Cilt bakım ürünleri ne kadar doğal olabilir?

Cilt bakım ürünleri ne kadar doğal olabilir?
5 Kasım 2019 11:11

Son yıllarda doğal ürünlere olan talep giderek artıyor. Sadece gıda sektöründe değil, kozmetik ve cilt bakımı ürünlerinde de doğal içerikli ürünlere büyük bir ilgi var. Doğal, bitkisel ve organik terimlerinin kullanıldığı ürünler marketlerde giderek daha fazla yer kaplarken, ürünlerin ne kadar doğal olduğu sorusu tüketicilerin kafasını meşgul ediyor. Peki bir kozmetik ürünü gerçekte ne kadar doğal olabilir? Yüzde yüz bitkisel bir cilt bakım ürünü olabilir mi?

 

 

Bu sorulara cevap vermeden önce şuna açıklık getirelim. Kozmetik firmaları cilt bakım ürünlerinde cilt sağlığına faydalı doğal içerikler kullanırlar. Bunlar LR aloe vera ürünleri gibi doğrudan kullanılan aloe vera yaprak jeli olabileceği gibi, bitki özlerinin konsantre hale getirilmiş ekstreleri de olabilir.  Burada dikkat etmeniz gereken konu, bir kreminin içeriğinin tamamen bitki özlerinde oluşamayacağıdır. Cilt bakımında kullanılacak bir bitki özünün cilde sürülebilir bir krem haline gelebilmesi için öncelikle bir işlemden geçirilmesi, daha sonra da içerisine farklı maddeler eklenmesi gerekmektedir. Bunlar farklı doğal içerikler olabileceği gibi, bozulmayı önleyecek koruyucular, renk verici, kıvam artırıcı kimyasallar da olabilir.

 

Dolayısıyla bir kozmetik ürününün yüzde yüz bitkisel içerikli olması mümkün değildir. Ancak bir tüketici olarak alacağınız ürünün ne kadar oranda doğal içeriğe sahip olduğunu sorgulayabilirsiniz. Örneğin LR ürünleri arasında en önemli yere sahip olan aloe vera ürünlerinin ambalajları üzerinde yüzde kaç oranında yaprak jeli içerdiği yazar. Eğer alacağınız üründe böyle bir ibare yoksa mutlaka etiket bölümüne bakın. Ambalajın arka tarafındaki etiketin üzerinde İçindekiler bölümünde o ürünün içerdiği tüm maddeler yazılıdır. Burada dikkat etmeniz gereken şey  hangi maddelerin ilk sırada yazıldığıdır. Çünkü İçindekiler bölümündeki maddelerin sıralaması ürün içerisindeki yoğunluğuna göre yapılır. Örneğin aldığınız yüz kreminde ilk sırada su yazıyorlar, bu ürünün büyük çoğunluğu sudan oluşuyor demektir. İkinci sırada alkol varsa demek ki sudan sonra en fazla alkol kullanılmış demektir. LR markalı aloe vera içerikli bir krem satın aldıysanız ilk sırada aloe vera yazdığını görebilirsiniz.

 

Kısacası doğal ve bitkisel içerikli bir kozmetik ürünü arıyorsanız mutlaka doğallığı sorgulamalı ve araştırmanızı iyi yapmalısınız.  İçindeki bir kimyasalın fazla olması o ürünün zararlı olduğu ve doğal olmadığı anlamına gelmemelidir. Doğal içerikli bir kremin raf ömrünün olması ve bozulmaması için koruyucu maddeler eklenmesi zorunludur. Aksi halde buzdolabında bile saklasanız aynı bir yiyecek gibi bozulacak ve küflenecektir. Bu yüzden doğal bir cilt kremi arıyorsanız kriterinizin mutlaka doğal içeriğin hangi oranda kullanıldığı olmalıdır.