‘Çin, kadınları doğurganlık durumuna göre fişliyor’ iddiası

‘Çin, kadınları doğurganlık durumuna göre fişliyor’ iddiası
11 Mart 2019 13:59

Hollandalı bir araştırmacı, kadınların adres, telefon ve yaşlarıyla ilgili bilgilerin yanı sıra “doğurgan” olup olmadıklarına dair bilgi de içeren bir listeye ulaştı.

 

 

BBC Türkçe

 

 

GDLF Foundation adlı vakıftan internet uzmanı Victor Gevers, Çin’de açık veri tabanlarını incelerken bu veri önbelleğine eriştiğini söyledi.

Twitter hesabında ekran görüntülerini paylaşan Gevers, bir paylaşımında şunları yazdı: “Çin’de kadın açığı var. Bu nedenle bir kuruluş 1,8 milyon kadının telefon, adres, eğitim, konum, kimlik numarası, medeni hali ve “doğurganlık” statüsüne dair bilgileri içeren bir veri tabanı oluşturmaya başlamış.”

Listedeki en genç kişi 15 yaşındaki bir kız çocuğu. Kadınların “doğurgan” yaşta olması halinde bu sütuna “1”, aksi halde “0” yazılmış. “Doğurgan” olarak nitelenen en genç kadın 18 yaşında. Listedeki ortalama yaş 32 civarında. Doğurgan statüsündeki en ileri yaştaki kişi 39 yaşında görünüyor. 95 yaşındaki bir kadının da “doğurganlık” statüsü “0” olarak görülüyor. Listedeki kadınların yüzde 89’u bekar, yüzde 10’u boşanmış, yüzde 1’i ise dul. Bunların yüzde 82’si Pekin’de yaşıyor.

Gevers, listenin yerel saatle bugün öğleden sonra kaldırıldığını açıkladı.

Veri tabanının çöpçatanlık sitesine mi, hükümet kayıtlarına mı yoksa başka bir kuruluşa veya şirkete mi ait olduğu bilinmiyor.

 

 

Fotoğraf: EPA