‘Çiğ süt üreten çiftçi para kazanamadığı için süt ineklerini kesime gönderiyor’

‘Çiğ süt üreten çiftçi para kazanamadığı için süt ineklerini kesime gönderiyor’
28 Eylül 2018 10:06

CHP Burdur MilletvekiliDr. Mehmet GÖKER Tarım ve OrmanBakanı Bekir Pakdemirli’yehayvancılık ile ilgiliyazılı soru önergesi verdi.

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2017 yılında 16 milyon 105 bin baş olan büyükbaş hayvan sayısının Haziran ayı sonu itibariyle 17 milyon 338 bin başa ulaştığını ve aynı dönemde küçükbaş hayvan sayısının 44 milyon 313 binden 47 milyon 362 bin başa geldiğini söyleyen GÖKER,“Sadece bu yılın ilk altı aylık döneminde 800 bin baş civarında büyükbaş, 250 bin baş koyun ithal edildiği göz önüne alınırsa, hayvan varlığımızda çok da ciddi bir artış görünmemektedir” dedi.

 

 

Kurban Bayramı’nda yaklaşık 3 milyon 700 bin baş hayvanın kesildiği tahminlerinden yola çıkılırsa hayvan varlığımızın artması bir yana göreceli olarak azaldığının görüneceğini söyleyen CHP’li Vekil,“Yine özellikle son aylarda dövizdeki artışa bağlı olarak fırlayan hammadde fiyatları ve çiğ süt fiyatının beklenen seviyede olmaması inek kesimlerini arttırmaktadır. İneğine yem alamayan üretici istemeyerek de olsa süt veren ineğini kesime yollamaktadır. Sonuç olarak çiğ süt üreten çiftçi para kazanamadığı için süt ineklerini kesime göndermekte ve Ulusal Süt Konseyinin belirlediği çiğ süt fiyatı yem giderlerini bile karşılamamaktadır”diyerek Bakanlığa bazı sorular yöneltti.

 

 

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

 

 

Ülkemizdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayılarını yeterli buluyor musunuz? Bu sayıların arttırılamamasının sebepleri nelerdir?

Yurtdışından yapılan hayvan ithalatına rağmen fiyatların düşmemesi ve istenen seviyede olmamasının sebepleri nedir?

Ulusal Süt Konseyi’nin yeni dönemde çiğ süte verdiği fiyatı yeterli buluyor musunuz?

Yem fiyatlarındaki artışın, çiğ süt fiyatlarına aynı oranda yansımaması durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Süt veren ineklerin kesime gönderilmesini engellemek adına Bakanlığınızca ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?