Çok seçenekli seçim

Çok seçenekli seçim
8 Haziran 2015 10:30

Merhaba Koalisyon:

 

 

Osman ERCAN H&H YORUM
Türkiye dün son yılların en ilginç genel seçimlerinden birini yaşadı ve sandıktan çok renkli bir sonuç çıktı. Dört partinin yüzde 10 seçim barajını aşmasıyla birlikte meclis uzun bir aradan sonra koalisyona göz kırpmış oldu. Ancak hükümetin ne şekilde kurulacağı doğrusu merak konusu… Hükümet kurma yolunda tüm senaryolar tartışılıyor…

 

 

Heyecan doruktaydı:
Hatırlarsanız en son geçen sene hep birlikte yüksek katılımlı olan bir yerel seçim heyecanı yaşamış ve özellikle Ankara’da oy sayımlarının son anına kadar nefeslerimizi tutmuştuk. ( Ayrıca Selahattin Demirtaş’ın başarısıyla anılan ve Recep Tayyip Erdoğan’ın zaferiyle sonuçlanan bir Cumhurbaşkanlığı seçimi yaşamıştık.)
Ancak dün tam olarak böyle bir durum yaşamadık. Çünkü sandık sonuçları basın ve yayın organlarına yansır yansımaz karşımıza çıkan ilk tablo gecenin sonunda da üç aşağı beş yukarı aynıydı: Sandıklardan çıkan oy yüzdelerini paylaşan her iki haber ajansı da barajı aşmış bir HDP’yi bizlere yansıtınca aylardır seçimin en merak edilen konusu da su yüzüne çıkmış oldu ve HDP’nin barajı geçmesiyle sandıktan koalisyon çıktı! Gecenin son surprizi ise Sayın Bahçeli’nin koalisyon yönetimine kapılarını kapatması oldu.

 

 

Aslında seçimle ilgili yazacak çok şey var fakat elime kalemi aldığımda aklıma ilk gelenlerden bahsetmek istiyorum biraz…

 

 

Sandıktan Çıkan Mesajlar:
• Seçmen 13 yıldır tek başına iktidarda bulunan partinin kulağını çekti!
Şikayetler ve problemler sandığa yansıdı.
Halkın önemli bir bölümü sempati duyduğu partiler yerine HDP’ye ödünç oy vererek iktidar partisini en kolay yoldan cezalandırmak istedi ve meclise 4. bir parti sokarak bunu da başarmış oldu!
Hizmete değil özgürlüklere oy verildi !

 

Ortaya Çıkan Tablo :
• Parlamentoda artık muhalefet çoğunlukta! Peki bu ne demek oluyor ? Artık AK Parti’nin manevra alanı sınırlı bir hale gelecek ve yasalar bu kadar kolay geçemeyecek.
Muhalefet üzerindeki ölü toprağı yerini umutla değiştirdi.
Yorgun demokratlar neşeyle doldu.
Artık güçlü bir muhalefet var. Düz hesap: 130+80+80=290 Milletvekili!
Parlamenter sistem kazandı.
• Önceki seçimlerde tavrını güçlü iktidardan yana koyan seçmen,bu seçimlerde tavrını güçlü muhalefet ve kontrol mekanizmasından yana koydu.

 

 

Dikkatimi Çekenler :
• Melih Gökçek’in özellikle HDP alehindeki seçim kampanyası bence Ankara’da başarılı oldu. Öyle ki HDP Ankara’da 1 Milletvekili çıkarabildi. Eğer Gökçek bu kampanyaları yürütmeseydi HDP Ankara’da yüzde 8’i zorlayabilirdi.
• İktidar partisinin örnek aldığı siyasi liderlerden biri olan merhum Adnan Menderes’in memleketi Aydın’da CHP birinci parti çıktı.
HDP İstanbul’da MHP’yi geçti.
HDP’nin nefesini ensesinde hisseden MHP Milletvekili sayısını arttırdı ve Türkiye’nin 3. büyük partisi olmayı zor da olsa ”başardı”.

 

 

Sosyal medyanın iklimi umut ve heyecandan yanaydı. Hatta sandık sonuçlarından zafer çıkartan ciddi bir muhalif kanat var!
Mustafa Sarıgül seçilemedi.
Ankara’da oldukça etkili bir seçim kampanyası yürüten CHP eski Milletvekeli Mehmet Haberal’ın oğlu MHP Ankara Milletvekili adayı Erkan Haberal parlamentoya giremedi.
AK Parti’deki kırılmayı Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi bile kabul etti.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli koalisyona kapılarını kapattı.

 

 

”En Türkiye Partisi”:

 

Sandık performansı önceki seçimlere göre düşüşte olan AK Parti 76 ilde milletvekili kazanarak esasında bir Türkiye Partisi imajı verse de ”Türkiye Partisi” olması en tartışılan parti olan HDP yeni illerde milletvekilliği kazanarak Türkiyelileşme yolunda önemli bir yol almış oldu.

 

Ancak CHP ve MHP’nin yurdun pek çok ilinde yarışta geride kalması ve hatta milletvekili kazanamaması bu partileri sınıfta bıraktı ve ”Türkiyelileşme”den uzaklaştırdı!

 

 

Seçmen ne istiyor ?
Uzlaşı
Barış
Demokrasi
Özgürlük
Adalet

 

Ne istemiyor ?
Baskı
Kutuplaşma
Savaş
Başkanlık sistemi

 

 

Günün Performansı:
Fatih Portakal ve İsmail Küçükkaya yaklaşık 8 saat canlı yayında kalarak ve özgün siyasi analizlerle bizleri sürekli bilgilendirmeye çalıştılar.Güler yüzlü ve enerjik bir şekilde yayını noktaladılar. Başarılı performanslarından ötürü kutlamak istiyorum.

 

 

ODTÜ Sandıkta Ne Dedi?
Türkiye’nin muhalefet anlamında sarsılmaz kalesi olan ODTÜ’de merak konusu olan konu kampus bünyesinde kurulan sandıkta HDP’nin yüzde kaç oy alacağıydı. Ben de konuyla ilgili sağlıklı bilgi alabilmek için seçim gecesinin sonunda zaman zaman benim de yazı yazdığım Hocam Gazetesi’nin Yazı İşleri Müdürü,sevgili arkadaşım Niyazi Karabulut’la iletişime geçtim ve siyasi partilerin oy oranlarını öğrendim:
1. Cumhuriyet Halk Partisi (%60)
2. Halkların Demokratik Partisi (%24)
3. Milliyetçi Hareket Partisi (%7.2)
4. Adalet ve Kalkınma Partisi (%3.8)
5. Vatan Partisi (%1.7)
6. Komünist Parti (%1)
7.Diğerleri
Toplam 1675 oy.

 

 

Naçizane Tavsiyeler:
Soğuk kanlı olun, kutuplaşmayın, Twitter’ı takip edin, Can Dündar’ı biraz daha fazla takip edin, ara sıra kafayı dağıtın ve tabii ki gülümseyin.

 

 

Son olarak:
Seçim sonuçlarının hepimiz adına hayırlı olmasını dileyerek çok partili ve bol muhalefetli parlamentonun aksak demokrasimizi düzene sokup, özgürlüklerimizi pekiştimesini temenni ediyorum. Esen kalın…
[email protected]

 

Osman ERCAN Twitter

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Koalisyon öcü müdür yoksa uygarlık mıdır?
Çok seçenekli seçim
Ankara Sohbetleri 2- “Başka Kent Ankara” (Feridun Büyükyıldız)