindeyiz” olacak. Bunu bir zamandır dillendiriyorlardı, bugün Erdoğan grup toplantısında yineledi

 
2-Son harekatta iç kamuoyunda çok destek aldıklarını düşünüyorlar, bu onları 2023’e kadar aralıklarla Suriye’ye operason konusunda yüreklendirdi. 2023’e kadar aralıklarla operasyonlar olacak. Sonuç alınamayacak hiçbirinden ama bunlar seçim amaçlı olarak yapılacak o Suriye milli ordusu denen güruhla.

 
3-Şimdi, son harekatta kendilerine destek olanlara, eskiden kapılarından geçirmeseler bile, çok iyi davranmaya başladılar. Örneğin FOX tv. İlk kez FOX’u çağırdılar Beştepe’ye.

 

 
4-Meral Akşener’e artık bariz biçimde kibar davranıyorlar, Akşener oy kaybı ve solcu CHP’nin oyuncağı ve CHP-HDP cephesinin parçası olarak görülmeme güdüsüne sahip ve bu güdüsü sonuna kadar kullanılacak

 

 
5-Şu anda asıl siyasal hedef CHP. Amaç CHP’yi izole etmek ve yalnızlaştırmak. Dün Anıtkabir’de Erdoğan Meral Akşener’e nazikti ama Kılıçdaroğlu’nun yüzüne bile bakmadı. Bu tutum aynı zamanda mobbingdir ve mobing genel anlamıyla zaten bir kişiyi toplum veya grup içersinde değersizleştirmek ve yanına birinin yaklaşmasını engellemektir.

 

 
6-Muharrem İnce devamlı CNN-TÜRK yoluyla ekrana çıkarılarak, CHP içi kaşınacak. Muharrem İnce’nin elbette hakkı siyasal çalışma yürütmek veya aday olmak. Ama CNN-Türk’ün ona açılmasının sebebi inanın bu.

 
7-Bu dönemde temel stratejileri, “Türkler ikinci bir İstiklal harbinde” izlenimini halkın kafasına yerleştirmeye çalışmak ve buna karşı çıkan herkese vatan haini muamelesi yapmak. (Ergenekon döneminde karşı çıkan herkes darbeciydi, hatırlarsanız, oysa mesela, Türk Silahlı Kuvvetlerinin hiçbir darbesi bunların darbesi kadar darbe değildi, en azından bir sene kalıp, çekiliyordı ordu ve seçim yapılıyordu yine, bunlar ise, kendilerinden başka kimsenin seçilmesine izin vermemek üzerine proglamlanmış)

 
8-Bu zokayı yiyen sayısı ne kadar çok olursa, Erdoğan 2013 seçimlerini o kadar kolay alacak.

 
9-2007 Ergenekon zokası yutulmuştı ve ardından neler oldu, biliyorsunuz, bu zemin üzerinde adım adım delindi bu ülkenin bağrı

 
10-Ben bu dönemi siyasal olarak Ergenekon dönemi gibi zor bir dönem olarak görüyorum

 
11-Meral Akşener’in hükümete yanaşacağını hiç sanmıyorum ama Meral Akşener az önce sözünü ettiğim çekincesi sebebiyle siyasi söylemini budayacaktır, siyasi söylem budanınca da toplum üzerindeki yönlendirici etkisi yok olur

 

 
12-Siyasal olarak İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı sağlam görüyorum, zoka yutacak tipler değiller, öyle görünüyor, Mansur Yavaş zaten siyasal olarak çok tecrübeli bir adam, İmamoğlu o kadar siyasal tecrübesi olmasa bile aklı çok bir adam ve kişiliği oldukça güçlü. Ancak siyasi iktidarın yeni dönemdeki bu, “Türkiye ikinci bir istiklal harbinde” politikası onun yaptıklarını hep ikinci plana atacak. Belediye Başkanı olarak siyasal olarak etki göstermesi çok zor olabilir bu nedenle.

 

 
13-Bu dönemde zoka yutmayacak bir diğer grup da Abdullah Gül ve Ali Babacan ve esasında Davutoğlu da bu zokaya yanaşmaz. Abdullah Gül ve Ali Babacan bu siyasi iktidarı içten ve çok iyi tanıyorlar, bir daha o sulara asla dönmezler, söylemleri çekinik olur mu, bu olabilir duruma göre ama teslim olmazlar

 

 
14-Muharrem İnce’yi de temelde siyasal olarak sağlam görüyorum ama Erdoğan’a bir hayranlık duyduğu izlenimine sebep olacak söylemleri var, “Adam kazandı da böyle bir şeydi” Bir de kendisine haksızlık edildiği yönündeki çok güçlü duygusu, ki, yer yer gerçekten haksızlığa uğramış bir adam, ona hata yaptırabilir kolayca. Zira haksızlığa uğramış olmak yönündeki duygu bir insanın içinde en ağırlıklı duygu haline gelirse, bu konunun psikolojik gölgesi zaman zaman sağlimen düşünmeyi engelleyebilir. Muharrem İnce, örneğin, diyor ki, önceki akşam da söyledi bunu, ben aday olduğumda HDP desteği yoktu, salt CHP oyu aldım, İmamoğlu HDP oyu da aldı ve seçildi.

 

 
Evet, bu doğru ama koşullar her sene değişik olabilir ve koşulların değişmesinden dolayı alınan bir başarı, kişilerin durumunu gölgelese bile, aslolan bir siyasal partinin aldığı başarıdır.

 

 
Ki, laz fıkrasında olduğu gibi, “Zeytini ben yormasaydım, senin çatalına gelmeyecekti” lafındaki gerçek hayatın birçok alanında vardır. Bundan dolayı kendi durumunu en öne çıkarmak ama buna rağmen doğru değildir.

 

 
Yazıyı daha fazla uzatmek istemiyorum ama satır aralarımda saklı bazı hususları da ilerde ele alırız.

 

 
Türkiye, yeniden yükselmeni o kadar istiyorum ki, anlatamam ama bu dönemin de zor bir dönem olacak maalesef.

 

 
2023’e bir yetişse yeniden yükselişin, hayat ne güzel olurdu.

 

 
not: Ergenekon döneminde siyasi iktidara karşı duran ve onun zokasını yutmayan bazı kişiler şu anda siyasi iktidar tarafından etkisiz hale getirilmiş durumda, tamamen siyasi iktidarın dümenine girmiş durumdalar, isim vermeyeceğim, ki, bazılarını insan olarak çok severim ama hayat böyle birşey işte, sevdikleriniz de kayabiliyor

 

Safile USUL Twitter

 

Fotoğraf: © Sputnik / Yurdagül Şimşek

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı
Didik didik bir şey aramışlar