Çipras başını salladı, “Bunların tercümanı yanlış mı tercüme ediyor” dedi

Çipras başını salladı, “Bunların tercümanı yanlış mı tercüme ediyor” dedi
19 Temmuz 2016 17:30

Bu haber çok önemli ve bizim basında yok…

 

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 
Dün okudum Avrupa basınında…(birinin linkini aşağıda vereceğim)

 

 
Hatırlarsanız 8 asker helikopterle Yunanistan’a kaçtıktan kısa bir süre sonra Erdoğan ve Binali Yıldırım bir açıklama yapmış ve Yunan Başbakanı Çipras’la görüştüklerini, Çipras’ın kendilerini söz konusu 8 askerin iadesi için işlemlerin başlatıldığını söylediğini söylemişlerdi.
Yunan ve AB’li diplomatların Avrupalı gazetecilere anlattığı ise, bambaşka…

 

 
Hatta diplomatlar Avrupalı gazetecilere, Türk basınında çıkan bu haberleri okuyan Çİpras’ın başını sallayıp, yanındakilere, “Acaba bunların tercümanları iyi tercüme etmiyor mu, yoksa bilerek ve isteyerek yanlış mı anladılar” dediğini anlatmış.

 

 
Özetle aktarıyorum Avrupa basınından…

 
“Pazar günü Türk Devlet Başkanı Erdoğan ve ardından Başbakan Binalı Yıldırım Çipras’la görüştüklerini ve Çipras’ın 8 askerin 15 gün içinde iade edileceğini söylediğini açıkladılar.

 

 
Halen uluslararası hukukun kurallarını uygulamaya çalışmakta olan Yunan yetkililer Erdoğan ve Yıldırım’ın bu açıklaması karşısında şaşırdılar ve, “Acaba tercümanları mı yanlış tercüme etti veya bunlar kasıtlı olarak yanlış anlamak mı istediler?” diye sordular birbirlerine.

 

 
Yunanlar başlarını sallayıp, duruyorlar. (haberde Çipras’ın başını salladığı bir fotoğraf var) Çipras’ın Erdoğan ve Yıldırım’a böyle bir şey söylemiş olacağına Çipras’ın muhalifleri bile ihtimal vermiyor. Nitekim Çipras’ın ve tüm Yunan yetkililerin başından beri söylediği hep şu oldu, “Yunanistan uluslarası hukuka göre hareket edecek ve 8 askerin geri yollanması gibi bir kararı Yunan Hükümeti veremez. Karar Yunan yargısına aittir. Yunan Savunma Bakan Yardımcısı Dimitris Vistas hatta şöyle bir açıklama yapmıştı daha ilk günde, “8 askerin iade edilmesi isteniyor bizden ama bu konuda kararı verecek olan Yunan mahkemeleridir ve Yunan mahkemelerine siyasi emir vermek yasaktır. Biz mahkemelere emir veremeyiz.”

 

 
Kaldı ki, Yunanistan bu olaydan önce de bazı iltica hakkı isteyen bazı Türklere iltica hakkı verdi ve Türkiye’nin iade taleplerini kabul etmedi.

 

 
Yunan Muhafazakar parti Nea Demokratia’dan hukukçu Makis Voridis de bu konuya ilişkin şunları kaydetti, ‘Ayrıca 8 asker konusunda zaman faktörü de var. Mahkeme bir seneden fazla sürer, ondan sonra iltica hakkı verilmezse temyiz hakları var. En üst Yunan Mahkemesi Aeropag’a kadar temyiz hakları var. Diyelim ki, Türk Hükümeti bu kadar süre beklemeyi kabul etti ve dava sonuçlandı Yunanistan’da, şu anda Türkiye’de idam cezasının yeniden getirilmesi tartışması varken, Yunan yargıçlar Türkiye’de idam cezası veya tehlikesi var derler ve iade yine etmezler”

 
Aktaracaklarım bunlar Avrupa basınından.

 

 
Önceki gün hatırlarsanız Yunanistan’ın idam cezası tartışmalarının olduğu bir ortamda 8 askeri iade etmesinin mümkün olmadığını, 8 askerin iadesinin tüm AB ülkelerinin uymakla yükümlü olduğu Cenevre Konvasiyonu’na aykırı olduğunu yazmıştım.

 
not: söz konusu haberin linklerinden biri http://orf.at/stories/2350068/2350051/

 

 

 

MERKEL’İN SÖZCÜSÜ

 

 
Alman Hükümeti’nin sözcüsü Steffen Seibert bugün, “Türkiye idam cezasını geri getirirse AB ile üyeliğe yönelik müzakereler biter” açıklamasını yaptıktan sonra, bir de şöyle demiş…

 

 
“Askerlere yapılan keyfi ve intikam amaçlı muameleyi esefle izledik.”

 

 
Ben de diyorum ki…

 

 
Askerleri linç edenler Kaddafi’yi linç eden IŞİD’cilerle aynı kültürden geliyorlar, o yüzden de böyle ortaçağ vahşisiler.

 

 
ÇARŞAMBA GÜNÜ

 

 

 
Erdoğan çarşamba günü önemli bir açıklama yapacaklarını söyledi. Hissim bunun bir nevi bir olağanüstü hal uygulaması olacağını söylüyor bana.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan