Çin’den Kanada’ya Huawei misillemesi

Çin’den Kanada’ya Huawei misillemesi
18 Aralık 2018 23:41

Çinli telekominikasyon şirketi Huawei’nin CFO’su Meng Wanzhou’nun Kanada’daki kefalet davası başladığı sırada Kanada vatandaşı eski bir diplomat Çin’de gözaltına alındı. Olayların aynı zamanda yaşanması Çin’in gerçekleştirdiği bir misilleme olarak algılandı. Bu gözaltından sonra ABD Dışişleri Bakanlığı ise Çin’e gidecek vatandaşları için seyahat uyarısı yayınlayarak tutuklanabilecekleri konusunda uyarıda bulundu.

 

 

 

 

ABD ve müttefiklerinin İran’a yaptırımlarını ihal ettiği gerekçesiyle Kanada’da gözaltına alınan Huawei şirketinin CFO’su Wanzhou’nun Kanada’daki kefalet davası başlarken Çin’den misilleme denilebilecek bir hamle geldi. Çin makamları Michael Kovrig adında eski bir Kanadalı diplomatın gözaltına alındığını açıkladı.

 

Gözaltı kararı sonrası harekete geçen Kanadalı makamlar Çin’deki gözaltının misilleme niteliğinde olabileceğine yönelik bir delile ulaşılmadığını açıkladı.

 

Çin’deki gözaltı sonası ABD Dışişleri Bakanlığı ise vatandaşlarına Çin’e gerçekleştirecekleri seyahatlerinde tutuklanabileceklerine ilişkin uyarıda bulundu.

 

 

Reuters